Bullying

Publicat în Dilema Veche nr. 758 din 30 august – 5 septembrie 2018
„Cu bule“ jpeg

Între împrumuturile lexicale recente din engleză, bullying pare să aparţină categoriei de cuvinte tehnice, necesare, prin care este acoperit un gol terminologic. Specialiştii în sociologia şi psihologia educaţiei îl utilizează frecvent, iar presa îl răspîndeşte tot mai mult: „Bullying-ul școlar şi efectele acestuia în societate“ (evz.ro); „Bullying-ul, un fenomen în creştere în şcoala românească“ (mediafax.ro); „Bullying-ul, un fenomen alarmant în şcoli“ (romanialibera.ro); „Bullying-ul în școli și la serviciu ar putea fi pedepsit cu amenzi de pînă la 100.000 de lei“ (stirileprotv.ro) etc. Cum se vede din exemplele de mai sus, mulţi dintre autorii de texte nu aplică o regulă propusă de Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic (DOOM, 2005), care prevede ca anglicismelor cu finală pronunţabilă în română articolul să le fie ataşat fără cratimă. În acest caz, ca în multe altele, cratima este folosită pentru a semnala noutatea cuvîntului, caracterul său de termen încă străin, insuficient adaptat. Există totuşi şi autori care aplică regula ortografică a finalei pronunţabile, atestînd adaptarea termenului – „România, locul 1 în Europa la bullyingul copiilor între 11-13 ani“ (adevarul.ro). Pe de altă parte, există şi abordări mai prudente, care evită cu totul articularea şi declinarea substantivului englezesc, punîndu-l între ghilimele, în apoziţie: „Fenomenul «bullying». Cum îl depistăm și cum îl combatem, pentru școli mai sigure“ (unicef.ro).

Termenul englezesc denumeşte un tip de hărţuire – prin violenţă fizică, verbală, psihologică – îndreptată repetat şi intenţionat asupra unor ţinte vulnerabile; cuvîntul are un sens mai larg, aplicabil mai multor contexte (hărţuire în armată, la locul de muncă, a unor minorităţi etc.), dar s-a specializat mai ales pentru manifestările violente în rîndul copiilor, pentru cazurile de agresare a unor elevi de către alţi elevi: „Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil / de excludere şi de luare în derîdere a cuiva, de umilire. Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoştinţe sau de către colegi“ (mediafax.ro).

Desigur, termenul poate fi tradus în română printr-unul dintre sinonimele sale parţiale sau prin termenul mai general hărţuire, eventual cu precizări suplimentare (hărţuire şcolară). Articolului bullying din versiunea în engleză a Wikipediei îi corespund în alte limbi fie preluări ca atare, fie echivalări parţiale: în franceză harcèlement scolaire şi brimade, în germană Mobbing in der Schule şi Schikane, în turcă kabadayilik şi zorbalik etc. Un caz interesant e italiana, care a adaptat termenul în forma bullismo (după ce numele de agent al agresiunii – bully – fusese adaptat ca bullo).

În română, impunerea în uz a termenului bullying are cîteva avantaje, dar şi un obstacol major. Avantaje sînt, mai întîi, frecvenţa în uzul specializat, tendinţa culturală actuală de a împrumuta termeni (în defavoarea traducerii lor) şi relativa specializare semantică (faţă de hărţuire). Forma cuvîntului nu ridică probleme speciale. Pronunţia este transpusă aproape automat în română, doar forma scrisă suferind oscilaţii între păstrarea ortografiei originalului (dominantă) şi simplificarea secvenţei yi, în forma bulling. Morfologic, cuvîntul se înscrie într-o serie deja destul de bogată de abstracte englezeşti de origine verbală, devenite substantive neutre româneşti în -ing: de la mai vechile şi vizibil adaptatele dribling sau trening pînă la banking, bodybuilding, bowling, brainstorming, camping, feeling, happening, jogging, leasing, marketing, roaming, screening etc.

Există totuşi o reţinere în acceptarea termenului. Aceasta provine, probabil, din dorinţa vorbitorilor de a evita anumite asocieri sonore ale substantivului şi ale eventualei sale familii lexicale refăcute. Rădăcina bul- este în română puternic marcată de omonimia cu rădăcina lexicală a derivatelor argotice de la cuvîntul din limba romanì bul („fund“): a buli, bulit, buleală, bulangiu etc. Omonimiile sau paronimiile create între anglicisme şi termeni popular-vulgari sau argotici româneşti sînt uneori sursa unor jocuri de cuvinte glumeţe (delete – dilit), alteori duc la evitarea termenului englezesc (foo­ting). Cred că într-o situaţie similară este şi bullying. Vorbitorii ezită să adapteze termenul şi familia sa lexicală, aşa cum se poate observa în tendinţa lor de a recurge la forma englezească de participiu, acolo unde verbul românizat ar fi produs omonimii riscante: „deci iată, a fost bullied cînd era mică“ (zoso.ro). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Feodor Dostoievski jpg jpeg
Scriitorul adorat de români care a fost condamnat la moarte. Cum a scăpat în ultimul moment
Scriitorul adorat de români care a fost condamnat la moarte. Cum a scăpat în ultimul moment.
Joe și partenera sa Jessica  Sursa Instagram Jessica si Daily Mail (1) jpg
Americanul care a suferit primul transplant de față din lume s-a logodit. Imagini emoționate publicate de partenera tânărului
Un tânăr din SUA care a suferit un transplant complet de față și un dublu transplant de brațe a reușit să își refacă viața, devastată după un accident tragic, și a publicat fotografii cu noua sa logodnică.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciucă: „Nu sunt candidat de profesie, sunt candidat cu profesie”. Apel lansat după îndemnul unui lider liberal
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat, într-un discurs în fața aleșilor locali de la Timișoara, că trebuie câștigată încrederea oamenilor și le-a spus colegilor săi să nu forțeze pe nimeni la vot.
nori ozn jpg
Pentagonul a analizat sute de raportări despre activități extraterestre. Concluzia celui mai recent raport
Cel mai recent raport al Pentagonului despre OZN-uri a dezvăluit sute de noi observări de fenomene aeriene neidentificate și inexplicabile.
Uniunea Europeana bancnote bani euro FOTO Shutterstock jpg
Bugetul UE pe anul 2025, cu 10,5 miliarde de lei mai mare decât anul trecut. Unde merg cei mai mulți bani
Negocierile dintre instituțiile Uniunii Europene pentru bugetul pe anul 2025 au ajuns la un acord, urmând să intre la votul din legislativ luna aceasta.
portest georgia 4 noiembrie jpg
Rezultatele finale ale alegerilor legislative din Georgia confirmă victoria partidului de guvernământ pro-rus. Opoziţia a acuzat guvernul că a cumpărat voturi
Rezultatele finale ale controversatelor alegeri legislative desfăşurate la sfârşitul lunii octombrie în Georgia au confirmat victoria partidului de guvernământ, Visul Georgian, a anunţat sâmbătă Comisia Electorală, după ce opoziţia a denunţat că votul a fost "furat"
batran Vasile Gorgos
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30 de ani, purtând aceleași haine
Unele dintre cele mai stranii și misterioase cazuri gravitează în jurul oamenilor care au dispărut, pur și simplu, de pe fața pământului. Cel mai ciudat lucru este că aceștia au reapărut, din senin, zeci de ani mai târziu.
zoia ceausescu jpg
De ce a murit Zoia Ceaușescu, la 57 de ani. Sfârșitul dureros al fiicei soților Ceaușescu
Pe 20 noiembrie, se fac 18 ani de când Zoia Ceaușescu, unica fiică a dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu și a soției acestuia Elena, s-a stins din viață. În timpul Revoluției din 1989, fiica dictatorului a fost reținută împreună cu frații săi, Nicu și Valentin Ceaușescu.
image png
Cu tirul pe contrasens. Scene halucinante sâmbătă dimineață, pe Autostrada București-Pitești
Un șofer de tir a fost prins de polițiști sâmbătă dimineață, circulând pe contrasens, pe autostrada București-Pitești. Șoferul, cetățean polonez, s-a ales cu o amendă de trei mii de lei și permisul suspendat.