Britannia – puţină istorie (de) la bord

Publicat în Dilema Veche nr. 738 din 12-18 aprilie 2018
Britannia – puţină istorie (de) la bord jpeg

O zi ploioasă de aprilie, mai exact a șaisprezecea din anul 1953, pe vasul de croazieră Britannia. Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord tocmai inaugura noul iaht, al optzeci și treilea construit de la Carol al II-lea al Angliei încoace. Urcăm la bord preț de cîteva rînduri.

Iahtul (retras în prezent din serviciul regal, localizat în Edinburgh și deschis vizitei publicului) este decorat în stil scandinav, „cu linii simple, luminoase, fără pretenții, cu scaune și paturi simple și confortabile. Nu există roșu-închis, nici poleială aurită, nici stejar masiv sau modele puternic accentuate. Biroul reginei, luminat de o lampă simplă, este mic și impersonal“ (Andrew Marr, Regina Elisabeta a II-a. Portret intim).

Britannia era locul unde suverana se putea relaxa pe deplin – uneori se descălța și mergea în picioarele goale prin încăperile iahtului –, dar era și spațiul unde se derulau numeroase episoade oficiale. Unul dintre acestea a fost și dineul pe care regina Elisabeta a II-a l-a organizat în cinstea președintelui rus Boris Elțîn. Britannia era ancorat la Sankt Petersburg.

Pe parcursul serii, una dintre observațiile șefului de stat rus s-a referit la vinul oferit, care, deși de o calitate foarte bună, era servit în pahare destul de mici. Această realitate „dură“ de la bordul iahtului regal nu prea îi dădea de ales lui Boris Elțîn, trebuia să ceară constant să i se umple paharul. Nu era numai constant în acțiunea sa, ci și foarte evident, inclusiv în ochii și în urechile gazdei.

La un moment dat – nu știm după cîte pahare mici de vin bun –, președintele rus a întrebat-o pe regină dacă ar fi bine ca el să rămînă pe poziții la următoarele alegeri prezidențiale. Deși regina este foarte precaută în ceea ce privește comentariile politice, a profitat de context și a strecurat un răspuns aluziv: „Domnule președinte, judecînd după ceea ce îmi spuneți, sînt sigură că veți rămîne pe poziții“.

Seara a continuat zgomotos, cu un pumn izbit în masă de Elțîn, menit să capteze atenția comesenilor la discursul despre Rusia pe care urma să îl țină (în ciuda faptului că, prin tradiție, la asemenea dineuri nu se rosteau discursuri).

Pe de altă parte, cu ceva timp înainte, în 1991, regina a găzduit pe Britannia o recepție pentru toți președinții Statelor Unite ale Americii care erau în viață la acel moment. Cum li s-or fi părut paharele de vin lui Jimmy Carter și lui Ronald Reagan?

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas
Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
image
Obiceiuri scandaloase la români. Cum ajutau, în trecut, socrul și nașul la „consumarea“ căsniciei
În Principatele Române, în Evul Mediu, dar și în zorii modernității, la sate și în mahalale existau obiceiuri sexuale pe care lumea contemporană le-ar considera de neacceptat. De exemplu, socrul își ajuta fiul în noaptea nunții, același drept avându-l și nașul.
image
Cine este „Șeba”, fiul artist al ministrului rus al Apărării. Duce o viață de lux după ce a scăpat de mobilizare FOTO
Identitatea unui fiu nelegitim al ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost dezvăluită de fundația anticorupție a opozantului rus încarcerat Alexei Navalnîi, a relatat The Telegraph.

HIstoria.ro

image
Povești despre teatrul bucureștean
Iubim teatrul și ne mândrim cu actorii săi din toate generațiile. Azi aflăm povești despre teatrul bucureștean de la primele încercări, pe vremea lui Caragea Vodă, și până la apariția Teatrului Național din București.
image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.