Calup

Publicat în Dilema Veche nr. 644 din 23-29 iunie 2016
„Cu bule“ jpeg

Un mai vechi împrumut din turcă a căpătat în ultimii ani o nesperată popularitate, fiind pre­luat iniţial de un jargon de specialitate şi intrînd apoi chiar în uzul standard. Definiţiile cuvîntului calup din majoritatea dicţionarelor noastre nu lămuresc întru totul extinderile semantice actuale. În DEX, calupul este „calapod, tipar în cărămidărie, olărit, cizmărie etc.“; „bucată (de săpun, de brînză etc.) de forma tiparului în care a fost turnată“ şi „bucată (paralelipipedică) de piatră, beton sau lemn, care servește la executarea unor pavaje“. În uzul actual, cel mai des termenul apare în sintagmele calup de publicitate, calup publicitar, calup de reclame, desemnînd grupajul de mesaje publicitare transmis mai ales de posturile de televiziune – „spotul publicitar pentru produsul Pest Repeller, cu durata de două minute, a fost difuzat, în calup de publicitate, de următoarele televiziuni“ (gandul.info) –, dar şi cu alte prilejuri – „primul calup de publicitate va începe la ora 21,00 la sala nr. 1“ (monitorulexpres.ro). Calupul de publicitate ajunge să fie desemnat doar prin termenul-centru: „Calupul din pauză a cuprins și spoturi ale sponsorilor competiției europene“ (paginademedia.ro).

S-a produs, probabil, o lărgire de sens metaforică, pornind de la utilizările casnice ale cuvîntului, către ideea mai abstractă de grupaj, ansamblu, secvență compactă alcătuită din mai multe elemente. Cel mai des se vorbea de calupul de săpun, materie masivă, diferită de bucăţile de săpun comercializate curent; sînt însă cunoscute şi calupul de marmeladă, calupul de brînză, de parmezan (facebook.com), calupul de gheaţă (fabricidegheata.ro) etc. În toate aceste cazuri, este vorba de o bucată destul de mare alcătuită dintr-o materie relativ omogenă. Este deci surprinzătoare, dar nu anormală, folosirea lui calup într-o sintagmă foarte îndepărtată de universul casnic, dar păstrînd ideea de materie: „Calupul de material spaţial se va ciocni de exosferă la ora 20,20“ (descoperă.ro).

În sintagme actuale precum calup de publicitate, de melodii, de aplicaţii („calupul de aplicaţii care peste noapte au devenit gratuite“, inotes.ro), o serie de entităţi individuale sînt asimilate unei materii omogene, pentru că sînt privite ca o masă, fără a ţine cont de diferenţele dintre ele. De la asemenea extinderi (în care ideea de componente individuale este latentă), se poate ajunge la asocieri şi mai surprinzătoare, în care semnificaţia de materie chiar dispare, calupul devenind pur şi simplu echivalent cu un grup: „Săptămînal, un nou calup de investitori vine să analizeze ofertele din piaţa imobiliară“ (zf.ro). Un exemplu asemănător – calupul de pelerini – este discutat în detaliu de Mirel Bănică, în Nevoia de miracol (2014).

Popularitatea termenului este vizibilă şi prin pătrunderea sa în jargonul legislativ: se vorbeşte curent de calup de legi sau calup legislativ, în presă – „s-a discutat aproape un an de zile calupul acesta legislativ privind indemnizaţia“ (digi24.ro) – şi mai ales în Parlament: În continuare, avem un calup de legi care vizează o serie de sate (cdep.ro, 2004); „intervenţia mea are legătură, de fapt, cu ceea ce s-a întîmplat astăzi procedural, prin faptul că au fost adus un calup de legi în discuţie“ (cdep.ro, 2016).

Termenul calup a devenit atît de obişnuit încît e folosit spontan în traduceri publicistice. Într-un comunicat Reuters tradus de Agerpres, sintagma „the group of documents“ capătă în română echivalarea „calupul de documente“ (29 ianuarie 2015).

Dintre dicţionarele noastre actuale, doar DEXI (Dicţionarul explicativ ilustrat) a înregistrat, parţial, extinderea de sens actuală – „grupaj de ştiri, de reclame publicitare etc.“. E un sens perfect acceptabil, de care uzul tinde deja să se îndepărteze, prin extinderi şi mai îndrăzneţe. Dintre toate, profund discutabile mi se par cele în care calupul se referă la un grup de persoane.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Trucul WhatsApp pentru a afla locația unui contact fără ca acesta să știe
WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din întreaga lume, se actualizează continuu pentru a-și îmbunătăți experiența pentru cei peste două miliarde de utilizatori activi.
image
Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia EXCLUSIV
Ucraina se află într-o situație dificilă în fața unui inamic care are, aparent, resurse nelimitate. Generalul (r) Alexandru Grumaz explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, la ce ne-am putea aștepta în perioada următoare.
image
Bijuteria istorică de pe Dunăre. Cea mai veche navă cu zbaturi din lume încă mai funcţionează VIDEO
Vasul de pasageri „Tudor Vladimirescu” a avut ca oaspeţi de seamă pe Regele Ferdinand, Regina Maria, generalul Averescu, iar în 1959, pe liderii comunişti Nikita Hruşciov şi Gheorghe Gheorghiu-Dej.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.