Bucluc

Publicat în Dilema Veche nr. 685 din 6-12 aprilie 2017
Bucluc jpeg

Cuvîntul bucluc, folosit în registrul popular şi familiar, are astăzi o semnificaţie atenuată şi mai curînd glumeaţă, referindu-se, aşa cum se spune în DEX, la o „situație neplăcută, încurcată“. Şi mai lipsit de gravitate e derivatul buclucaş, care apare adesea în mesaje, titluri şi nume de jocuri destinate copiilor: de la maşini buclucaşe la cuvinte buclucaşe, e mereu vorba de lucruri şi situaţii care produc oarece încurcături, dar fără consecinţe serioase. Sensurile actuale ale lui bucluc şi buclucaş ilustrează procesul de „ameliorare“ semantică, de reducere în timp a judecăţii negative incluse în sensul anumitor cuvinte. Bucluc (cu varianta bocluc) e un cuvînt de origine turcă, răspîndit în spaţiul balcanic; sensurile principale ale etimonului său, cuvîntul turcesc bokluk, sînt „bălegar“ şi „murdărie“, cu o dezvoltare figurată uşor de imaginat şi cît se poate de negativă. Sensul concret din turcă se regăseşte regional în română, în Banat şi Transilvania, unde, mai ales în varianta bocliuc, cuvîntul este înregistrat cu înţelesul „bălegar“ sau pur şi simplu „gunoi“; în Dicţionarul limbii române, A B (1913), găsim exemple de tipul „scoase o lopată de bucliuc“ sau „tot locul e plin de bucluc“. În limba mai veche, cuvîntul denumea ceva mai mult decît o simplă „situaţie încurcată“; cea mai veche atestare, dintr-o cronică muntenească, se referă la abuzurile şi corupţia manifestate în strîngerea taxelor, cercetate şi pedepsite de domnitor. În căutarea dovezilor, „şi mai multe boclucuri de acestea ieşiia la meidan“ (o formulare interesantă nu doar prin folosirea lui bocluc, ci şi a expresiei vechi a ieşi la meidan, cu sensul „a ieşi la iveală, a deveni public“). Pe baza acestui exemplu, Lazăr Şăineanu, în Influenţa orientală asupra limbei şi culturei române (1900), stabileşte sensul vechi „faptă necuviincioasă“, iar Emil Suciu, în Influenţa turcă asupra limbii române (2010), îl reformulează ca „faptă murdară, fărădelege, mîrşăvie, ticăloşie“. O dovadă a semnificaţiilor iniţiale net peiorative şi concrete ale cuvîntului apare în glosarul publicat ca anexă la dicţionarul lui Laurian şi Massim (Glosariu care cuprinde vorbele din limba română străine prin originea sau forma lor, 1871), în care primul sens al lui bocluc este „excrement, mai vîrtos omenesc“, sens de care ar fi legată expresia figurată a mînca bocluc „a spune minciuni“ („nu mînca bocluc: nu spune minciuni, nu spune vorbe care mă supără“). Sensul concret şi expresia în discuţie par să fi ieşit cu totul din uz în vremea noastră. Nu este însă greu de imaginat că, pornind de la asemenea sensuri concrete, expresii ca a intra în bucluc, a fi în bucluc, a da de bucluc aveau în limba mai veche conotaţii cît se poate de peiorative.

Sensurile concrete din turcă au putut fi întărite regional în română prin contactul cu limbile slave din sud. Pubelei sau coşului de gunoi din română îi corespunde, în bulgară, sintagma kofa za bokluk. Expresia sună familiar pentru vorbitorul român, prin forma cuvintelor, dar acestea se dovedesc destul de diferite prin sens de cuvintele româneşti pe care le evocă. Cofa (cuvînt de origine slavă) e, în cultura populară românească, un vas de lemn, în care se ţine mai ales apa de băut (a se vedea şi diminutivul cofiţă – „cofiţa cu apă rece“). În bulgara actuală, kofa e tot un vas, un recipient, dar echivalabil mai curând cu „găleată“. Sensul concret al lui bulgărescului bokluk („gunoi“) e destul de departe de sensul abstract şi atenuat pe care l a căpătat în română bucluc.

