Cai frumoşi

Publicat în Dilema Veche nr. 628 din 3-9 martie 2016
Cai frumoşi jpeg

– Băi, ai văzut cu Păun şi cu Mădălin Voicu? Ce părere ai?

Mînca-ţi-aş, io crez că de vină o fost hereditatea care i-o sîlit pă oamenii ăştia la furăciuni. Șî bine că o avut rejile nostru şî gaborii voştri atenţiune şî au vegheat ca nu care cumva jeana noastră a mai rea, de omorîtor de oamini, să să activeze. Mădălin are norocu’ că are şî sînje curat de boier dac în el şî la el jeana e slăbită, dar la Păun nu ştiu cînd ar fi putut să ia şuriul să îi taie la beregată pe procurer, aşa cum o zîs la telefon. Trăi-ţi-ar famelia, ce să faci? Țîganu’ tot ţîgan rămîne şi mai bine io zîc că ar fi să ne castraţi, să nu vă umplem – Doamne fereşte! – şî pe domniile dumneavoastră dă jeane d-astea d‑ale noastre.

Cam ăsta cred că ar fi singurul răspuns acceptabil pentru oamenii de bine care îmi pun întrebarea asta bălind.

În ultimii 15-20 de ani am primit de multe ori „complimentul“ că vorbesc „neaşteptat de bine“.  În traducere: deşi sînt cam „impur“, reuşesc să leg două cuvinte între ele. În general, le mulţumesc sarcastic cu un „Pupa-ţi-aş curu’, conaşule, dar mare cinste îmi faceţi“, sperînd că o să priceapă că nu prea am de ce să mă bucur că el/ea e mirat/ă că a întîlnit unul dintre noi care a reuşit să învingă gena dominantă de cretin funcţional care este în capul lui/ei specifică „neamului meu“.

În cazul în care cel care mă întreabă nu crede că am scăpat de acest blestem, există o altă variantă de răspuns, cu o referinţă solidă în mentalul colectiv, şi anume: doi cai sau şasă cai frumoşi, domnu’!

Dacă cei doi parlamentari au furat, există legi care trebuie aplicate la fel ca în cazul oricărui alt cetăţean român. Dacă este posibil, fără să fie făcute nuanţări de tipul cetăţean român-rom, căci în acest caz pedepsele tind să fie cam prea uşurele.

Un puşti din Ferentari, care moare de foame şi vinde o bilă de var care conține 0,1 grame de heroină pentru că nu prea are alternative, dacă este prins intră în puşcărie pentru șapte ani. Pedepse lejere – de cinci ani – pentru adolescenţi romi care fură un telefon sau un tricou s-au mai întîlnit. Fii de bogătaşi celebri acuzaţi de trafic de droguri primesc pedepse mult mai grele, trebuind să suporte încruntările grozave ale judecătorilor, care apoi le vor da drastice sentinţe cu suspendare. 

Scriu de ani buni despre cît de prost gîndit şi cît de corupt este sistemul finanţat prin fonduri structurale. Sifonări de bani europeni au fost făcute în multe, multe feluri şi de foarte mulţi. Cred că o investigaţie cinstită şi dură a cheltuielilor făcute din bani europeni ar avea rezultate catastrofale şi ar cam zgudui din rădăcini întregul sistem. Ar demonstra incapacitatea celor care au gîndit programele de a înţelege cum funcţionează lucrurile în mod real într-o ţară săracă şi ex-comunistă.

Ideea că eu, ca rom român, ar trebui să fiu mult mai îngrijorat decît concetăţenii mei mai albi pentru ce se întîmplă cu cei doi domni menţionaţi mai sus este în cel mai bun caz absurdă. Este ca şi cum oricare dintre românii programatori sau jucători de baschet ar trebui să condamne posibila corupţie şi limbajul violent al lui Sebastian Ghiţă pentru a scăpa de bănuiala că sînt la fel ca el. Toţi constănţenii ar trebui să îşi dea cu părerea despre cîţi ani de puşcărie ar fi bine să ia Mazăre şi cum ar trebui să fie un „leadership adevărat pentru comunitate“ pentru a putea trece în categoria cetăţenilor acceptabili.

Alegerea lui Nicu Păun pentru aproape douăzeci de ani în „fruntea romilor“ pare să fie acum, în capul unora, un argument perfect pentru a demonstra depravarea colectivă a romilor. Faptul că ambii deputaţi romi sînt suspecţi de furt face posibilă extrapolarea că toţi romii sînt, în fapt, hoţi.

Aceeaşi logică stupidă poate fi aplicată tuturor cetăţenilor care locuiesc în localităţile cu primari realeşi şi anchetaţi. Conform DNA, numai în 2015 sînt peste o sută de primării în această situaţie.

Schimbarea clasei politice este un lucru despre care mai toată lumea discută. Ce nu prea discutăm este în ce măsură este clasa politică reflecţia societăţii româneşti şi ce ar trebui să schimbăm fiecare dintre noi. Mica corupţie, nepotismul, rasismul de gaşcă, şmechereala, sexismul sînt – vrem sau nu – o parte foarte importantă a „tradiţiilor“ noastre, ale unui popor „descurcăreţ“.

Nu încerc să îl acopăr nici pe Nicu Păun şi nici pe Mădălin Voicu. Dacă au furat, merită să facă puşcărie. Teama mea este că întreaga clasă politică va continua să pută atîta timp cît noi, ca societate, continuăm să aşteptăm ca ei să se schimbe şi noi nu.

Cetăţeni responsabili şi buni sînt cei care se poartă responsabil şi fac lucruri bune, nu cei care vorbesc despre asta sau cer altora să o facă. Numai acest tip de cetăţeni sînt garanţia unor guverne şi partide bune şi responsabile.

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului și fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic