Butonul „pe repede înainte“

Publicat în Dilema Veche nr. 691 din 18-24 mai 2017
„Cu bule“ jpeg

Se ştie că domeniile tehnice recurg în mod curent la împrumuturi lexicale, în ultimele decenii acestea provenind aproape exclusiv din engleză. Şi totuşi, în mod surprinzător, se mai întîmplă uneori ca nu tehnicismul străin să se impună în uz, ci o echivalare a sa, o traducere produsă mai mult sau mai puţin spontan de distribuitori sau chiar de utilizatorii înşişi. Un caz de succes în transpunerea prin calc în română a unei denumiri tehnice e reprezentat în prezent de locuţiunea adverbială pe repede înainte. Formula-sursă aparţinea domeniului tehnic, dar era accesibilă unui număr larg de utilizatori. Originea locuţiunii e transparentă pentru mulţi vorbitori; s-ar putea însă ca, din cauza rapidei schimbări a tehnologiilor, să devină curînd destul de obscură, mai ales pentru cei foarte tineri. Dispozitivele de reproducere a sunetului sau a sunetului şi imaginii înregistrate pe bandă, de tipul radiocasetofoanelor sau videocasetofoanelor – azi devenite aproape istorie –, aveau, între funcţiile lor, şi pe aceea de a permite derularea mai rapidă a benzii, pentru a se ajunge la punctul dorit de utilizator. Semnul care indica funcţia de derulare în sensul reproducerii înregistrării, imprimat în dreptul butonului de declanşare, era reprezentat de două săgeţi compacte, lipite, orientate spre dreapta (8, :); denumirea sa, în engleză, e fast forward. Reprezentarea iconică este destul de sugestivă, dublarea săgeţii sugerînd amplificarea vitezei; Wikipedia trimite, de altfel, la un studiu în care se arăta că, la un moment dat, simbolul era decodat corect de 80% din persoanele investigate. Derularea era posibilă şi în sens contrar înregistrării – lucru marcat de semnul cu săgeţile îndreptate spre stânga (7,9 – fast backward). Trecerea la mediul digital, cu posibilităţi mai largi de navigare şi selectare a informaţiei, a dus la abandonarea butonului, reprodus totuşi, uneori, în programele care imită intenţionat vechile tehnologii.

Formula fast forward a fost foarte folosită, multe limbi preluînd o ca atare. Şi în română sintagma e uneori inserată ca atare în text: „modul de a schimba viteza butonului fast forward“ (vishow.info). În română a avut însă mare succes şi traducerea (pe) repede înainte, folosită iniţial doar pentru a descrie modul de funcţionare respectiv, procesul de derulare rapidă a înregistrării: „unele mp3-uri le citeşte prost, în sensul că se aud ca pe repede înainte (cei care îşi amintesc cum se-auzea cînd îţi agăţa casetofonul banda, cunosc senzaţia)“ (hondafan.ro). Într-o descriere tehnică, se observă că denumirile păstrate în engleză alternează cu cele traduse: „multe comenzi de acolo le regăsim lîngă displayul Doc-ului, cum ar fi butonul power on/off, play, înainte/înapoi, chiar şi pe repede înainte/înapoi“ (cristiannicolau.word­press.com).

Şi mai interesant e felul cum, în română, locuţiunea pe repede înainte şi-a lărgit sensul, devenind un echivalent colocvial-glumeţ pentru desfăşurat foarte repede, în caracterizarea unor acţiuni diferite: „Bugetul, aprobat pe repede înainte“ (digi24.ro); „Școală pe repede înainte“ (cyd.ro); „La Dobroești, strategia în handbal este prea pe repede înainte!“ (ilfovsport.ro). Clişeul e foarte prezent în stilul jurnalistic actual, ilustrînd categoria frazeologismelor iniţial expresive, apoi iritante prin exces. Adesea se activează o conotaţie ironică, graba fiind prezentată ca superficială şi chiar suspectă, rău intenţionată: „Ministerul Culturii dedică, pe repede-înainte, proiecte încropite“ (mediafax.ro); „Digitalizarea făcută nedocumentat şi pe repede înainte este un pericol“ (zf.ro); „Bugetul a fost adoptat pe repede înainte fără dezbateri pe fond“ (revista22.ro) etc. Conotaţia negativă nu este însă definitiv fixată, lucru dovedit de folosirea clişeului în campanii publicitare, în care rapiditatea apare ca un mare merit al produsului: „Răsfăț în bucătărie, pe repede înainte“ (inspiratiepentruacasa.ro); „Creditul pe repede înainte“ (creditecubuletinul.com). Utilizată în legătură cu acţiuni incipiente, formula devine echivalentă cu un alt clişeu jurnalistic – în linie dreaptă: „Brexitul, pe repede înainte“ (cotidianul.ro); „Brexitul, în linie dreaptă“ (londonezul.co.uk); „Pe repede înainte cu lista tinerilor ce primesc terenuri de la primărie“ (realitatea.net); „în linie dreaptă cu alegerile interne“ (evz.ro) etc.

Expresia poate apărea şi în alte contexte, mai marcat figurate, prin revenirea la contextul iniţial al butonului: „Cine este individul fast forward, sau, altfel spus, setat pe butonul «pe repede înainte»? Ei bine, acesta este un animal social evoluat“ (ziuaconstanta.ro); „Te-a prins sesiunea cu proiectele neterminate? Este momentul să iei măsuri şi să apeşi butonul «fast forward» pentru a reuşi să dai gata în timp util toate proiectele restante“ (studcard.ro).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

foto 4   Mihai Bendeac jpg
Mihai Bendeac, dezvăluiri sincere despre relația cu tatăl său. Cum se înțeleg, de fapt, cei doi: „A început târziu să îmi confirme lucruri”
Mihai Bendeac (41 de ani) se numără printre cei mai îndrăgiți actori de comedie. Despre cariera sa se cunosc deja o mulțime de detalii, însă rare au fost momentele în care a vorbit despre viața sa de familie. Ce relație are, de fapt, cu tatăl său?
Drumarii au scos utilajele la deszăpezit Foto Captură video DRDP Craiova jpg
Iarna și-a intrat în drepturi! Drumarii au scos utilajele pentru deszăpezire
Iarna și-a intrat cu adevărat în drepturi în zonele montane. Se acționează cu utilaje cu lamă și material antiderapant în mai multe zone, informează Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova.
Mugur Isărescu - conferinţă de presă sediul BNR - 6 iul 2022 / FOTO Inquam Photos / George Călin
BNR anunță creșterea inflației la final de 2024! „Țara trebuie să intre la dietă!"
Banca Naţională a României a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024, potrivit guvernatorului BNR Mugur Isărescu.
70724322 1004 webp
Criza din Germania, Ucraina și ce face România
La Berlin, neînțelegerile privind politicile economice au dus la o criză de guvern. În România, liberalii susțin că rămân în coaliție cu PSD doar din cauza războiului de la graniță.
Larisa Iordache și soțul ei, Cristian Chiriță, vor deveni părinți Foto: Instagram
Numele pe care Larisa Iordache și Cristian Chiriță l-au ales pentru fetița lor. Are o semnificație specială: „Ne mai gândim la un nume de sfânt”
Larisa Iordache este pe cale să devină mămică pentru prima oară. A mai rămas puțin timp până când gimnasta va da naștere bebelușului ei, iar recent a dezvăluit și numele pe care l-au ales pentru micuță. Se pare că are o semnificație aparte.
banner nadir png
Artistul Nadir și-a deschis loc de joacă în Pipera: „Nu știu încă cât am investit aici...”
Sâmbătă a fost o zi aglomerată pentru Nadir (35 de ani), artistul care s-a transformat treptat într-un antrepenor de succes în imobiliare.
O româncă dă în judecată Warner Bros după ce a fost accidentată grav la filmări Foto The Sun jpg
O româncă dă în judecată Warner Bros după ce a fost accidentată grav la filmări: „Durerea este acolo în fiecare zi”
Cristina Stanovici, o româncă stabilită în Marea Britanie, a decis să dea în judecată compania Warner Bros după ce a fost accidentată grav în timp ce făcea figuraţie pentru un film al celebrului producător de la Hollywood.
soldati nord coreeni/ FOTO:Facebook
Armata rusă se pregătește să recâștige zona Kursk. 11.000 de soldați nord-coreeni se află în regiune
Rusia concentrează mii de militari, printre care și nord-coreeni, pentru a pregăti un nou asalt asupra trupelor Ucrainiene
autostrada comarnic brasov jpeg
Anul în care ar putea fi gata autostrada Comarnic-Brașov! „Costă în jur de vreo 4 miliarde de euro”
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu spune despre autostrada Comarnic-Brașov că are un cost ridicat. Declară că aceasta nu va fi gata până în 2028, dar până atunci vor exista soluții alternative.