Beethoven și Napoleon

Publicat în Dilema Veche nr. 835 din 20 - 26 februarie 2020
Beethoven și Napoleon jpeg

În vara lui 1802, doctorul l-a trimis pe Beethoven să se odihnească într-un sat din apropierea Vienei, oraș în care muzicianul locuia. Acesta aflase de curînd de boala care urma să-l ducă spre surzire și, evident, mintea lui avea nevoie de liniște. Sau/și de o nouă simfonie. Plimbîndu-se pe străduțele localității de vacanță (niște ulițe, mai degrabă, cel mai probabil – deci și mai bine pentru liniștea minții), avînd caietul și creionul în mînă, domnul Beethoven a început să schițeze pe portativ și să se joace cu notele muzicale, care aveau să alcătuiască Simfonia a III-a, din cele nouă pe care le-a creat.

Se pare că muzicianul privea adesea și dincolo de portativul din fața sa, în realitatea înconjurătoare, unde tonul în epocă fusese dat de Revoluția Franceză (începută în 1789). Noile principii legate de libertate și egalitate deveniseră cumva parte din convingerile sale politice, alături de admirația pentru Napoleon Bonaparte, pentru care avea o stimă deosebită și pe care îl compara cu un soi de consul al Romei Antice. Din acest motiv, în timp ce lucra la Simfonia a III-a, s-a gîndit să i-o dedice liderului francez. Pe la începutul anului 1804, cînd opera a fost gata, a scris pe coperta manuscrisului: Sinfonia intitolata Bonaparte.

Însă Beethoven nici nu a apucat bine să dea o tușă finală partiturii, că Napoleon s-a declarat împărat al Franței, în mai 1804. Așadar, egalitatea și libertatea treceau într-un tempo mai lento pentru moment. Ca urmare, se pare, o peniță furioasă mînuită de muzician a trecut peste numele Napoleon de pe manuscris (ceea ce se poate vedea clar), anulînd astfel dedicația pentru cel care tocmai devenise împărat. Scriu se pare, întrucît unele surse suțin că nu acesta ar fi singurul motiv pentru care Beethoven l-a scos pe Napoleon de la dedicație. E drept, decizia conducătorului de a se autoproclama împărat nu prea coincidea cu viziunea lui Beethoven, dar totuși acest aspect nu l-a împiedicat să rămînă în relații destul de bune cu familia imperială, cel puțin pînă la un moment dat. Cert este că, după ce a șters numele lui Napoleon, Beethoven i-a dedicat opera unuia dintre susținătorii săi cei mai aprigi, prințul Joseph von Lobkowicz, care de altfel i-a și plătit patru sute de ducați pentru drepturile asupra operei. În 1806, la un an după premieră, Simfonia a III-a a fost numită Simfonia Eroica.

Sărim, fără motiv, direct la Simfonia a IX-a, mai exact la cunoscutul fragment Odă bucuriei, pe care Beethoven l-a compus inspirat de poezia cu același titlu a lui Friedrich Schiller și care este actualul imn al Uniunii Europene.

Cu dedicație pentru toți europenii, dar nu numai, în Anul Beethoven 2020, cînd se împlinesc 250 de ani de la nașterea muzicianului.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

silviu priogoana mihaela botezatu jpg
Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”
Mihaela Botezatu, văduva lui Silviu Prigoană, i-a transmis Adrianei Bahmuţeanu, care s-a plâns că nu-şi poate contacta copiii după moartea lui Silviu Prigoană, că aceştia nu vor să o vadă.
banner gabriela lucutar png
guadelupa shutterstock 2136226577 jpg
Atenție, turiști! Dengue lovește o importantă destinație turistică a lumii. Autoritățile în alertă pentru combaterea virusului
Guadelupa, renumitul arhipelag din Marea Caraibilor, este acum în centrul unei alerte sanitare, după ce autoritățile au declarat epidemie de dengue.
Printul Mikasa si Printesa Yuriko, la 70 de ani de la casatorie, foto Agentia Casei Imperiale jpg
Prințesa Yuriko a murit la 101 ani, fiind cel mai vârstnic membru al Casei Imperiale din Japonia. Mai sunt în viaţă doar 16 descendenţi
Prințesa japoneză Yuriko, soția fratelui împăratului Hirohito din timpul războiului și cel mai în vârstă membru al familiei imperiale, a murit vineri, la vârsta de 101 ani.
Taxe si impozite jpeg
Ce taxe ar putea crește din 2025. Variantele luate în calcul
România s-a angajat în fața Comisiei Europene să reducă deficitul bugetar printr-un Plan Fiscal pe șapte ani, economiștii avertizând în numeroase rânduri că acest lucru nu se poate face decât prin creșterea taxelor.
Poliţia Română foto Poliţia Română
Oseminte înfășurate într-o pânză, descoperite în timpul unor lucrări de excavare, în Timișoara
Poliţiştii Serviciului Criminalistic Timiş au deschis o anchetă după ce, joi seara, au fost sesizaţi că în apropierea Gării de Nord din municipiu au fost descoperite oseminte înfăşurate într-un material textil.
vasiu stoian Facebook jpg
Primarul pictat pe pereții unei biserici din Timiș, anchetat de Parchetul European, a fost arestat preventiv
Primarul comunei Tomnatic, Vasiu Stoian, și contabila sa, Romina Schaak, care este şi angajata primăriei, au fost arestați preventiv. Cei doi sunt acuzați de fraude cu fonduri europene într-un dosar instrumentat de Parchetul European.
bnr lanseaz modene aniversare 300 de ani manastire bucuresti png
BNR lansează o monedă de aur și una din argint pentru împlinirea a 300 de ani de la ridicarea Bisericii Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti
Banca Naţională a României lansează, din 18 noiembrie, o monedă din aur şi una din argint cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la înălţarea Bisericii Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti.
florinel coman sportpictures jpeg
Surpriză! Florinel Coman, exclus din lot de Mircea Lucescu pentru meciul cu Kosovo
Selecționerul a ales cei 23 de jucători pe care se va baza diseară.