Buchetul regal

Publicat în Dilema Veche nr. 743 din 17-23 mai 2018
Buchetul regal jpeg

Neapărat cu o rămurică de mirt. Mirtul, arbustul mereu verde cu flori mici, albe și parfumate, stă prins în buchetele mireselor regale britanice de aproape 180 de ani încoace. Prima a fost Regina Victoria, care ulterior a avut grijă să planteze semințele unei tradiții istorice. La propriu, a plantat la Castelul Osborne, reședința sa de vacanță, cîteva crenguțe de mirt, care s-au transformat într-un arbust trainic, rezistînd și în prezent. De-a lungul deceniilor au apărut să îi țină companie cîțiva frați, printre care unul răsărit din rămurica de mirt din buchetul de mireasă purtat în 1947 de viitoarea Regină Elisabeta a II-a – buchetul lui Catherine, Ducesă de Cambridge, de exemplu, a avut rămurele provenite din ambele surse menționate.

Mai este și o altă tradiție a buchetului regal. Mai tînără decît cea a florii de mirt, cam de vreo sută de ani.

Pe 26 aprilie 1923, în celebra Westminster Abbey, din Londra, Prințul Albert, viitorul Rege George al VI-lea, se căsătorea cu Lady Elizabeth Bowes Lyon. Înainte de a ajunge la altar, mireasa, printr-un gest de o spontaneitate surprinzătoare, și-a lăsat buchetul pe mormîntul Soldatului Necunoscut, construit la abație în 1920, în memoria tuturor soldaților necunoscuți căzuți în Primul Războiul Mondial. În 1915, fratele viitoarei suverane britanice își pierduse viața pe front. Gestul miresei constituia un tribut direct și emoționant către acesta și introducea un nou obicei în istoria regatului. De atunci, a devenit o tradiție ca buchetele mireselor din familia regală britanică să fie așezate pe marmura neagră (ce contrast!) a Soldatului Necunoscut de la Abația Westminster; ce-i drept, după ceremonia nunții.

Este adevărat că în anul precedent, în 1922, ceva similar se petrecuse la nunta Prințesei Mary, sora Prințului Albert, care a avut loc tot la Abația Westminster. După ceremonie, mireasa i a dat buchetul de flori unui ofițer, care l-a așezat, însă, în alt loc simbolic, pe treptele Cenotafului de pe cunoscuta stradă Whitehall – monument național ridicat întru cinstirea și amintirea militarilor englezi care s-au sacrificat în conflagrația mondială. Oricum, tradiția s-a statornicit plecînd de la gestul făcut de Lady Elizabeth Bowes-Lyon la Abația Westminster.

Viitoarea mult așteptată, mult pregătită și mult comentată căsătorie regală britanică dintre Prințul Harry și Megan Markle nu va avea loc la Abația Westminster, ci la Capela Saint George de la Castelul Windsor. Unde va ajunge buchetul?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Franța își pune la bătaie cele 300 de rachete nucleare pentru a apăra Europa. Moscova amenință cu scufundarea Insulelor britanice
Europa ar putea fi pregătită să creeze o umbrelă de protecție nucleară în fața Rusiei, formată din 300 de rachete balistice franceze.
image
Ce pensie va avea Klaus Iohannis. „Are 42 de ani de muncă și 10 de președinție”
Preşedintele Klaus Iohannis a depus cererea de pensionare de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, lucru deja confirmat de Administraţia Prezidenţială.
image
Cum s-au îmbogățit peste noapte sute de mii de români în anii sărăciei crunte. „Am vândut o vacă și am băgat banii acolo”
Sute de mii de familii din România s-au îmbogățit în anii 90, la scurt timp după Revoluție, în timp ce milioane sărăceau de la o zi la alta. Pentru asta, oamenii stăteau la cozi și noapte ca să își depună banii la Caritas, iar câteva săptămâni mai târziu ridicau o sumă de opt ori mai mare

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.