Bruiaj la radio

Publicat în Dilema Veche nr. 939 din 7 – 13 aprilie 2022
Bruiaj la radio jpeg

Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 19: „Toată lumea are dreptul să caute, să primească și să transmită informații și idei prin orice mijloc, independent de frontierele de stat“. Aceste cuvinte erau inscripționate pe o placă, în holul principal de la intrarea în sediul Radio Europa Liberă din München.

„Problema cea mare era bruiajul“, scrie Liviu Tofan în cartea sa Ne-au ținut în viață. Radio Europa Liberă 1970-1990 (Editura Omnium, 2021), lectură bună pentru o perspectivă în plus asupra modului de circulație a informațiilor în timp de criză și conflict, chestiune adesea învăluită de mai multe subtilități decît simpla (nu și ușoara) diferențiere dintre știri false și știri reale.

În România, problema cea mare, bruiajul, a încetat prin anul 1964, deși ascultătorii ar fi putut fi de altă părere avînd în vedere recepția uneori deficitară a postului radio, situație cauzată în fapt doar de unele realități tehnice cît se poate de obiective. Ca o completare, în Ungaria bruiajul a încetat în aceeași perioadă, în Polonia și în Uniunea Sovietică fiind oprit abia în ianuarie, respectiv noiembrie 1988, iar în Bulgaria și Cehoslovacia în decembrie 1988. Există și motive pentru care REL nu mai era bruiat în plină epocă comunistă în România.

Unul dintre motivele pentru care undele Radioului american al libertății nu au mai primit piedici în spațiul românesc era costul instalațiilor de bruiaj, se pare unul foarte mare – specialiștii spun că îți trebuie de zece ori mai mulți bani ca să bruiezi decît ca să emiți.

La aceasta se adaugă, desigur, și aspecte mai complexe, care țin de contextul politic și diplomatic al perioadei. Conducerea de la București era atunci în proces de consolidare a unei (aparente sau nu) distanțări față de Moscova și a apropierii de Occident. Din considerente pur pragmatice, firește. Cert este că, așa cum menționează Liviu Tofan, pentru regimul de la București dădea bine, de minune chiar, ca cetățenii români să audă, la Radio Europa Liberă, citată presa occidentală care relata că România duce o politică antisovietică.

Dar calitatea transmisiei în interiorul Radioului știți cum se verifica? THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG – acest text era transmis prin teleimprimatoarele din redacție. Sintagma nu reprezenta vreun cod secret ori ceva similar, ci avea doar caracteristica de a conține toate literele alfabetului englezesc. Verificat.

Transmisia putea continua. Ca și istoria. Greu de bruiat.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

avion bagaj istock jpg
Aeroportul unic din Europa. Este singurul loc de pe Pământ unde poți ateriza în trei țări simultan
Este vorba despre EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg, un nod aerian cu un statut internațional aparte, de unde pasagerii pot ateriza sau decola în (sau din) oricare dintre cele trei țări, în funcție de destinație și punctul de acces.
alfred simonis foto news.ro
Un nou favorit pentru funcția de președinte PSD. Ce spune Simonis despre această posibilitate
Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, se numără printre favoriții la preluarea funcției de președinte PSD.
image png
Colosul din Asia ce va deschide o nouă fabrică la noi în țară. Noi locuri de muncă și investiții masive
România continuă să atragă interesul investitorilor străini, iar una dintre cele mai recente vești vine dinspre Asia. Un important gigant taiwanez din industria componentelor pentru biciclete, cunoscut la nivel mondial, își propune să își extindă operațiunile în Europa prin deschiderea unei fabrici
cub oana roman marius elisei png
Oana Roman, despre relația cu Marius Elisei: „A fost atât de abuzivă și toxică”. Vedeta a rămas cu un fel de stres posttraumatic
Oana Roman traversează o perioadă delicată din viața sa și recunoaște că face eforturi constante pentru a nu se lăsa copleșită de suferință. După un divorț dureros și o relație pe care o descrie ca fiind toxică, vedeta s-a confruntat și cu pierderea mamei sale, Mioara Roman, o pierdere profundă, pre
Viktor Orban FOTO AFP
„A pariat pe calul greșit”. Gafa care îl poate face pe Viktor Orbán să piardă sprijinul maghiarilor din Transilvania
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, era convins că George Simion, candidatul de extremă dreapta, va câștiga alegerile prezidențiale din România, încât i-a oferit sprijinul său tacit. Asta i-a adus, însă, un val de nemulțumire din partea comunității maghiare din România.
ce a gasit italianul jpg
Italian, uimit de ce a găsit în parcarea unui mall din România: „Așa ceva nu vezi des”
Un influencer italian aflat în București a rămas surprins atunci când a ajuns în parcarea unui mall cunoscut din Capitală. Tânărului nu i-a venit să creadă de ce mașini de lux era înconjurat, iar clipul său de pe TikTok a devenit rapid viral pe platforma de socializare.
jerome powell seful FED rezerva americana foto of today
Banca centrală a SUA concediază 10% din angajați, prin programul de „demisii voluntare”
Rezerva Federală - banca centrală a SUA - a anunțat că va face concedieri, în următorii ani, aliniindu-se planurilor de eficientizare ale administraţiei Trump, potrivit unui document obținut de Reuters.
image png
Misterul unei comori cu aur în munții Cehiei: monede și bijuterii, unele din România. Cât valorează
Doi drumeți au descoperit recent, în munții Krkonoše din nordul Cehiei, o cutie metalică ce conținea sute de monede și bijuterii din aur, unele provenind din România.
image png
Moșii de vară 2025. Ce se împarte de Sâmbăta Morților. Tradițiile pe care trebuie să le respecți cu sfințenie
Sâmbăta Morților sau Moșii de vară este una dintre cele mai importante zile de pomenire a celor adormiți în credința ortodoxă, iar în 2025, sărbătoarea este marcată pe data de 7 iunie, cu o zi înainte de Rusalii.