Binomul

Publicat în Dilema Veche nr. 687 din 20-26 aprilie 2017
„Cu bule“ jpeg

În limbajul politic vehiculat şi în mare parte chiar construit de mass-media apar în permanenţă noi cuvinte-emblemă, semne de recunoaştere între partizanii aceleiaşi tabere, insigne cu valoare simbolică, nesupuse unei examinări raţionale. Folosirea lor e predominant emoţională, pentru că marchează ataşamentul faţă de grup şi sentimentele negative faţă de adversar. Cuvintele sînt purtătoare de presupoziţii existenţiale: dacă afirmi ceva despre un binom, accepţi că el există. E drept, se cîştigă astfel timp, nemaifiind nevoie de multe indicii subtile pentru a indica şi a detecta înregimentarea ideologică şi politică. E suficient ca, schimbînd posturile TV cu telecomanda sau asistînd la o conversaţie între musafiri, să auzi pe cineva vorbind de binom, pentru a şti tot ce va spune respectiva persoană în orele următoare.

Nu orice creaţie politico-jurnalistică are însă aceleaşi şanse de a deveni emblemă ideologică; de aceea cazul cuvîntului binom merită analizat. Succesul e asigurat de activarea unor mituri – cît mai multe şi mai profunde. Cuvintele care desemnează un grup de elemente prin indicarea numărului lor – binom, troică, patrulater… – capătă adesea conotaţii afective şi statut de emblemă. Termenii transmit ideea unei asocieri, care, evocînd mitul „duşmanului care conspiră“, nu poate fi decît secretă şi periculoasă pentru ceilalţi. Nu degeaba se repetă, pe la festivităţi patriotice, că „unirea face puterea“; numai că puterea e suspectă, aşa că şi unirea este privită cu îngrijorare, presupunîndu-i-se dintru început scopuri ilicite şi agresive.

Formulele în care este inclus astăzi cuvîntul binom, prezente din belşug în Internet, au sonorităţi caragialiene, de discurs bombastic: secretele binomului, arma mortală a binomului; noua ţintă a binomului; un cîntăreţ pe faţă al sistemului şi al binomului, paralizat de frica binomului etc. Mă îndoiesc că toţi cititorii şi ascultătorii ştiu care sînt cele două elemente asociate în formula repetată pînă la saţietate de unele voci; de alt­fel, în rarele cazuri în care se mai oferă explicaţii, aflăm că este vorba fie de instituţii (SRI şi DNA), fie de persoane cu funcţii de conducere în respectivele instituţii. Termenul a fost lansat în spaţiul public de puţină vreme şi la început folosirea sa era chiar mai vagă decît este acum. Oricum, Binomul a devenit în anumite discursuri un personaj mitologic, ca şi mai puternicul şi mai misteriosul său tovarăş, Sistemul. Cîte o voce critică mai observă că, în algebră, de unde provine termenul, expresia se referă la două elemente asociate nu doar prin adunare, ci şi prin scădere. În limbajul jurnalistic, punctul de pornire al extinderii l-a constituit însă sensul deja lărgit al cuvîntului, înregistrat de Micul dicţionar academic (MDA) şi pe care îl are şi în franceză binôme, etimonul cuvîntului românesc: „ansamblu de două elemente“. Or, a numi un asemenea ansamblu cuplu sau pereche era prea marcat de nedorite conotaţii erotice; a-i spune diadă suna parcă prea elegant, aşa că termenul tehnic binom s-a potrivit cel mai bine uzului jurnalismului politic…

Un exemplu similar, tot din stilul jurnalistic, e troica, termen cu conotaţii peiorative folosit pentru a desemna asocierea dintre Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar European. Acum cîţiva ani, în contextul crizei din Grecia, termenul era foarte folosit în multe limbi, inclusiv în română: „Troica împinge Grecia în brațele Rusiei“ (evz.ro, 2015); „Troica vs. Grecia. Dragoste cu năbădăi, final fericit“ (adevarul.ro, 2015). Între multe alte cuvinte care ar fi putut desemna grupul de trei elemente, cu conotaţii religioase sau istorice, pozitive sau neutre (treime, trinitate, triumvirat, triadă etc.), a fost ales cel legat de abuzurile pseudo-judiciare din fosta ­URSS. Presa românească a folosit însă termenul şi pentru acuzaţii interne („Troica Băsescu – Macovei – Gitenstein a pritocit condamnarea lui Năstase“, jurnalul.ro, 2012).

Revenind la binom, e interesant că în momentul de faţă uzul şi abuzul termenului produc atît o clişeizare care permite orice combinaţie şi atenuează conotaţiile negative („un binom de referinţă în muzica lăutărească de Gorj“, youtube.com), cît şi reacţii umoristice, parodice: „Acuma stau aşa, cu un binom de bere în faţă, adică cu două peturi“ (tetelejurnal.ro). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.