Băieți, fete, cîini și băi

Publicat în Dilema Veche nr. 812 din 12-18 septembrie 2019
Binili învinge jpeg

Există multe deosebiri între noi și voi. Să presupunem că trebuie să ajungeți la o paranghelie în patru ore, fiecare de la el de acasă.

Intrați fiecare în baia voastră ca să vă pregătiți. A ta arată exact așa cum trebuie să arate o baie. Bine, e drept că, dacă ar fi un prosop pe acolo, fie el și ăla cu care ai uscat cîinele data trecută, ar fi chiar perfect. Oricum, ai încredere în tine, că doar sînt două tricouri împuțite pe jos și patru perechi de ciorapi. Poți să sacrifici și blugii ăia pe care îi descoperi cu mare plăcere în spatele budei, în căutare de hîrtie igienică. Bucuria crește exponențial descoperind că în buzunare ai vreo șase chestii de hîrtie pe care le-ai folosit pentru nas, dar oricum nu făceai nimic să salvezi planeta, așa că te dedici refolosirii.

Scurgerea la duș este blocată de părul cîinelui, lucru care din nou te bucură, pentru că ai posibilitatea să verifici dacă baia ta ar putea funcționa ca piscină. Ai da din coadă de fericire dacă ai putea. Funcționează. În timp ce te speli, speli și urmele de noroi lăsate de cîine și de pantofii tăi și te feliciți încă o dată pentru folosirea eficientă a resurselor mamei Gaia.

Găsești, la urmă de tot, săpunul sub părul cîinelui. Îl folosești sporadic și un pic curios dacă părul cîinelui poate funcționa ca lufa. Funcționează fain și te gîndești mîndru că mai adaugi ceva pe lista aia de megainventator. Te ștergi elegant cu cele două tricouri și realizezi că sînt deja prespălate, așa că folosești și blugii. Abia aștepți să povestești despre toate astea lumii. Te speli pe dinți rapid, te clătești cu apă de gură. Arunci toate chestiile pe care nu le mai poți folosi, inclusiv ciorapii, în budă și te rogi pios să nu se înfunde. Ai noroc și de data asta.

Mai sînt trei ore și 58 de minute, așa că te dedici verificării temeinice a canapelei, a televizorului și a rezervelor de bere.

Baia ei este, desigur, de țîșpe ori mai mare. Tac-su nu mai are garaj și s-a mutat la bloc, că nici loc de camera lui nu mai era, dar ce nu facem noi ca să fiți voi fericite? Baia noastră este pentru toate sexele. Inclusiv pentru cîine, că doar iubești animalele. Și a ei este, desigur, accesibilă ușor. O simplă permisiune scrisă și însoțit de ghid. Durează un an planificarea, dar ce înseamnă un an pentru o asemenea onoare? Plus un test scris înainte. Și analizele la zi. Dezinsecția și deparazitarea sînt un pic mai traumatice, dar în rest e de bine, că ai și tu nevoie de haine curate și de verificarea unghiilor și a urechilor cîteodată.

Turul durează vreo 90 de minute, timp în care uiți motivația pentru a trăi, dar înveți tot ce ai nevoie despre demachiante, creme de zi, de mic dejun, de cină, de miezul nopții, de obraz, de teatru, de serviciu, de recepții…

Miroase mai bine ca în templul ăla budist unde te-a fraierit o prietenă să mergi 12 kilometri, anulînd în felul ăsta două dintre cele nouă vieți pe care le ai. Da, știi că se aplică la pisici, dar tu te vezi ca o felină. În sufletul tău, ca un tigru cu chelie și cu burtă de bere, nu ai văzut. Te-ai fraierit amintindu-ți de călătoria la niște călugări în Belgia care făceau berică. De atunci urăști budiștii și ești un eurofil dedicat. Berii.

Ar putea lejer să-și deschidă o mică afacere în baie cu dezinfectante. Tu tot cauți să vezi pe unde e buda căci nasul tău îți spune că nu poate exista. Trece o oră. Nu e o catastrofă, că doar verificarea celor 111 feluri de arome de baie, 34 de șampoane, 41 de balsamuri de păr (că doar nu e nebună să aibă tot atî-tea cît șampoanele) și a celor alte cîteva zeci de substanțe de depănușare, decojire, repănușare și recojire ia un pic de timp. Plus că dacă prosoapele nu au fost asortate cu halatul de baie, cu masca de față și cu nuanța luminii a trebuit să mediteze un pic ca să se reașeze feng-shui-ul. Pe undeva, tac-su e mulțumit că nu mai are telefon și, așa, ea a fost nevoită să renunțe la ideea de a schimba gresia și faianța la fiecare schimbare a prosoapelor.

Mai trece o oră și a ajuns la faza în care a decis ce temperatură a apei este cea mai potrivită pentru ziua de joi, 13, ora 19 și 21 de minute. Operațiunile complicate de degletuire după masca de față și de regletuire pentru paranghelie vor fi gata în următoarea oră.

Apoi, desigur, reorganizarea, care durează exact pînă cu trei minute înainte de expirarea timpului.

Tu ai văzut meciul, te-ai îmbătat, ai borît, te-ai îmbătat iară, după ce ai cumpărat, desigur, bere nouă, și ai mîncat deja pizza de acum două zile, lucru pe care îl treci în calendar ca fiind curățenie.

Ajungi bine dispus, flămînd și nebăut la petrecere. Nu ai găsit alți blugi, dar e cald afară, s-au uscat pe tine și ai avut și noroc cu tricoul ăla de la USR pe care l-ai purtat doar de șapte ori. Ești plin de încredere și hotărît că e ziua ta de impresionat gagici.

Se uită la tine cu aceeași pasiune cu care ar vedea filme cu Bruce Lee. Pe întuneric și după trei sticle de bere, ești sigur că te-ar putea considera umanoid, așa că o saluți elegant cu „Ce faci, pisi?“.

Peste doi ani te specializezi în schimbat faianță, nu ai garaj, poți să-ți dai doctoratul în potpuriuri și ești convins că Dumnezeu există și ține cu tine.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.
Comuna Nădrag  Foto Primăria Nădrag (1) jpg
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.
colaj candidati FOTO colaj Facebook
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. România își alege președintele. Unde se poate vota, cu ce acte de identitate, cum se desfășoară votarea
Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început începe duminică, 24 noiembrie 2024, și în țară. Secțiile de votare se deschid la ora 7,00 și se închid la ora 21,00, programul putând fi prelungit până la ora 23,59, dacă sunt alegători la rând.
Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”)
24 noiembrie: Ziua în care este ales Nicolae Ceaușescu, în ciuda revoluțiilor împotriva regimurilor comuniste
Într-un context tensionat, marcat de revoluțiile anticomuniste din Europa de Est, Nicolae Ceaușescu a fost reales, pe 24 noiembrie 1989, ca secretar general al PCR. Decizia reflecta izolarea regimului, cu doar câteva săptămâni înainte de prăbușirea sa în timpul Revoluției Române.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Un fost agent CIA explică cât de periculoase sunt amenințărilor nucleare ale lui Putin
Vladimir Putin este un maestru al manipulării și fluturând sabia nucleară încearcă să facă Occidentul să cedeze, susține un fost agent CIA, citat de The Sun.
bruxelles boschetari jpg
Un vlogger celebru e șocat de ce a găsit chiar lângă Parlamentul European: „La asta chiar nu m-am așteptat”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a ajuns la Bruxelles, capitala neoficială a Europei, dar ceea ce a găsit aici i-a dat fiori. Cu toate acestea, vloggerul spune că Bruxellesul nu poate fi judecat doar prin prisma acestor imagini horror și spune că orașul are și părți frumoase.