Borcane

Publicat în Dilema Veche nr. 531 din 17-23 aprilie 2014
Cioace jpeg

Un termen care ilustrează foarte bine dispariţia din uz a unor sensuri, odată cu dispariţia din realitatea înconjurătoare a obiectelor pe care le desemnau, e borcan, folosit – cu cîteva decenii în urmă – ca denumire colocvial-argotică şi glumeaţă pentru ghereta cilindrică a agentului de circulaţie. Desemnarea argotică îşi avea originea într-o metaforă cît se poate de clară, bazată pe imagine, pe asemănarea vizuală (cilindrul de metal şi sticlă, cu benzi orizontale, colorate alternativ în roşu şi alb, apare în fotografii mai vechi şi e posibil să se mai fi şi păstrat pe undeva). Dincolo de motivarea ei prin similitudinea parţială a formei, metafora avea şi avantajul conotaţiilor depreciative: prin continuarea analogiei (de la conţinător la conţinut), se putea vorbi de un miliţian la borcan, asimilînd astfel un reprezentant, în genere antipatizat al statului, cu un banal produs de consum din gospodăria personală.

Gheretele erau prezente nu numai în Bucureşti şi în alte oraşe mari, ci şi în  afara localităţilor („La multe intersecţii importante din zona centrală, precum şi la bifurcaţiile de drumuri naţionale existau astfel de borcane“, simplybucharest.ro). E greu de spus cît de răspîndită era desemnarea familiar-ironică în anii comunismului românesc: dicţionarele generale n-au înregistrat-o, dar o găsim în cele de argou (Nina Croitoru Bobârniche, 2003, G. Volceanov, 2006) şi în diverse evocări ale trecutului recent: „Pe Calea Victoriei, colţ cu 6 Martie, era un miliţian «în borcan» care, îşi aminteşte prof. dr. Dumitrache, i-a «ruinat» finanţele lui de student care trăia din bursă“ (ziarulring.ro, 6.10.2011); „la intersecţie era un miliţian în borcan, noi, copiii, îi spuneam «Castravete»“ (tramclub.org). O fotografie documentară de prin anii ’60 e postată pe un site cu explicaţia „Borcanul miliţianului“, iar un comentator anonim îşi aminteşte o glumă din vremea respectivă: „Da, miliţienii erau «vărsaţi» sau «la borcan»“ (comunitate.ziare.com). Dialogurile din Internet arată că, în mod inevitabil, obiectul e necunoscut celor mai tineri: în legătură cu o altă fotografie, cineva întreabă „La ce folosea chioşcul alb din stînga?“; din fericire, se găseşte cineva care să-i răspundă: „Era «borcanul» miliţianului. De acolo se pare că se putea comanda şi succesiunea fazelor semafoarelor, care la acea vreme n-ar fi dispus de automat programabil“ (transira.ro). Adevărul e că inovaţiile efemere ale limbajului colocvial-argotic sînt întotdeauna greu de reconstituit; cele apărute în deceniile comuniste sînt în mod special inaccesibile pentru că, fiind percepute ca subversive, s-au păstrat mai curînd în amintirile oamenilor, decît în presa ori în literatura din epocă. Sînt şi cîteva excepţii, cîteva atestări ale colocvialismului în romane apărute înainte de căderea regimului: „La douăzeci de metri era miliţianul în borcan, vizavi de Miliţie şi de «Confecţia»“ (Maria-Luiza Cristescu, Aşteptare, 1973); „Miliţianul de la borcan a venit, a chemat o ambulanţă, a căutat în buzunarul decedatului un buletin“ (Vasile Andru, Viaţă şi semn, 1989).  

Se pare că metafora familiar-argotică s-a păstrat pînă astăzi în unele locuri, în toponimia neoficială, al cărei conservatorism e cunoscut: „Dezvoltarea Aeroportului din Craiova ar putea fi făcută în viitor în jurul căii ferate din zonă, în punctul denumit Borcanul Miliţianului“ (Gazeta de Sud, 13.11.2007); „Credem că zona cea mai atractivă e cea de la Borcanul Miliţianului“ (indiscret.ro).

Oricum, metafora spaţiului izolant din sticlă nu s-a pierdut cu totul: e (re)folosită în prezent pentru a desemna, în jargonul profesional, spaţiul de înregistrare al unor emisiuni, piese muzicale etc.: „indicaţii aparent culinare primeşte şi dacă ajunge într-un radio: trimiteri la «borcan» (...). Adică este trimis în studioul de înregistrări cu pereţi din sticlă“ (adevarul.ro); „(într-un borcan OK, atunci cînd intri trebuie să-ţi ţiuie măcar un pic urechile, să simţi o uşoară presiune“; „geamul dintre borcan şi camera de mix e orientat greşit“; „Primul lucru la care trebuie să te gîndeşti atunci cînd îţi construieşti un borcan este confortul artistului“, home-recording.ro). Metafora e mai abstractă, cu o analogie vizuală mai puţin motivată (forma e sugerată mai bine de acvariu, altă denumire din jargonul profesional: „Borcanul, sau acvariul sau cum vrei să-l numeşti, este acea cameră în care artiştii care înregistrează voci intră să… înregistreze“, home-recording.ro), dar îşi păstrează umorul.   

