„Babă straşnică“

Publicat în Dilema Veche nr. 663 din 3-9 noiembrie 2016
„Babă straşnică“ jpeg

În ştirile despre alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, presa de la noi a reţinut şi unele detalii anecdotice, pitoreşti, lipsite de relevanţă politică. Acestea nu erau, însă, de cele mai multe ori, lipsite şi de interes lingvistic. Un articol reprodus de mai multe ziare prezenta, de pildă, o candidată independentă, mai în vîrstă, pozînd în costum de baie şi justificîndu-şi publicarea fotografiilor printr-o declaraţie polemică la adresa celor care îi negau calităţile fizice: „Ani la rînd mă murdăreau, mă numeau o babă straşnică“ (stirileprotv.ro). Formula de caracterizare ilustrează în mod surprinzător şi amuzant una dintre diferenţierile semantice suferite de anumite cuvinte româneşti prin uzul lor curent în două spaţii culturale parţial separate. Cititorul din România tinde să acorde formulei (datorită adjectivului straşnic) un sens glumeţ şi chiar admirativ, care nu pare să fi existat în intenţia vorbitoarei (şi mai ales a denigratorilor ei).

Multe exemple actuale ilustrează contexte prototipice ale adverbului şi ale adjectivului straşnic, cu evidente diferenţe între uzul dominant în România şi cel din Republica Moldova. Pe teritoriul actualei Românii, cuvîntul vechi şi popular nu se mai foloseşte foarte mult, dar apare încă, mai ales în legătură cu frigul („se opresc ninsorile, dar vine un ger strașnic!“, renasterea.ro), cu paza („bacalaureatul, păzit straşnic de poliţişti“, ziare.com) şi cu petrecerile de tot felul („de obicei, la hanuri se mînca bine şi se chefuia straşnic“, hotelsavoytimisoara.ro; „Fiul lui M. V. a petrecut straşnic în acest weekend“, cancan.ro). În toate cazurile, cuvîntul indică intensitatea unei stări sau acţiuni, din perspectiva unei atitudini favorabile, apreciative. Definiţia din DEX validează această evaluare pozitivă, prin primul sens indicat pentru adjectiv: „foarte bun, minunat; foarte mare; foarte puternic; extraordinar, nemaipomenit“. E drept, dicţionarul înregistrează şi un înţeles negativ al cuvîntului – „îngrozitor, înfiorător“ –, precum şi unul neutru, ambivalent – „foarte sever, foarte aspru“ –; numai că sensul negativ nu mai este în uz în limba actuală, iar cel aparent neutru capătă valoare de apreciere pozitivă, pentru că severitatea este prezentată ca îndreptată împotriva lucrurilor nedorite: „amendă straşnică pentru un vitezoman prins în trafic“ (enational.ro). Cînd este asociat unor acţiuni în esenţă negative, straşnic le atribuie o notă umoristică, de îngăduinţă plină de simpatie, prin care se elimină orice dramatism: „a încasat o bătaie straşnică de la părinţi!“ (ziaruldevalcea.ro). Cea mai clară dovadă a valorii pozitive a cuvîntului straşnic este oferită de prezenţa sa actuală în domeniul culinar: „Despre cum se face un kebap straşnic“ (da.zf.ro); „bucătar straşnic şi salată delicioasă“ (shesaidbeauty.com); „Gustul straşnic de la ţară“ (sloganul unei campanii publicitare).

Cu totul altele sînt contextele tipice ale cui straşnic în româna vorbită în Republica Moldova. Cuvîntul are aici o semnificaţie predominant negativă, fiind folosit pentru situaţii foarte supărătoare – „E ceva straşnic. De mult trebuia hotărîtă problema asta. Să circule mai multe troleibuze, autobuze“ (publika.md) – şi chiar pentru accidente grave, cu sensul „îngrozitor“: „Accident straşnic la Tiraspol, un tînăr a fost spulberat de o maşină şi aruncat cîţiva metri în aer“ (actualitati.md); „Durere de nedescris în capitală. Victimele accidentului din Bulgaria, petrecute pe ultimul drum: «Este straşnic»“ (protv.md). Cuvîntul poate primi marca de superlativ absolut „asta i foarte strașnic“ (canal3.md); „o agresiune foarte straşnică“ (patriarchia.ru) – şi poate intra în construcţii speciale, calchiate (corespunzînd tiparului „a-i fi groază“): „dacă îi iei pe fiecare și te uiți cine-s, ți-i strașnic“ (basarabia.md).

Cele două uzuri divergente nu au nimic neobişnuit şi se explică, de fapt, prin originea şi istoria cuvîntului. Împrumut vechi din slavă (unde forma de bază, straşinu, avea sensul „teribil, înfricoşător, îngrozitor“, aşa cum a arătat încă din secolul al XIX-lea, în dicţionarul său etimologic, A. Cihac), cuvîntul a avut în româna veche mai ales sensuri negative („groaznic şi strajnic“, la Cantemir). La „ameliorarea“ semantică din limba de azi au contribuit fie tocirea prin uz a expresivităţii iniţiale, fie capacitatea intensificatorilor de a se potrivi la fel de bine contextelor pozitive şi celor negative. Oricum, româna din Republica Moldova a fost în acest caz mai conservatoare, desigur şi sub influenţa rusă (unde vechiul cuvînt slav e continuat de straşno, cu acelaşi sens – „groaznic, îngrozitor“).

Ambiguitatea între o evaluare pozitivă a intensităţii şi una negativă poate produce confuzii grave – sau doar comice; evident, în ciuda caracterului peiorativ al termenului babă, o babă extraordinară e cu totul altceva decît o babă îngrozitoare... 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Foto: wikimedia commons

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

Mireasa FOTO Shutterstock jpg
Valul de scumpiri a crescut darul de nuntă. Cât trebuie să pună în plic invitații pentru miri
După explozia prețurilor, organizarea unei nunţi costă anul acesta cu cel puţin 20% mai mult. Cel mai ieftin meniu se apropie de 100 de euro. Scumpirile sunt resimţite şi de invitaţi.
Hadis Najafi Foto Profimedia
O tânără împușcată de șase ori în timpul protestelor din Iran devine un nou simbol al sfidării VIDEO
Najafi a fost împușcată de șase ori și ucisă miercuri în orașul Karaj de către forțele de securitate iraniene, fiind rănită în abdomen, gât, inimă și mână.
Roger Waters FOTO EPA EFE jpg
Roger Waters, scrisoare deschisă către Putin: „Dacă vrei asta, du-te dracului!”
Roger Waters, co-fondatorul trupei Pink Floyd, i-a adresat o scrisoare deschisă președintelui rus Vladimir Putin, în care îl îndeamnă să se angajeze la o încetare a focului și la o înțelegere diplomatică pentru a pune capăt actualui război în Ucraina.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.