Bradul de Crăciun cu nuci poleite

Publicat în Dilema Veche nr. 923 din 16 – 22 decembrie 2021
Bradul de Crăciun cu nuci poleite jpeg

Se ia un frumos brad din tîrgul din Pitești și se fixează pe o măsuță în casa Brătienilor de la Florica. Adolf, dogarul, se ocupa de cea din urmă acțiune.

Intra apoi în scenă doamna Pia Brătianu, soția lui Ion C. Brătianu, alături de guvernanta copiilor. Vreo trei zile, cele două femei se tot încuiau în camera cu pricina, ca nu cumva să le vadă copiii, și lucrau la îmbodobirea bradului. Cei mici, povestește Sabina Brătianu-Cantacuzino, se  învîrteau prin zonă și pîndeau orice mișcare. În zadar, nu aveau voie să vadă piesa pînă cînd nu sosea momentul sărbătorii, Crăciunul.

Magia se năștea în spatele ușilor închise și poate din acest motiv magia era și mai magie. Doamna Brătianu confecționa toate decorațiunile: nuci poleite, cornete de hîrtie aurie cu flori colorate, lumînări sclipitoare și cîte și mai cîte. Cînd toate acestea erau gata așezate la locul lor în brad, magia putea fi împărtășită.

În ziua cea mare, familia se gătea cu hainele de sărbătoare și se reunea în camera turcească, la parter. Ușile se deschideau ca și cum s-ar fi ridicat niște cortine care dezvăluie o scenă grandioasă, iar copiii Brătienilor rămîneau uluiți. Urmau așa: țipete de bucurie, colinde, plus cadourile care îi așteptau pe divanul din fundul casei.

Înapoi în jurul bradului. Un alt moment savuros se producea: copiilor li se rupea din brad cîte o decorațiune, ce alegeau ei, ce își doreau mai mult. Bucuria de a culege din pomul de Crăciun este neprețuită. Mai ales cînd ești copil. Și nu numai atunci. Practic, iei puțin din magie cu mîinile tale. De fapt, asta-i esențial, să culegi măcar puțin din magia Crăciunului. Și, mai ales, să știi ce să faci cu ea mai departe. Cu o condiție care nu poate fi negociată: să crezi.

La final, lumînările din bradul Brătienilor erau stinse cu un burete ud legat de un băț lung și astfel seara se declara închisă. Magia continua. La fel și istoria.

Deci ce culegeți din bradul de Crăciun anul acesta?

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Reactorul de la Cernobîl FOTO Svetlana Aleksandrovna Aleksievici
Ce a scos la iveală un document CIA. Ce era gata să facă SUA pentru România
Teribilul accident de la Cernobîl a avut loc pe data de 26 aprilie 1986. Iar potrivit unui document declasificat de către CIA, se pare că autoritățile americane erau pregătite să susțină financiar România în urma acestei tragedii.
image png
S-a montat crucea pe Catedrala Mântuirii Neamului. Are 7 metri înălțime FOTO
Un moment important are loc astăzi la Catedrala Mântuirii Neamului. Se montează crucea mari pe turla principală. Crucea, care cântărește 7 tone și măsoară 7 metri înălțime, va încorona unul dintre cele mai emblematice monumente religioase ale României.
bogdan teodorescu png
A murit Bogdan Teodorescu. Analistul politic avea 62 de ani și suferea de o boală gravă
Analistul politic Bogdan Teodorescu, profesor, scriitor și jurnalist român, a murit marți, la vârsta de 62 de ani.
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
Pacienții pot face donații în spitalele în care au fost îngrijiţi, în loc să ofere banii medicilor. Legea a fost promulgată
A fost promulgată legea drepturilor pacientului, astfel că aceștia pot face donații în spitalele în care au fost îngrijiţi, în loc să ofere atenții medicilor.
apa cu ghimbir jpg
Ce legatura este între deshidratare și sănătatea ta mintală?
Lipsa de lichide în organism duce la dezechilibre hormonale, ceață mentală, probleme cu somnul și multe alte simptome fizice neplăcute care îți pot afecta starea de spirit.
panouri solare risc hackeri jpg
Adio panouri solare. Ar putea fi înlocuite de o nouă invenție japoneză
Era panourilor solare tradiționale ar putea fi pe cale să se încheie. O echipă de cercetători de la Universitatea din Tokyo a dezvoltat o tehnologie revoluționară care promite să transforme radical modul în care obținem energia solară.
Tom Hanks cu familia lui  foto   Shutterstock jpg
Fiica lui Tom Hanks, despre copilăria cu o mamă violentă: „M-a sunat să-mi spună că moare”
Elizabeth Hanks a publicat o carte explozivă, care scoate la iveală momente șocante din viața familiei celebrului actor Tom Hanks.
pnrr foto fb virgil popescu
Noi criterii de selecție a șefilor la companiile de stat. România poate pierde 500 de milioane de euro dacă nu schimbă legislația
Secretariatul General al Guvernului (SGG) a pus în dezbatere un proiect care modifică legislația privind selecția șefilor companiilor de stat, argumentând că, în caz contrar, România poate pierde 500 de milioane de euro din PNRR.
12953265 jpg
SUA ar fi trimis în Israel un sistem avansat de apărare aeriană înainte de vizita lui Netanyahu la Washington. Ce au discutat liderul american și cel israelian
SUA ar fi livrat Israelului un sistem avansat de apărare antirachetă înainte de vizita lui Benjamin Netanyahu la Washington pentru discuții, care ar fi avut pe agendă și un atac asupra Iranului, relatează The Telegraph.