Bulibaşă

Publicat în Dilema Veche nr. 501 din 19-25 septembrie 2013
A protestata jpeg

Cu cîteva săptămîni în urmă, din lipsă de subiecte şi mai ales din dorinţa de a umple timpul de emisie, evitînd teme de actualitate mai complicate, aproape toate posturile de televiziune zise „de ştiri“ au găzduit discuţii nesfîrşite, inutile şi de cele mai multe ori superficiale, despre alegerea regelui/regilor romilor. Într-unul dintre numeroasele interviuri cu o persoană direct implicată în evenimente, s-a formulat, cu obişnuita ipocrizie a propunerilor care se pretind pur lingvistice, ideea că ar trebui să se revină la titulatura tradiţională, înlocuindu-se rege prin bulibaşă. Discuţia a confirmat ceea ce era deja evident – că bulibaşă a fost evitat, de către cei interesaţi, din cauza conotaţiilor sale peiorative.

Povestea e, de fapt, mai lungă şi discuţiile de azi trebuie legate de stările de lucruri trecute. Cum o arată documentele de epocă şi studiile istorice (de exemplu, cartea lui Viorel Achim, Ţiganii în istoria României, 1998), cu secole în urmă, conducătorii romi erau numiţi vătafi, bulibaşi (din secolul al XVIII-lea, în Valahia şi Moldova) sau voievozi (doar în Transilvania). Kogălniceanu (în studiul său din 1837, Esquisse sur l’histoire, les moeurs et la langue des Cigains) descria condiţiile de alegere şi ceremoniile la desemnarea unui bulubaşa (sau voievod, în Transilvania), indicînd echivalenţele titlului: „les bulubaşas ou les rois des Cigains, comme on les appelle ailleurs“. Şi J.-A. Vaillant, în Les Romes (1857) vorbea despre dreptul ţiganilor din Ardeal de a-şi alege voievodul (p. 298) sau – în Valahia – bulbasha (p. 328). A. Fraser (Ţiganii, 1998, p. 113) menţionează folosirea titlului de voievod al ţiganilor (vayvodam Pharaonum), în Transilvania, la 1497. Y. Matras (Romani in Britain, 2010, p. 57) arată că, la 1687, un document consemna căsătoria dintre două persoane, „king and queen of the gipsies“; termenul folosit pentru rege de către romii din Marea Britanie fiind, de altfel, de origine slavă: kralis („crai“). Tradiţia oferea, deci, foarte multe posibilităţi de intitulare a conducătorului, prin preluarea unei terminologii corespunzătoare formelor de organizare locală sau prin transferarea ei dintr-o zonă în alta. Rege nu era ceva nou sau neobişnuit, dar nici nu a fost cea mai inspirată alegere în spaţiul românesc, termenul nefiind nici de actualitate, nici suficient de înrădăcinat în istorie; dacă nu mă înşeală memoria, opţiunea lexicală a fost îmbrăţişată la începutul anilor ’90 de puterea politică românească de atunci, tocmai pentru că oferea ocazia de a duce în derizoriu ideea de regalitate, pe care o simţea ca ameninţătoare.

Nu e însă realistă propunerea de revenire la termenul bulibaşă, care are în mod cert, în română, conotaţii peiorative. Cum o indică orice dicţionar, bulibaşă e o variantă orală, simplificată, a turcismului buluc-baş sau buluc-başă (în Redhouse 1998: bölük-başi), desemnînd comandantul unui buluc (regiment, companie, grup de soldaţi). Termenul turcesc de organizare militară circula în româna din secolul al XVII-lea în diverse variante – bulucbaşă, bulubaşă, bulibaşă; îl găsim la Miron Costin („Bulucbaşi şi căpitanii siimenilor celor munteneşti“) şi, mai tîrziu, la Neculce („au triimes nişte bulubaşi“). La sfîrşitul secolului al XIX-lea, în dicţionarul lui Damé era deja înregistrat şi sensul „chef d’une bande de bohémiens“ (la bulibaşă), „chef d’une horde de bohémiens“(la buluk-başă). În revistele umoristice de pe la 1900, bulibaşă era deja folosit în derîdere, pentru a-i desemna pe adversarii politici: Take Protopopescu – „bulibaşa peste creditul funciar urban“ (Furnica, 126, 1907); „Ionică Nădejde, bulibaşa Voinţei Naţionale“ (Furnica, 163, 1907) etc.    

