Butonul „pe repede înainte“

Publicat în Dilema Veche nr. 691 din 18-24 mai 2017
„Cu bule“ jpeg

Se ştie că domeniile tehnice recurg în mod curent la împrumuturi lexicale, în ultimele decenii acestea provenind aproape exclusiv din engleză. Şi totuşi, în mod surprinzător, se mai întîmplă uneori ca nu tehnicismul străin să se impună în uz, ci o echivalare a sa, o traducere produsă mai mult sau mai puţin spontan de distribuitori sau chiar de utilizatorii înşişi. Un caz de succes în transpunerea prin calc în română a unei denumiri tehnice e reprezentat în prezent de locuţiunea adverbială pe repede înainte. Formula-sursă aparţinea domeniului tehnic, dar era accesibilă unui număr larg de utilizatori. Originea locuţiunii e transparentă pentru mulţi vorbitori; s-ar putea însă ca, din cauza rapidei schimbări a tehnologiilor, să devină curînd destul de obscură, mai ales pentru cei foarte tineri. Dispozitivele de reproducere a sunetului sau a sunetului şi imaginii înregistrate pe bandă, de tipul radiocasetofoanelor sau videocasetofoanelor – azi devenite aproape istorie –, aveau, între funcţiile lor, şi pe aceea de a permite derularea mai rapidă a benzii, pentru a se ajunge la punctul dorit de utilizator. Semnul care indica funcţia de derulare în sensul reproducerii înregistrării, imprimat în dreptul butonului de declanşare, era reprezentat de două săgeţi compacte, lipite, orientate spre dreapta (8, :); denumirea sa, în engleză, e fast forward. Reprezentarea iconică este destul de sugestivă, dublarea săgeţii sugerînd amplificarea vitezei; Wikipedia trimite, de altfel, la un studiu în care se arăta că, la un moment dat, simbolul era decodat corect de 80% din persoanele investigate. Derularea era posibilă şi în sens contrar înregistrării – lucru marcat de semnul cu săgeţile îndreptate spre stânga (7,9 – fast backward). Trecerea la mediul digital, cu posibilităţi mai largi de navigare şi selectare a informaţiei, a dus la abandonarea butonului, reprodus totuşi, uneori, în programele care imită intenţionat vechile tehnologii.

Formula fast forward a fost foarte folosită, multe limbi preluînd o ca atare. Şi în română sintagma e uneori inserată ca atare în text: „modul de a schimba viteza butonului fast forward“ (vishow.info). În română a avut însă mare succes şi traducerea (pe) repede înainte, folosită iniţial doar pentru a descrie modul de funcţionare respectiv, procesul de derulare rapidă a înregistrării: „unele mp3-uri le citeşte prost, în sensul că se aud ca pe repede înainte (cei care îşi amintesc cum se-auzea cînd îţi agăţa casetofonul banda, cunosc senzaţia)“ (hondafan.ro). Într-o descriere tehnică, se observă că denumirile păstrate în engleză alternează cu cele traduse: „multe comenzi de acolo le regăsim lîngă displayul Doc-ului, cum ar fi butonul power on/off, play, înainte/înapoi, chiar şi pe repede înainte/înapoi“ (cristiannicolau.word­press.com).

Şi mai interesant e felul cum, în română, locuţiunea pe repede înainte şi-a lărgit sensul, devenind un echivalent colocvial-glumeţ pentru desfăşurat foarte repede, în caracterizarea unor acţiuni diferite: „Bugetul, aprobat pe repede înainte“ (digi24.ro); „Școală pe repede înainte“ (cyd.ro); „La Dobroești, strategia în handbal este prea pe repede înainte!“ (ilfovsport.ro). Clişeul e foarte prezent în stilul jurnalistic actual, ilustrînd categoria frazeologismelor iniţial expresive, apoi iritante prin exces. Adesea se activează o conotaţie ironică, graba fiind prezentată ca superficială şi chiar suspectă, rău intenţionată: „Ministerul Culturii dedică, pe repede-înainte, proiecte încropite“ (mediafax.ro); „Digitalizarea făcută nedocumentat şi pe repede înainte este un pericol“ (zf.ro); „Bugetul a fost adoptat pe repede înainte fără dezbateri pe fond“ (revista22.ro) etc. Conotaţia negativă nu este însă definitiv fixată, lucru dovedit de folosirea clişeului în campanii publicitare, în care rapiditatea apare ca un mare merit al produsului: „Răsfăț în bucătărie, pe repede înainte“ (inspiratiepentruacasa.ro); „Creditul pe repede înainte“ (creditecubuletinul.com). Utilizată în legătură cu acţiuni incipiente, formula devine echivalentă cu un alt clişeu jurnalistic – în linie dreaptă: „Brexitul, pe repede înainte“ (cotidianul.ro); „Brexitul, în linie dreaptă“ (londonezul.co.uk); „Pe repede înainte cu lista tinerilor ce primesc terenuri de la primărie“ (realitatea.net); „în linie dreaptă cu alegerile interne“ (evz.ro) etc.

Expresia poate apărea şi în alte contexte, mai marcat figurate, prin revenirea la contextul iniţial al butonului: „Cine este individul fast forward, sau, altfel spus, setat pe butonul «pe repede înainte»? Ei bine, acesta este un animal social evoluat“ (ziuaconstanta.ro); „Te-a prins sesiunea cu proiectele neterminate? Este momentul să iei măsuri şi să apeşi butonul «fast forward» pentru a reuşi să dai gata în timp util toate proiectele restante“ (studcard.ro).

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.