Şi derivatul buclucaş avea un sens mai accentuat negativ în româna mai veche: format cu sufixul de agent -aş, cuvîntul desemna autorul buclucurilor, deci un om rău, arţăgos, scandalagiu etc. Creangă foloseşte destul de des termenul, în contexte care trimit mai clar la valoarea peiorativă – moş Nichifor „se făcuse buclucaş, hărţăgos şi de tot hapsîn“ (cînd stătea prea mult pe acasă) –, dar mai ales în contexte ambigue şi glumeţe: în Amintiri apare „popa Buligă cel buclucaş“, iar Dănilă Prepeleac exclamă, nemulţumit de gînsacul cumpărat: „Las’ că te însor eu şi pe tine acuşi, măi buclucaşule!“ Atenuarea sensurilor negative ale lui buclucaş s-a produs probabil odată cu modificarea semantică a lui bucluc, dar la încărcarea cuvîntului cu conotaţii infantil-glumeţe e foarte posibil să fi contribuit şi reinterpretarea finalei -aş, apropiată de sufixul diminutival (din copilaş, drăgălaş etc.). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (10) jpg
MAE acuză AUR că răspândește informații false și încearcă manipularea alegătorilor: „Există suficiente buletine” pentru diaspora
AUR a menționat că potrivit semnalelor primite de la românii aflaţi în diaspora, dar şi din partea membrilor AUR din străinătate, se constată un număr insuficient de buletine de vot faţă de fluxul mare de alegători preconizat.
proteste serbia FOTO @SimeunovicBajic / X
CEDO ordonă Serbiei să nu folosească „arme sonore” împotriva manifestanţilor
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) somează Serbia să nu utilizeze „arme sonore” pentru dispersarea sau controlul manifestanților.
dan negru si studentii jpg
Ce îi obligă Dan Negru pe studenții de la Jurnalism, legat de serialul „Dallas”, redifuzat în România: „E temă”
Serialul „Dallas se redifuzează” în România. Dan Negru îl dă exemplu la Facultatea Jurnalism
accident mamaia Ziua de Constanta png
Autorul accidentului cu doi morți din Mamaia, trimis în judecată în stare de arest preventiv
Tânărul care a provocat un accident mortal în stațiunea Mamaia, în luna martie, a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv.
o masina a intrat intr o multime in copenhaga png
O mașină a intrat într-o mulțime în Copenhaga. Cel puțin cinci persoane sunt rănite
Cel puțin cinci persoane au fost rănite după ce o mașină a intrat într-o mulțime în Copenhaga miercuri, 30 aprilie.
episcop husi
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului episcop la închisoare pentru viol: „Regretăm profund sminteala produsă”
Episcopia Hușilor a reacționat după ce, miercuri, fostul episcop Corneliu Bârlădeanu și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru au fost condamnați la închisoare cu executare pentru viol. „Considerăm că gravitatea faptelor celor doi este sporită de statutul pe care l-au avut”.
Cătălin Crișan s-a despărțit de iubită
După două divorțuri, Cătălin Crișan este din nou singur. S-a despărțit și de femeia cu care forma un cuplu de doi ani
Cătălin Crișan s-a despărțit de iubita sa, Camelia, după mai bine de doi ani de relație.
pompieri smurd jpg
O mașină a fost lovită de un tren într-un sat din Timiș. Victimele din autoturism, extrase în stare de inconștiență
O mașină a fost lovită de un tren miercuri, 30 aprilie, în localitatea Begheiu Mic, județul Timiș. Pompierii au extras două victime din autoturism, ce se aflau în stare de inconștiență.
Uniunea Europeana bancnote bani euro FOTO Shutterstock jpg
UE alocă 5 milioane de euro pentru îmbunătățirea educației media și a rezistenței la dezinformare
Comisia Europeană a lansat două cereri de propuneri, cu un buget combinat de aproape 5 milioane de euro, pentru îmbunătățirea rezilienței societății, astfel încât să crească impactul conținuturilor produse în UE (și verificate) asupra societății.