Brexit-ul poate avea efecte asupra competiţiilor sportive?

Publicat în Dilema Veche nr. 816 din 10-16 octombrie 2019
Un sport la Răsărit jpeg

Brexit-ul poate avea efecte asupra competiţiilor sportive? 

Nu, dacă nu eşti britanic. Lumea sportului va merge înainte cu sau fără cetăţenii din Midlands. Turul Franţei va continua să existe, chiar dacă Froome şi Thomas ar putea fi nevoiţi să aplice pentru viză, aşa cum a fost obligat să o facă Egan Bernal, înainte să devină cel mai tînăr învingător de la Marea Conflagraţie încoace. Cupa Mondială se va juca, Jocurile Olimpice vor avea loc, globul pămîntesc se va învîrti în acelaşi sens, căci nebuni sînt cei care vor să îl împingă în sens invers. E treaba lor, care îi va afecta doar pe cei de acolo şi pe cei care vor să pătrundă în spaţiul lor sacrosanct, călcat de atîţia invadatori în trecut, între care mulţi sînt strămoşii celor care azi vor să se baricadeze între frontiere. Marea Britanie, e de presupus, îşi va reinstaura propriile legi în relaţia cu Europa. Unele foarte bune. De exemplu, aşa cum a semnalat un tabloid mai deunăzi, legea care interzice oricărei persoane condamnate să intre pe teritoriul ei i-ar putea opri la graniţă pe Messi şi Ronaldo, sancţionaţi în instanţe europene cu suspendare pentru evaziune fiscală. Ştirea e prezentată ca un mic sfîrşit de lume, dar chiar e? Sigur că fără cei doi fotbalul e ştirbit. Numai că o ţară avînd curajul să refuze două vedete planetare care dau un antiexemplu de civism planetei nu poate fi condamnată, dacă ne mai rămîne un dram de bun-simţ. E aici teritoriul unei mari bătălii. De curînd, o coaliţie a oamenilor de bine din fotbal a pornit o ofensivă împotriva sancţionării regulamentare a lui Bancu, jucătorul care i-a aruncat injurii rasiste olandezului De Nooijer, conform spuselor acestuia. Aflat sub investigaţie, fotbalistul a fost totuşi convocat la echipa naţională, semn că datul cu piciorul în minge prevalează. Establishment-ul sportului tinde să zîmbească înţelegător către golanii talentaţi. Iată, preşedintele federației franceze de fotbal s-a arătat de acord ca arbitrii să oprească meciurile pentru scandările rasiste, dar nu şi pentru cele… homofobe! Halal! Cît despre Brexit, naiba ştie ce va fi. Dar dacă o frontieră nouă va folosi pentru a sancţiona metehne vechi, măcar vom şti că toată tevatura asta ridicolă nu va fi fost chiar degeaba.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Avertismentul lui Lucescu după România - Ucraina: a atras atenția asupra unui detaliu crucial
Un foarte bun cunoscător al fotbalului ucrainean a analizat partida de la Munchen.
image
Cine este românul care a murit în luptele din Congo. Tatăl tânărului de 22 de ani: „A zis că e pentru ultima dată”
O misiune s-a dovedit fatală pentru ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani. Aflat în Republica Democratică Congo, tânărul a murit sâmbătă, 15 iunie, după ce a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23.
image
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
După victoria obţinută de tricolori împotriva Ucrainei, cu scorul de 3-0, luni, în Grupa E de la EURO 2024, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care a felicitat naţionala de fotbal a României. Postarea sa a fost primită însă cu ironii pe rețeaua de socializare.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.