Bucluc

Publicat în Dilema Veche nr. 685 din 6-12 aprilie 2017
Bucluc jpeg

Cuvîntul bucluc, folosit în registrul popular şi familiar, are astăzi o semnificaţie atenuată şi mai curînd glumeaţă, referindu-se, aşa cum se spune în DEX, la o „situație neplăcută, încurcată“. Şi mai lipsit de gravitate e derivatul buclucaş, care apare adesea în mesaje, titluri şi nume de jocuri destinate copiilor: de la maşini buclucaşe la cuvinte buclucaşe, e mereu vorba de lucruri şi situaţii care produc oarece încurcături, dar fără consecinţe serioase. Sensurile actuale ale lui bucluc şi buclucaş ilustrează procesul de „ameliorare“ semantică, de reducere în timp a judecăţii negative incluse în sensul anumitor cuvinte. Bucluc (cu varianta bocluc) e un cuvînt de origine turcă, răspîndit în spaţiul balcanic; sensurile principale ale etimonului său, cuvîntul turcesc bokluk, sînt „bălegar“ şi „murdărie“, cu o dezvoltare figurată uşor de imaginat şi cît se poate de negativă. Sensul concret din turcă se regăseşte regional în română, în Banat şi Transilvania, unde, mai ales în varianta bocliuc, cuvîntul este înregistrat cu înţelesul „bălegar“ sau pur şi simplu „gunoi“; în Dicţionarul limbii române, A B (1913), găsim exemple de tipul „scoase o lopată de bucliuc“ sau „tot locul e plin de bucluc“. În limba mai veche, cuvîntul denumea ceva mai mult decît o simplă „situaţie încurcată“; cea mai veche atestare, dintr-o cronică muntenească, se referă la abuzurile şi corupţia manifestate în strîngerea taxelor, cercetate şi pedepsite de domnitor. În căutarea dovezilor, „şi mai multe boclucuri de acestea ieşiia la meidan“ (o formulare interesantă nu doar prin folosirea lui bocluc, ci şi a expresiei vechi a ieşi la meidan, cu sensul „a ieşi la iveală, a deveni public“). Pe baza acestui exemplu, Lazăr Şăineanu, în Influenţa orientală asupra limbei şi culturei române (1900), stabileşte sensul vechi „faptă necuviincioasă“, iar Emil Suciu, în Influenţa turcă asupra limbii române (2010), îl reformulează ca „faptă murdară, fărădelege, mîrşăvie, ticăloşie“. O dovadă a semnificaţiilor iniţiale net peiorative şi concrete ale cuvîntului apare în glosarul publicat ca anexă la dicţionarul lui Laurian şi Massim (Glosariu care cuprinde vorbele din limba română străine prin originea sau forma lor, 1871), în care primul sens al lui bocluc este „excrement, mai vîrtos omenesc“, sens de care ar fi legată expresia figurată a mînca bocluc „a spune minciuni“ („nu mînca bocluc: nu spune minciuni, nu spune vorbe care mă supără“). Sensul concret şi expresia în discuţie par să fi ieşit cu totul din uz în vremea noastră. Nu este însă greu de imaginat că, pornind de la asemenea sensuri concrete, expresii ca a intra în bucluc, a fi în bucluc, a da de bucluc aveau în limba mai veche conotaţii cît se poate de peiorative.

Sensurile concrete din turcă au putut fi întărite regional în română prin contactul cu limbile slave din sud. Pubelei sau coşului de gunoi din română îi corespunde, în bulgară, sintagma kofa za bokluk. Expresia sună familiar pentru vorbitorul român, prin forma cuvintelor, dar acestea se dovedesc destul de diferite prin sens de cuvintele româneşti pe care le evocă. Cofa (cuvînt de origine slavă) e, în cultura populară românească, un vas de lemn, în care se ţine mai ales apa de băut (a se vedea şi diminutivul cofiţă – „cofiţa cu apă rece“). În bulgara actuală, kofa e tot un vas, un recipient, dar echivalabil mai curând cu „găleată“. Sensul concret al lui bulgărescului bokluk („gunoi“) e destul de departe de sensul abstract şi atenuat pe care l a căpătat în română bucluc.

Şi derivatul buclucaş avea un sens mai accentuat negativ în româna mai veche: format cu sufixul de agent -aş, cuvîntul desemna autorul buclucurilor, deci un om rău, arţăgos, scandalagiu etc. Creangă foloseşte destul de des termenul, în contexte care trimit mai clar la valoarea peiorativă – moş Nichifor „se făcuse buclucaş, hărţăgos şi de tot hapsîn“ (cînd stătea prea mult pe acasă) –, dar mai ales în contexte ambigue şi glumeţe: în Amintiri apare „popa Buligă cel buclucaş“, iar Dănilă Prepeleac exclamă, nemulţumit de gînsacul cumpărat: „Las’ că te însor eu şi pe tine acuşi, măi buclucaşule!“ Atenuarea sensurilor negative ale lui buclucaş s-a produs probabil odată cu modificarea semantică a lui bucluc, dar la încărcarea cuvîntului cu conotaţii infantil-glumeţe e foarte posibil să fi contribuit şi reinterpretarea finalei -aş, apropiată de sufixul diminutival (din copilaş, drăgălaş etc.). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.
Adrian Bejan   prof  univ  Duke University USA   Foto arhiva personală jpeg
INTERVIU Prof. univ. Adrian Bejan: „Societatea este un organism viu, iar dacă îi împiedici procesul natural de evoluție, te îndepărtează“
Dincolo de revoluționarea modului în care înțelegem lumea și universul, descoperirile despre legile naturii oglindesc și dinamica societăților, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a o înțelege mai bine și a modela viitorul în avantajul nostru.
ger ninsoare zapada iarna termometru shutterstock 743819602 jpg
Județele care intră sub Cod galben de ninsori și vânt puternic. Până la ce oră este valabil
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsoare și vânt puternic pentru trei județe.
Politie Franta FOTO Shutterstock
Atac sângeros în apropierea unei tabere de migranți din Franța. Cinci persoane au fost ucise
Un bărbat înarmat a împuşcat mortal cinci persoane sâmbătă în apropierea unei tabere de migranţi în zona oraşului Dunkerque, în nordul Franţei, au anunţat autorităţile franceze.
Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.
Smartphone cu aplicația TikTok FOTO Shutterstock jpg
TikTok a oferit Comisiei Europene informații privind alegerile din România. Executivul UE urmează să stabilească următorii pași
TikTok a răspuns Comisiei Europene în legătură cu situația alegerilor prezidențiale din România. Executivul UE urmează să analizeze răspunsurile înainte de a decide pași ulteriori, inclusiv sancțiuni, dacă este cazul.