Cabina de telefon

Publicat în Dilema Veche nr. 955 din 28 iulie – 3 august 2022
image

Acum o sută și ceva de ani, prin anii ’80 ai secolului al XIX-lea, să dai un telefon nu era deloc lucru la îndemînă. Alexander Graham Bell inventase telefonul în 1876, dar ca orice invenție nouă nu era accesibilă decît unui număr foarte limitat de oameni. Încet-încet, lucrurile se schimbau, aparatele de telefon sunau, receptoarele se ridicau. Prea încet pentru cetățenii de rînd, totuși.

Au apărut și primele cabine telefonice. Acestea erau confecționate din lemn de mahon, aveau pereții căptușiți pe interior și o ușă solidă la care te aștepta operatorul să încaseze banii pentru convorbire. Nu plata era neapărat inconvenientul pentru omul care voia să dea un telefon, ci faptul că aceste cabine publice erau destul de rare și amplasate doar în anumite zone precum hoteluri cu pretenții, bănci, gări sau în diverse fabrici – în acest ultim caz, telefonele puteau fi folosite doar de angajați sau doar cu abonament.

William Gray, un om simplu, care lucra pe post de șlefuitor în Hartford, Connecticut, a sesizat problema. Nu fără a primi un impuls. Într-o zi, soției sale i s-a făcut rău și avea nevoie să sune urgent la doctor. Telefon acasă, nu. Cel mai apropiat era unul la o fabrică de peste drum. Domnul Gray s-a dus la fabrică pentru a suna doctorul, dar inițial cei de acolo nu i-au permis să folosească telefonul pentru că nu avea un abonament. Abia după ce le-a prezentat urgența legată de starea de sănătate a soției a putut da telefon. Din fericire, momentul a fost depășit cu bine și, tot din fericire, întîmplarea l-a pus pe gînduri pe William Gray: voia să găsescă o variantă prin care cine nu avea telefon acasă (adică cei mai mulți) și nici abonament la vreunul dintre cele publice să poată da un telefon la nevoie. Și a găsit-o: telefonul public cu monede, cu acces pentru oricine, aproape oriunde, fără nici o condiție în afară de monedele necesare. A construit un prototip, iar în august 1889 a primit patentul pentru invenția sa. Apoi și-a deschis o companie de telefonie și a început să instaleze astfel de telefoane publice. Primul telefon public cu fise a fost instalat în orașul său, Hartford. În doar doi ani de la invenție, în New York erau deja vreo douăzeci și cinci de mii de astfel de cabine telefonice.

De-a lungul timpului, aparatul a primit tot soiul de îmbunătățiri pînă a ajuns să funcționeze și să arate ca telefonul public pe care îl știm cu toții astăzi. Sau, mai corect spus, îl știam ieri. În New York, de exemplu, anul acesta a fost îndepărtată ultima cabină de telefon din spațiul public, în cadrul unei acțiuni începute în 2015. În Marea Britanie, tradiționalele cabine roșii de telefon au devenit mici galerii de artă, obiective turistice pur și simplu sau puncte de informații, în timp ce în Africa de Sud și China s-au transformat în noduri de conectare a rețelelor de Internet.

Pentru că istoria continuă. Cu drept de apel. Sau fără?

Foto: flickr

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
Românii din diaspora se pot înregistra de azi pentru votul la prezidențiale: 4 cereri au fost deja depuse
Începând de astăzi, românii din străinătate se pot înregistra online pentru a vota la alegerile prezidențiale din 2025, fie prin corespondență, fie la secțiile de votare din afacerea țării, anunță Autoritatea Electorală Permanentă. Termenul limită pentru înregistrare este 20 martie 2025.
jen2 jpg
profimedia 0687692827 (1) jpg
Flotila NATO din cadrul „Santinelei Baltice” se adună în largul coastelor Estoniei
Navele ce fac parte din noul grup operativ al NATO însărcinat cu protejarea cablurilor subacvatice de potențiale acte de sabotaj au început să sosească în largul coastelor Estoniei, relatează The Guardian.
carte pixabay jpg
Cum se scrie corect gramatical „de asemenea" sau „deasemenea". O greșeală făcută de mulți români
Mulți dintre noi se lovesc de anumite greșeli gramaticale atunci când scriem sau vorbim, iar în limba română există multe astfel de exemple care creează confuzie. Printre ele, o sintagmă care este frecvent folosită greșit este „deasemenea” și „de asemenea”.
Banner tik-tok
Ce spun vedetele dacă mâine s-ar interzice TikTok în România? Cine e pro, cine e contra? „O închizi de nebun așa?!” Andrei Aradits și Mara Bănică cer blocarea platformei! Mihai Trăistariu e anti cenzură! „E o tâmpenie!”
Vedetele din România au comentat acid pe marginea unei posibile închideri a celebrei rețelele de socializare TikTok și în România, după interzicerea ei în SUA.
Iisus  foto   Shutterstock jpg
Oamenii de știință dezvăluie numele real al lui Iisus. Nu e cel cunoscut de noi toți!
Iisus este cel mai cunoscut nume din lume, însă Iisus Hristos pare că nu este personajul central al Creștinismului, așa cum credeam cu toții. Alt nume avea Mântuitorul!
retinut pentru că a tras cu pistolul Foto Captură Video jpg
Bărbat din Dolj, reţinut după ce a tras cu un pistol şi a rănit o persoană. Agresorul deținea arma în mod ilegal
Un bărbat, în vârstă de 37 de ani, a fost reţinut de poliţiştii din Dolj, după ce a tras cu un pistol şi a rănit un alt bărbat, în urma unui conflict pe care l-a avut cu acesta. Oamenii legii au stabilit că agresorul deținea arma în mod ilegal.
utilaje care stau pe santierul autostrada sibiu pitesti  Foto jpg
Întârzieri majore în construcția tunelurilor de pe Autostrada Sibiu-Pitești: „Forezele mai mult stau. Nu-și vor termina treaba nici în 7 ani”
Întârzieri majore în construcția tunelurilor de pe autostrada Sibiu-Pitești au fost semnalate de o asociație de prpofil: „Forezele mai mult stau. Nu-și vor termina treaba nici în 7 ani, darmite în 50 de luni”.
Minodora foto facevook
Cum a reușit Minodora să slăbească de la 100 la 60 de kilograme. „Eram la un pas să fac diabet”
Minodora a dezvăluit că a reușit să slăbească 40 de kilograme și să ajungă la greutatea dorită.