Calimera

Publicat în Dilema Veche nr. 499 din 5-11 septembrie 2013
A protestata jpeg

Expresia colocvială a schimba calimera e foarte folosită, în ciuda caracterului relativ obscur al substantivului pe care îl cuprinde, sau poate tocmai datorită acestuia: aşa cum observa Iorgu Iordan acum mai bine de o jumătate de secol, „expresivitatea formulei vine de la originea străină a cuvîntului principal“ (Stilistica limbii române, 1944, capitolul „Izolări“ [1975: 273]). În presa actuală şi în internet, atestările expresiei sînt numeroase, provenind din cele mai diverse domenii: „nu s-au dezis de o mişcare care a schimbat calimera în poezia românească“ (Argeş, octombrie 2008); „în ultima perioadă, s-a schimbat calimera. Angry Birds vine cu un adaos foarte inteligent“ (arhiblog.ro); „dacă se schimbă calimera, e posibil ca funcţia asta să le dea posibilitatea să rămînă pînă la şaptezeci de ani“ (Observator cultural, 22.12.2011). Natura calimerei poate fi precizată printr-un adjectiv – „s-a schimbat calimera politică, pe sistemul «pleacă ai voştri, că vin ai noştri!»“ (stiriprahova.ro) –, iar substantivul apare uneori chiar la plural (şi în construcţie cu alt verb): „aţi stricat grav calimerele cu ştiinţa“ (lapunkt.ro). Toate aceste variaţii sînt semne de vitalitate.

Nu e nici o îndoială că termenul-cheie al expresiei (înregistrat de dicţionarele noastre uzuale) este grecescul kaliméra, formulă de salut echivalentă funcţional cu „bună dimineaţa“ şi „bună ziua“ (formal, compusă din termeni cu sensul „bun“ şi „zi“), intrînd în serie cu kalispéra „bună seara“ şi kaliníhta „noapte bună“. Mai puţin clară este, totuşi, evoluţia semantică a expresiei: legătura dintre sensul salutului şi cel al schimbării de situaţie. De fapt, în DEX sînt înregistrate mai multe expresii care conţin cuvîntul calimera: „a se schimba calimera = a se schimba situaţia; a (se) strica calimera = a (se) strica prietenia; a întoarce (sau a schimba) calimera = a-şi schimba atitudinea faţă de cineva“. Doar prima formulă e cu adevărat uzuală azi, celelalte avînd extrem de puţine atestări. Pornind de la datele lexicografice, e justificat să ne întrebăm care dintre verbele a schimba, a strica şi a întoarce a fost mai apt de asociere cu „bună-ziua“?

Formula de salut grecească a fost bine cunoscută la noi în secolele trecute – Iordan presupunea că era „întrebuinţată, pe vremuri, şi de români (poate numai ironic)“ ?, aşa cum o dovedeşte folosirea ei în comedii (de Negruzzi, Alecsandri etc.) şi în revistele umoristice, pentru a indica „grecitatea“ unui personaj. În culegerea de proverbe a lui I. Zanne (vol. II, p. 751 şi VI, p. 123), calimera apare doar într-o formulă glumeaţă din aromână („Calimera, Ghiani!/ Dzadă scot“ ş= tai trunchi de bradţ), din seria dialogurilor absurde cu surzii (de tipul „Bună ziua, nea Istrate / Doi boboci de raţă, frate“). E foarte posibil ca expresia să fi fost preluată ca atare din greceşte, cu sensul ei figurat, prin calc parţial. O dovadă în acest sens o constituie prezenţa unor variante în meglenoromână şi în aromână. Theodor Capidan înregistra formula „au sparsiră calimera (s-au certat)“, în care a sparge are tocmai sensul „a strica“ (Dicţionar meglenoromân, 1935), iar Matilda Caragiu Marioţeanu explica termenul calimera ca „relaţie bună cu cineva“: si-asparsi calimera cu viţinlu „s-a stricat calimera / relaţia bună cu vecinul“, evocînd şi o altă construcţie în care bună ziua are sens figurat: eh, elu şi-u-ari calimera ahoryea! „ei, el şi-o are calimera şbună-ziuaţ diferită ş= e un om neobişnuitţ“ (Dicţionar aromân (macedo-vlah), A-D, 1997). În Revue des études Sud-Est Européennes, 1971, nr. 2, Al. Graur a publicat o listă de echivalenţe frazeologice între română şi greacă, adunate de doi tineri greci aflaţi la studii în România; printre acestea, apare şi a strica calimera. E probabil ca din greacă să se fi împrumutat expresia în care calimera trecuse deja de la simpla formulă de salut la sensul metonimic „relaţie bună“ (ideea e prezentă şi în românescul a lăsa loc de bună-ziua), cea mai veche construcţie fiind cu verbul a strica. Caracterul nu tocmai transparent al sensului figurat a făcut ca în română expresia să varieze, prin înlocuirea verbului, dar cu păstrarea ideii de efect negativ: expresia a (se) schimba calimera apare mai ales în constatări sarcastice şi în ameninţări. În secolul al XIX-lea era deja construcţia preferată, pe care o găsim în paginile revistei umoristice Ciulinul: „sîntem informaţi că guvernul are intenţiunea să schimbe calimera cu judeţul nostru“ (1885, nr. 80); „îi rugăm pentru ultima oară şpe „corespondenţii cîrcotaşi“ţ a intra în regulile bunei-cuviinţe, căci schimbăm calimera“ (1885, nr. 96).

În limba actuală, calimera pare să fi devenit, prin contaminarea expresiilor care o cuprind cu unele similare (s-a schimbat treaba, s-a schimbat socoteala) un sinonim expresiv pentru genericele situaţie, treabă, chestie. Aşa se explică pătrunderea cuvîntului în noi contexte: „Alta-i calimera!“ (avanpost.wordpress.com); „Alta ar fi calimera dac-ar fi vreun boss babacul“ (groups.yahoo.com); „nu sîntem singurii interesaţi să aflăm cum stă calimera“ (giurgiu-news.ro) etc. Departe de a intra în desuetudine, calimera pare să capete tot mai multă autonomie. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010). 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger. „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” VIDEO
Cea mai săracă țară membră a Uniunii Europene este prezentată de un cunoscut vlogger, pe You Tube. Cosmin Avram se declară surprins de ceea ce a văzut și spune că realitatea contrazice mult zvonurile.
image
Motivul surprinzător pentru care Grecia introduce săptămâna de lucru de 6 zile
După 15 ani de recesiune și austeritate și trei pachete de salvare care au venit cu condiții dure, Grecia a decis să introducă săptămâna de lucru de 6 zile, în locul celei clasice de 5 zile.
image
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru”
Aproape un milion și jumătate de români au ales anul trecut să-și petreacă vacanțele în Grecia. Peisajele de vis, marea de azur și serviciile de calitate sunt doar câteva dintre argumentele grecilor, la care se mai adaugă unul, esențial chiar: prețurile mici în raport cu alte țări.

HIstoria.ro

image
Care a fost singurul trofeu european câștigat de o echipă națională de fotbal a României?
Pe 29 aprilie 1962, aproape 80.000 de spectatori au ținut să fie prezenți la finală, pe „23 August”.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î