Britannia – puţină istorie (de) la bord

Publicat în Dilema Veche nr. 738 din 12-18 aprilie 2018
Britannia – puţină istorie (de) la bord jpeg

O zi ploioasă de aprilie, mai exact a șaisprezecea din anul 1953, pe vasul de croazieră Britannia. Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord tocmai inaugura noul iaht, al optzeci și treilea construit de la Carol al II-lea al Angliei încoace. Urcăm la bord preț de cîteva rînduri.

Iahtul (retras în prezent din serviciul regal, localizat în Edinburgh și deschis vizitei publicului) este decorat în stil scandinav, „cu linii simple, luminoase, fără pretenții, cu scaune și paturi simple și confortabile. Nu există roșu-închis, nici poleială aurită, nici stejar masiv sau modele puternic accentuate. Biroul reginei, luminat de o lampă simplă, este mic și impersonal“ (Andrew Marr, Regina Elisabeta a II-a. Portret intim).

Britannia era locul unde suverana se putea relaxa pe deplin – uneori se descălța și mergea în picioarele goale prin încăperile iahtului –, dar era și spațiul unde se derulau numeroase episoade oficiale. Unul dintre acestea a fost și dineul pe care regina Elisabeta a II-a l-a organizat în cinstea președintelui rus Boris Elțîn. Britannia era ancorat la Sankt Petersburg.

Pe parcursul serii, una dintre observațiile șefului de stat rus s-a referit la vinul oferit, care, deși de o calitate foarte bună, era servit în pahare destul de mici. Această realitate „dură“ de la bordul iahtului regal nu prea îi dădea de ales lui Boris Elțîn, trebuia să ceară constant să i se umple paharul. Nu era numai constant în acțiunea sa, ci și foarte evident, inclusiv în ochii și în urechile gazdei.

La un moment dat – nu știm după cîte pahare mici de vin bun –, președintele rus a întrebat-o pe regină dacă ar fi bine ca el să rămînă pe poziții la următoarele alegeri prezidențiale. Deși regina este foarte precaută în ceea ce privește comentariile politice, a profitat de context și a strecurat un răspuns aluziv: „Domnule președinte, judecînd după ceea ce îmi spuneți, sînt sigură că veți rămîne pe poziții“.

Seara a continuat zgomotos, cu un pumn izbit în masă de Elțîn, menit să capteze atenția comesenilor la discursul despre Rusia pe care urma să îl țină (în ciuda faptului că, prin tradiție, la asemenea dineuri nu se rosteau discursuri).

Pe de altă parte, cu ceva timp înainte, în 1991, regina a găzduit pe Britannia o recepție pentru toți președinții Statelor Unite ale Americii care erau în viață la acel moment. Cum li s-or fi părut paharele de vin lui Jimmy Carter și lui Ronald Reagan?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Daniel David Foto Mediafax (1) jpg
Ministrul Educaţiei propune revizuirea criteriilor privind bursele pentru elevi. „Avem un sistem atât de stufos, încât nu mai înţelegi ce vrei să faci”
Daniel David, ministrul Educaţiei, consideră că este necesară o reevaluare a criteriilor după care se acordă bursele elevilor.
Conferință de presă organizată de președintele interimar Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ilie Bolojan, bilanț la finalul mandatului de 100 de zile la Cotroceni: „Avem nevoie de consens pe temele importante”
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, și-a prezentat miercuri, 21 mai, bilanțul mandatului. Bolojan a arătat că interimatul său s-a bazat pe doi piloni: apartenența la Uniunea Europeană și NATO.
bani jpg
Un bărbat care a girat bancar pe jurista Consiliului Județean Vaslui s-a ales cu poprire pe pensie. Soțul acesteia era șeful lui
Un fost îngrijitor de școală, în prezent pensionar, s-a trezit cu poprire pe pensie după ce a girat-o pe jurista Consiliului Județean Vaslui.
israel gaza iron dome mai 2021 foto afp
Armele care vor face România mai sigură. De la soluțiile extrem de eficiente de apărare aeriană la sistemele care ne-ar proteja tara în războiul cybernetic
Israelul are poate cele mai robuste soluții de apărare aeriană din lume, după cum s-a văzut atunci când diferitele sale sisteme de apărare aeriană au interceptat rachetele iraniene și alte atacuri masive cu rachete și bombe. Tehnologia de apărare israeliană s-ar potrivi în multe cazuri și României.
NICUSOR DAN CONFERINTA 003 POOL INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Nicușor Dan, mesaj care îl vizează pe Donald Trump: „Este partenerul nostru strategic”
Nicușor Dan, președintele-ales al României, a transmis miercuri, 21 mai, un mesaj public de apreciere față de președintele american Donald Trump. Mesajul a fost publicat în contextul nominalizării lui Darryl Niremberg în funcția de ambasador al Statelor Unite la București.
comisia europeana
Comisia Europeană propune măsuri de simplificare normativă pentru firme cu 250 - 750 de angajați
Comisia Europeană a propus miercuri să atenueze anumite obligaţii de reglementare pentru 38.000 de întreprinderi cu capitalizare medie, care au între 250 şi 750 de angajaţi, continuând abordarea favorabilă companiilor, menită să restabilească competitivitatea Europei faţă de rivalii internaţionali.
plaja mamaia foto Facebook Caelia Beach Mamaia jpg
Cât plătesc românii pe vacanțele în țară: în iunie, cea mai ieftină cazare costă 444 lei pe noapte
Luna iunie este preferată de turiștii care vor să-și petreacă vacanța în România pentru că agențiile de turism practică tarife mai mici și este mai puțin aglomerat decât în plin sezon estival, potrivit unui studiu realizat de o platformă de rezervări online.
Donald Trump Jr jpg
Fiul cel mare al lui Donald Trump nu exclude să candideze într-o zi la preşedinţia SUA: „Această chemare există”
Fiul cel mare al preşedintelui american Donald Trump, care în prezent se ocupă de afacerile familiei, nu a exclus miercuri, 21 mai 2025, să candideze „într-o zi” la preşedinţia SUA, afirmând că „această chemare există”.
Gigi Becali FOTO MEDIAFAX
Gigi Becali răspunde la ultimele afirmaţii ale lui George Simion care îl vizează: „Bă, puterea nu se câștigă pe Tiktok, că e a dracilor!”
Gigi Becali a reacţionat după ce George Simion l-a acuzat de corupţie şi a declarat că acesta este „acaparat şi dominat de TikTok şi internet” şi că l-a avertizat după pierderea alegerilor că „o să dea de belele”.