Blană

Publicat în Dilema Veche nr. 781 din 7-13 februarie 2019
Blană jpeg

Se întîmplă adesea ca unele creaţii recente din registrul colocvial-argotic să ezite între două sensuri opuse, fiind folosite atît cu înţeles pozitiv, de maximă apreciere, cît şi cu valoare negativă, de insultă. Elementul comun ambelor situaţii este intensitatea, presupunînd o implicare afectivă. Folosirea frecventă, în contexte de multe ori ambigue, face ca vorbitorii care aud prima dată noile argotisme să le atribuie un sens dedus din situaţie şi eventual să le repete cu o valoare diferită de cea iniţială. Un exemplu de polaritate semantică este oferit în prezent de cuvîntul blană, care circulă de cîţiva ani în registrul familiar-argotic ca intensificator al aprecierii entuziaste, dar şi al insultei. Diverse pagini de Internet conţin dialoguri între utilizatori, care se întreabă ce înseamnă de fapt cuvîntul şi îşi dau răspunsuri contradictorii; definiţiile sînt polarizate – „blană/blăniţă – un fel de mişto şi marfă la un loc“ (metropotam.ro); „adică eşti prost, nu ştii. De exemplu: Bă, eşti blană la mate!“ (tpu.ro) – sau cuprind ambele accepţii: „prea blană = prea mişto, prea tare; eşti blană = eşti varză“ (twitter.com). Contextele în care apare argotismul blană – cu valoare de adjectiv sau de adverb – ilustrează această polarizare. Folosirea insultătoare, cu sens clar negativ, se referă mai ales la ignoranţă: „Ştiu sigur că nu lucrezi cu stilist, eşti blană cu accesorizarea!“ (bravoaistil.kanald.ro); „dacă eşti blană la germană în cît timp o înveţi?“ (imed.ro); „să zicem că părintele nu l-a văzut la pregătitoare că e «blană» la litere, nici în următoarele 2 luni de cls I nu-l vede că e blană la citit?“ (zoso.ro). Utilizarea apreciativă a termenului blană şi a diminutivului său e răspîndită – „Băi, aseară în club a fost blană“; „Am luat cinci la examen. Blăniță“; „Mi-a dat like băiatul ăla simpatic... Blană rău“ (iqool.ro) – şi a fost deja preluată în publicitate: „super cadou de Crăciun – cel mai blană smartphone al momentului“; „fiecare întrebare are trei răspunsuri, dintre care unul singur e cel corect iar tu ești suficient de blană cît să-l descoperi din prima“; „Quiz-ul «Află cât ești de blană» are 13 întrebări“ (profm.ro).

Sensurile opuse se pot explica prin asocierile pe care le produce termenul blană, argotism provenit dintr-un cuvînt din fondul de bază al limbii, avînd deja mai multe înţelesuri populare, regionale şi chiar argotice. Substantivul – de origine slavă – are în primul rînd sensul vechi şi popular „scîndură“; sensul dominant în limba standard de azi, „piele de animal cu păr cu tot“ (DEX), este probabil legat de acesta prin metaforă sau metonimie. Dicţionarul academic al lui Sextil Puşcariu (DA) presupunea că este vorba de o metaforă bazată pe ideea comună de „căptuşeală“. Ion Coteanu şi Marius Sala au tratat pe larg, în Etimologia şi limba română (1987, pp. 56-63), evoluţia semantică a cuvîntului, presupunînd, în română sau în limbile slave, un şir de metonimii a căror verigă de legătură este sensul „coajă“, de la care se poate ajunge la piele (cu păr), dar şi la bucată de lemn. În orice caz, sensul „scîndură“ explică foarte bine expresiile înregistrate de dicţionare – a dormi blană „a dormi buştean“ şi a zăcea blană „a zăcea nemişcat“ – , în care reperul comparaţiei este lemnul. De la acestea e doar un pas pînă la expresia familiar-argotică a te face blană, „a fi beat mort“, şi la sensurile negative actuale ale lui blană. Lemnul e un termen de comparaţie cu valoare de superlativ al lipsei de reacţie, atribuite prostiei, ignoranţei sau beţiei. Micul dicţionar academic (MDA) înregistrează expresiile a se face lemn – „a se îmbăta foarte tare“, a fi lemn – „a fi foarte beat“, a dormi lemn (sau ca lemnul) – „a dormi profund“, a fi de lemn – „a fi lipsit de energie și de inițiativă; a fi prost“.

Pentru sensul pozitiv al termenului blană sînt mai multe explicaţii posibile. Unii comentatori din Internet presupun că punctul de pornire ar fi într-un sens argotic cu conotaţii sexuale, în care blană apare ca substitut pentru păr şi ca metonimie pentru acte erotice. Mi se pare mai probabil ca valoarea apreciativă să provină din construcţiile dezvoltate în timp de la formula familiar-argotică la blană – „cu mare viteză“, de unde şi expresiile a i da blană – „a accelera, a lua viteză, a se grăbi“ şi a o călca la blană – „a accelera la maximum“ (G. Volceanov, Dicţionar de argou al limbii române, 2006). Sintagma la blană (în care blană evocă sensul popular „scîndură“, prototip al unei suprafeţe plate, de sprijin) este echivalentă cu la podea, descriind pur şi simplu situaţia în care pedala de acceleraţie este apăsată („călcată“) la maximum. Viteza fiind o valoare importantă în cultura popular-argotică, la blană a început să capete (cum observam într-un articol din 2010) o valoare generală de intensificator expresiv, permiţînd detaşarea din sintagmă a lui blană cu sensul „(foarte) bun; (foarte) bine“.

Mai există însă o explicaţie, valabilă cel puţin pentru unele dintre citatele de mai sus: blană intră în jocuri de cuvinte bazate pe asemănarea fonetică, substituind adjectivul bună: ca în blană rău „bună rău“ şi mai ales în glumă blană – „glumă bună“. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.