Bradul ascuns de la Casa Albă

Publicat în Dilema Veche nr. 921 din 2 – 8 decembrie 2021
Bradul ascuns de la Casa Albă jpeg

În decembrie 1902, The New York Sun publica un articol care îi informa pe cititori că nu va exista nici un brad de Crăciun la Casa Albă.

Poate că în prezent ar putea părea o știre-șoc, dar în epocă nu era chiar așa de mare șocul. Bradul de Crăciun reprezenta un obicei destul de nou în Statele Unite ale Americii. În 1889, în timpul mandatului președintelui Benjamin Harrison, a fost instalat primul pom de Crăciun la Casa Albă. Decorat cu lumînări. Apoi tradiția a continuat, cu întreruperi totuși.

În 1902, la data apariției articolului menționat mai sus, președinte era Theodore Roosevelt. De ce nu o fi avut familia Roosevelt, cu șase copii, un brad de Crăciun?

Unele surse pun această alegere a lui Teddy Roosevelt pe seama unor rațiuni de protecție a mediului, însă nu există dovezi clare că președintele voia să demonstreze ceva în acest sens. Mai degrabă este credibil scenariul în care pur și simplu acesta era modul familiei de a sărbători Crăciunul, cît mai simplu. În program erau cadourile din tradiționalii ciorapi decorativi, dans în East Room și un trenuleț electric aranjat pentru copii de electricianul Casei Albe. Nici un brad.

Don’t hold your breath on that, ar fi spus micul Archie, unul dintre cei șase copii ai cuplului prezidențial Roosevelt. Era cam mic (opt ani) pentru un hold my bear...

Cu ajutorul și complicitatea administratorului reședinței prezidențiale, Archie Roosevelt a adus pe ascuns un brad în Casa Albă. L-au legat bine și l-au înghesuit într-un dulap gol de la etaj.

1062px theodore roosevelt and family 1903 jpg jpeg

În dimineața de Crăciun, după ce s-au trezit și s-au îmbrăcat, copiii s-au dus în camera părinților să își revendice cadourile din ciorapii atîrnați de șemineu. Apoi a urmat surpriza pentru părinți. Archie a adus micul brad ascuns, încărcat cu daruri pentru toată familia. Plus cadouri pentru familia extinsă: Jack – cățelul, Tom Quartz – motanul și Algonquin – poneiul. Președintele, un om nu foarte ușor de înduplecat, de altfel, a fost impresionat. Prima Doamnă, de asemenea.

Ulterior, s-a instalat cumva un soi de tradiție în familie, cea a bradului ascuns pregătit de copii. O astfel de sărbătoare era pentru Theodore Roosevelt un Crăciun ideal. Poate pentru că uneori idealul este... puțin ascuns.

În dulapul gol de la etaj.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Casa Albă, 2009 (sus); Theodore Roosevelt și familia, 1903 (jos) - wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.