Bradul de Cr─âciun din Centrul Rockefeller

Publicat în Dilema Veche nr. 722 din 21-27 decembrie 2017
Bradul de Cr─âciun din Centrul Rockefeller jpeg

Una dintre dorin╚Ťele de Cr─âciun de pe lista personal─â este o ├«nt├«lnire ochi ├«n ochi sau, mai corect zis, ochi ├«n becule╚Ťe, cu bradul de Cr─âciun din Centrul Rockefeller, din New York. P├«n─â atunci propun s─â ne ├«ntoarcem pu╚Ťin ├«n trecut, la istoria simbolului inconfundabil al Cr─âciunului din metropola american─â.

John D. Rockefeller Jr. a ini╚Ťiat ├«n anul 1928 un proiect imobilar grandios, care, conform planului, urma s─â reprezinte un ora╚Ö ├«n interiorul ora╚Öului. Numele ÔÇô Centrul Rockefeller. ├Än 1929, ├«ns─â, a ├«nceput marea criz─â economic─â, cu efecte ├«n toate sectoarele de activitate din Statele Unite ale Americii ╚Öi din lume. De╚Öi magnatul a pierdut sume considerabile dup─â Mar╚Ťea neagr─â, iar unii finan╚Ťatori ai proiectului s-au retras, acesta a decis s─â ├«╚Öi continue planul, iar ├«n vara anului 1931 o echip─â numeroas─â de constructori era pe teren.

├Än luna decembrie a aceluia╚Öi an, spa╚Ťiul destinat noului centru urban care avea s─â fac─â istorie ar─âta ca un ╚Öantier ├«n toat─â regula. Criza economic─â, s─â nu uit─âm, continua (a durat p├«n─â ├«n 1933). ├Än mijlocul ╚Öantierului ╚Öi al crizei, ├«ns─â, a ap─ârut ceva surprinz─âtor pentru decorul ambelor: un brad de Cr─âciun. Era primul brad de Cr─âciun din Centrul Rockefeller, improvizat de muncitorii care cl─âdeau ora╚Öul din interiorul ora╚Öului. Bradul avea o ├«n─âl╚Ťime de aproximativ ╚Öase metri (├«n vremurile de ast─âzi se ├«nal╚Ť─â ├«ntre 21 ╚Öi 30 de metri ╚Öi este, de fapt, un molid adus din Norvegia) ╚Öi era decorat cu ghirlande de h├«rtie ╚Öi cu ╚Öiraguri de meri╚Öoare. C├«teva cutii de conserve goale sclipeau ├«n loc de becule╚Ťe.

Ajunul Cr─âciunului din 1931 i-a surprins pe muncitori ├«n╚Öira╚Ťi ├«ntr-o coad─â lung─â l├«ng─â brad (imaginea a fost imortalizat─â de agen╚Ťia Associated Press), a╚Ötept├«nd parc─â s─â ajung─â ├«n fa╚Ť─â ╚Öi s─â primeasc─â ceva. S─â fi fost Mo╚Ö Cr─âciun cel la care ├«╚Öi a╚Öteptau r├«ndul? E un fel de a spune. A╚Öteptau s─â ajung─â la casier, care le d─âdea salariul, de pe o lad─â de lemn. Bine ╚Öi a╚Öa, ├«n timpuri de criz─â ╚Öi ╚Öantier, nu?

Ulterior, istoria i-a rezervat un capitol mult mai str─âlucitor bradului de Cr─âciun din Centrul Rockefeller, care din 1933, dup─â ce prima parte a construc╚Ťiei a fost finalizat─â, a devenit tradi╚Ťie. Tot istoria a marcat aceast─â tradi╚Ťie ├«n func╚Ťie de cursul ei: ├«n anul 1942, ├«n plin r─âzboi, bradul a fost decorat cu materiale ieftine, la ├«ndem├«n─â, ├«n culorile drapelului american, ╚Öi nu a mai fost iluminat, iar ├«n 1972, ├«n timpul embargoului asupra petrolului, s-au folosit mult mai pu╚Ťine becule╚Ťe, care au stat aprinse un timp limitat.

├Än prezent, pomul de Cr─âciun din Centrul Rockefeller este luminat cu ajutorul panourilor solare, iar c├«nd ├«╚Öi ├«ncheie misiunea, ├«n luna ianuarie, acesta este d─âruit organiza╚Ťiei non-profit Habitat for Humanity, pentru a fi folosit la construirea de case.

Dorin╚Ťa voastr─â de Cr─âciun are vreo istorie?

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.