Bradul de Crăciun din Centrul Rockefeller

Publicat în Dilema Veche nr. 722 din 21-27 decembrie 2017
Bradul de Crăciun din Centrul Rockefeller jpeg

Una dintre dorințele de Crăciun de pe lista personală este o întîlnire ochi în ochi sau, mai corect zis, ochi în beculețe, cu bradul de Crăciun din Centrul Rockefeller, din New York. Pînă atunci propun să ne întoarcem puțin în trecut, la istoria simbolului inconfundabil al Crăciunului din metropola americană.

John D. Rockefeller Jr. a inițiat în anul 1928 un proiect imobilar grandios, care, conform planului, urma să reprezinte un oraș în interiorul orașului. Numele – Centrul Rockefeller. În 1929, însă, a început marea criză economică, cu efecte în toate sectoarele de activitate din Statele Unite ale Americii și din lume. Deși magnatul a pierdut sume considerabile după Marțea neagră, iar unii finanțatori ai proiectului s-au retras, acesta a decis să își continue planul, iar în vara anului 1931 o echipă numeroasă de constructori era pe teren.

În luna decembrie a aceluiași an, spațiul destinat noului centru urban care avea să facă istorie arăta ca un șantier în toată regula. Criza economică, să nu uităm, continua (a durat pînă în 1933). În mijlocul șantierului și al crizei, însă, a apărut ceva surprinzător pentru decorul ambelor: un brad de Crăciun. Era primul brad de Crăciun din Centrul Rockefeller, improvizat de muncitorii care clădeau orașul din interiorul orașului. Bradul avea o înălțime de aproximativ șase metri (în vremurile de astăzi se înalță între 21 și 30 de metri și este, de fapt, un molid adus din Norvegia) și era decorat cu ghirlande de hîrtie și cu șiraguri de merișoare. Cîteva cutii de conserve goale sclipeau în loc de beculețe.

Ajunul Crăciunului din 1931 i-a surprins pe muncitori înșirați într-o coadă lungă lîngă brad (imaginea a fost imortalizată de agenția Associated Press), așteptînd parcă să ajungă în față și să primească ceva. Să fi fost Moș Crăciun cel la care își așteptau rîndul? E un fel de a spune. Așteptau să ajungă la casier, care le dădea salariul, de pe o ladă de lemn. Bine și așa, în timpuri de criză și șantier, nu?

Ulterior, istoria i-a rezervat un capitol mult mai strălucitor bradului de Crăciun din Centrul Rockefeller, care din 1933, după ce prima parte a construcției a fost finalizată, a devenit tradiție. Tot istoria a marcat această tradiție în funcție de cursul ei: în anul 1942, în plin război, bradul a fost decorat cu materiale ieftine, la îndemînă, în culorile drapelului american, și nu a mai fost iluminat, iar în 1972, în timpul embargoului asupra petrolului, s-au folosit mult mai puține beculețe, care au stat aprinse un timp limitat.

În prezent, pomul de Crăciun din Centrul Rockefeller este luminat cu ajutorul panourilor solare, iar cînd își încheie misiunea, în luna ianuarie, acesta este dăruit organizației non-profit Habitat for Humanity, pentru a fi folosit la construirea de case.

Dorința voastră de Crăciun are vreo istorie?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.