În fine, trecînd (pentru a nu încurca borcanele) peste alte expresii şi sintagme populare şi colocviale de largă circulaţie, merită să semnalăm prezenta cuvîntului în formula colocvială (auto)ironică a cădea în borcanul cu melancolie, descriind intrarea într-o stare de tristeţe sau chiar depresia: „pe principiul «mai bine previi, decît să tratezi», noi te învăţăm cum să nu cazi în borcanul cu melancolie şi să ocoleşti depresia în această iarnă“ (ele.ro, 29.01.2014). Sensul de conţinător e aici cît se poate de abstract, surpriza glumeaţă provenind tocmai din reziduurile de concreteţe cotidiană ale borcanului, din contrastul între conotaţiile sale banal-gospodăreşti şi prestigiul elegiac al melancoliei.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

 Cristian Tudor Popescu FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda
Pe cine vede Cristian Tudor Popescu „un bun președinte” după dezbaterea de la TV. „Cred că își dă palme”
Mult așteptata dezbatare televizată a candidaților la președinție este analizată de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, oferind o evaluare lucidă fiecărui candidat. Dezbaterea, care a început cu trei mari surprize,
12230488 (1) jpg
Matt Gaetz, nominalizarea lui Trump pentru funcția de procuror general, acuzat că a participat la orgii sexuale unde s-au consumat droguri
Senatorul de Florida Matt Gaetz, nominalizarea președintelui ales Donald Trump pentru funcția de procuror general, este acuzat de abateri sexuale și a fost investigat din cauza acestor acuzații de comisia de etică a Camerei Reprezentanților.
Vladimir Putin FOTO Profimedia (5) jpg
Mutarea lui Putin după decizia SUA în favoarea Ucrainei. A semnat decretul care lărgeşte domeniul de utilizare a armelor nucleare
Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a semnat marți, în ziua în care se împlinesc 1.000 de zile de la invazia rusă în Ucraina, un decret care permite utilizarea mai largă a armelor nucleare ruse.
Ana Birchall foto Facebook jpg
Portret de candidat. Cine este Ana Birchall
Ana Birchall, fost ministru al Justiției, candidat la președinția României, a fost implicată, de-a lungul carierei politice, în mai multe controverse, inclusiv în conflicte interne în PSD.
riciu jpg jpeg
Un fost secund al lui Mircea Lucescu îi dezvăluie secretul: aici nu poate să-l egaleze nimeni
Mircea Rădulescu (83 de ani) i-a fost secund lui Mircea Lucescu (79 de ani) la Campionatul European din Franța 1984.
plata cu cardul FOTO SHUTTERSTOCK
Comercianții nu mai sunt obligați să dea bon fiscal la plata cu cardul
Operatorii economici sunt scutiţi de obligaţia de a elibera, din oficiu, bon fiscal la plata cu cardul, prevede un proiect adoptat luni de plenul Camerei Deputaţilor. Legea merge la președintele Iohannis pentru promulgare.
vase gatit jpg
Ce mâncare consumau în fiecare zi membrii celei mai bătrâne familii din lume. Ingredientul minune care le-a prelungit viața
Familia Melis, cea mai bătrână familie din lume, cu un record mondial Guinness pentru cea mai mare vârstă cumulată, de 818 ani, a mâncat același tip de mâncare pe toată perioada vieții, iar acesta le-ar fi asigurat durata extinsă de viață, potrivit specialiștilor.
Colierul cu diamante al reginei Maria Antoaneta, adjudecat pentru o sumă mai mare decât cea estimată (foto: captură video Youtube / Sotheby's)
Colierul cu diamante al reginei Maria Antoaneta, adjudecat pentru o sumă mai mare decât cea estimată
Un colier cu diamante, despre care se crede că ar avea legătură cu scandalul care a grăbit căderea în dizgraţie, în secolul al XVIII-lea, al ultimei regine-consoartă a Franţei, Maria Antoaneta, a fost vândut la o licitaţie în Geneva pentru suma de 4,26 milioane de franci elveţieni.
image png
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană, este o prezență apreciată în mediul public datorită pasiunii sale pentru modă, stilului de viață sofisticat și rafinamentului pe care îl emană în fiecare apariție.