Derivatul bulibăşie („rang de bulibaşă“) a căpătat, pe lîngă sensurile primare, unele conotative, predominant negative: „a dat bulibăşia peste el“ (ironic, „noroc“, în DA); bulibăşie – „cazarmă, închisoare, carceră“ (Scriban); „cheamă santinela să mă ducă la bulibăşie“; „ţi-a dat 3 zile de bulibăşie“ (Furnica, 117, 1906). În Glosarul regional Argeş al lui D. Udrescu sînt consemnate sensurile „slujbă uşoară, trîndăvie“; „autoritate nemeritată“, „grosolănie“. Verbul a se bulibăşi are sensul propriu „a ajunge bulibaşă“, şi pe cel figurat, colocvial – „a încurca, a amesteca“: „Guvernul şi Consiliul Legislativ au bulibăşit un articol din Legile combaterii evaziunii fiscale“ (Adevărul, 12 mai 2005); „vecinele care se întîlnesc pe trecere şi stau la o mică bîrfă, semafoare defecte care bulibăşesc un trafic deja infernal“ (taraboste.eu, 05.09.2012); „Reţetele electronice bulibăşesc farmaciile“ (lideruldeopinie.ro. 25.07.2012); „Sînt persoane care nu ştiu să joace şi se bulibăşeşte jocul“ (parinti.com, 19.07.2007). Numele de acţiune bulibăşeală, format cu un sufix popular, e sinonim cu dezordine, harababură. Sensul negativ al termenului este evident – „Ion Iliescu: «e bulibăşeală multă în coaliţie!»“ (stirileprotv.ro, 30.06.2009); „bulibăşeală la impozitul agricol“ (obiectivtulcea.ro, 12.09.2013); „Bulibăşeală totală la licitaţia de salubrizare stradală a Sucevei“ (obiectivdesuceava.ro, 13.07.2013) etc.

Nu e clară modificarea semantică a acestor cuvinte; e posibil ca sensurile negative să fi fost legate de diferite valori ale lui bulibăşie, după cum e foarte posibil ca substantivul şi verbul să fi suferit atracţia altor cuvinte înrudite sau asemănătoare ca formă şi cu sens negativ – buluceală, a se buluci, a buli etc. Atitudinea faţă de romi a contat în apariţia conotaţiilor negative, dar la fel de mult au contat şi asocierile produse de forma cuvintelor, care au atribuit multor turcisme conotaţii ironice şi peiorative.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010). 

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

Volodimir Zelensky FOTO Profimedia
The Economist: Încercările armatei ucrainiene de a ocupa Crimeea ar putea duce la disensiuni serioase între Zelensky și liderii occidentali
Revista britanică a relatat că Occidentul se teme de o escaladare a conflictului în cazul unei ofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei în Crimeea și de posibila utilizare a armelor nucleare de către Federația Rusă, ca răspuns.
vaccin covid foto Pixabay
COVID-19. Unde putem face vaccinul bivalent în România
La finalul săptămânii trecute a sosit în România vaccinul anti-COVID bivalent, care în statele din Vest se administrează încă din septembrie.
Zimbru Romsilva jpg
Un zimbru impunător, filmat la masă într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț VIDEO
Cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, are în Parcul Natural Vânători Neamț toate condițiile de hrană și adăpost. Este „la el acasă”, după ce specia a fost reintrodusă în urmă cu câteva decenii.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.