„Avocatul Diavolului“

Publicat în Dilema Veche nr. 675 din 26 ianuarie – 1 februarie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Instituţia „avocatului Diavolului“ a fost creată pentru a opri inflaţia de sfinţi. Timp de 400 de ani cît a funcţionat, Biserica catolică a produs cam 2,5 sfinţi pe an. Odată eliminată în 1983, numărul a crescut de peste zece ori, iar dacă e să-i luăm în considerare şi pe cei beatificaţi, de peste douăzeci de ori. Papa, care a produs cei mai mulţi sfinţi, a sfîrşit şi el, logic, prin a fi consacrat ca sfînt. Apetitul pentru sfinţi e foarte ridicat în România. Politicianul român de rînd îşi doreşte sau îşi acceptă cu drag sfinţirea. Un sistem meritocratic trebuie să aibă şi un mecanism foarte bun de descurajare a sfinţilor sau a sfinţirii.

Ca tehnocraţi, am făcut greşeli. Greşeli pe care trebuie să le examinăm critic, pentru ca alţii să le poată evita în viitor. Nicicînd nu m-a inspirat cineva mai mult decît Dacian, dar asta nu înseamnă că el nu a făcut greşeli sau gafe. Noi, cei din jurul lui, am făcut probabil şi mai multe. Dacian nu şi-a dorit vreodată rolul „arhanghelului Dacian“ şi a tot repetat că el singur nu poate să schimbe mai nimic şi că trebuie să fim mulţi pentru a putea să aducem o schimbare. Cred că de asta a şi decis să refuze rolul şi povara de a fi salvatorul PNL-ului.

Orice mişcare civică sau politică ar trebui să aibă o instituţie de tipul „avocatul Diavolului“. Care să fie din capul locului contra. Rolul de „Gică contra“ este dificil şi vine împotriva unei culturi pupincuriste cum este cultura politică românească. Din păcate, efectele negative ale pupincurismului se pot vedea şi în mediul privat. Cele mai devastatoare efecte ale pupincurismului se văd însă în administraţia publică, ce a devenit un fel de prostituată dur supravegheată de rechinul politic. O instituţie puternică de „Gică contra“ ar fi putut elimina aberaţiile sistemice din politica românească. Sfîntul Iliescu, Sfîntul Constantinescu, Sfîntul Năstase, Sfîntul Geoa-nă, Sfîntul Băsescu şi Preasfînta Elena-făcătoarea-de-sarmale, Sfîntul Ponta şi acuşi Dumnezeul Dragnea nu ar fi putut să existe. Sper ca USR-ul sau mişcarea care, eventual, se va construi în jurul lui Dacian să nu facă aceleaşi greşeli.

Sfinţi există peste tot, inclusiv la televiziuni: Sfîntul Gâdea – apostolul tătucului Dragnea şi preaslujitorul Varanului, Sfînta Grecu şi Sfîntul Ciuvică, şi ei preaslujitori ai celebrului puşcăriaș, Sfîntul Turcescu – apostolul Zeului Băsescu…

Eu am tendinţa să îi sfinţesc pe domnul Pleşu, pe Dacian şi pe alţi cîţiva oameni cu care am lucrat îndeaproape. Sînt convins că sînt nişte oameni foarte faini şi, comparativ cu alţi lideri de opinie sau politici, sînt incomparabil mai buni. În mod sigur, nu sînt sfinţi şi nici nu cred că îşi doresc să ajungă. Mă irită opiniile împotriva lor, dar m-am educat să le ascult sau să le citesc cu răbdare şi fără a le considera adverse mie. Nu îmi este deloc uşor.

L-am auzit odată pe Vanghelie spunînd că niciodată un partid, în România, nu va putea să aibă un lider cinstit, pentru că ar fi imposibil de controlat de baronii locali care „ştiu cum se face banul“. Un partid care are o bună parte dintre principalii „acţionari“ puşcăriaşi sau puşcăriabili, în mod logic, va face tot posibilul ca interesul acestora la vîrf să fie bine reprezentat. Din păcate, cu excepţia USR-ului, nici un alt partid din Parlament nu are legitimitatea să discute despre o conducere cinstită. USR-ul nu are însă experienţă politică şi ar putea să urmeze aceleaşi căi ca toate partidele vechi, dacă nu vor avea o instituţie a „avocatului Diavolului“ care să prevină asta.

Greşeala principală pe care i-o reproșez eu lui Dacian este că a evitat conflictul. Cîţiva dintre cei mai faini tehnocraţi au făcut acelaşi lucru. Dragoş Pîslaru, şeful meu direct, a fost unul dintre ei. Ambii au un exces de bun-simţ care paralizează deciziile dure ale lor sau ale subordonaţilor lor. Decizii despre care eu am crezut şi cred că sînt necesare.

Roosevelt spunea că, dacă vrei să conduci negocieri vorbind încetişor, trebuie să te asiguri că ai cu tine un par ţeapăn. În partidele normale, „parul“ este accesul la banul, slujbele şi onorurile publice. În partidele noastre vechi a mai apărut o dimensiune foarte puternică a „parului“: aparenta protecţie împotriva puşcăriei. Guvernele nu reprezintă interesul cetăţeanului, ci în primul rînd al partidului. Cu cît partidele sînt mai corupte, cu atît administraţia publică pe care acestea o controlează este şi ea mai coruptă. Ameninţarea cu puşcăria creează o identitate de grup mult mai puternică decît o identitate construită pe idealuri cuprinzînd bun-simţ şi modestie.

În mod paradoxal, atacînd cu înverşunare tehnocraţii, Dragnea, Ponta, Ghiţă şi Tăriceanu, precum şi trîmbiţele lor sau ale lui Voiculescu, ajută la construirea unei identităţi din ce în ce mai solide a tehnocraţilor şi cresc apetitul implicării civice al unora dintre cei care pînă acum au stat în afara dezbaterilor politice.

Modul în care evităm ca USR-ul şi următoarea mişcare civică închegată în jurul lui Dacian să facă aceleaşi greşeli ca vechile partide depinde, în opinia mea, de felul în care aceştia vor evita apetitul pentru pupincurism şi sfinţirea şefului. Nouă, ca tehnocraţi, ne-au lipsit „bîta“ şi identitatea de grup. Fără „şopîrlele“ partidelor impuse în guvernul tehnocrat şi cu ameninţarea din ce în ce mai serioasă a unui stat captiv, ambele lipsuri par să-şi fi găsit rezolvarea. Următorii patru ani vor fi un test bun pentru a verifica rezilienţa, nu numai a tehnocraţilor, dar şi a democraţiei româneşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”
În timp ce atenționările de călătorie apar aproape în fiecare zi pentru Grecia, din cauza riscului de incendii forestiere, turiștii românii susțin că vremea e perfectă.
image
Cât ar mai fi avut de trăit Ceaușescu dacă nu era executat. Care era boala ținută la secret a ultimului dictator al României
Nicolae Ceaușescu suferea de mai multe boli grave, spun medici români dar și surse din cadrul CIA. Dacă una dintre afecțiuni ajunsese cunoscută prin intermediul CIA, cealaltă rămâne și astăzi un mister. Se presupune că Ceaușescu nu ar mai fi supraviețuit mult după 1989.
image
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
Babasha, cântărețul de manele care a fost huiduit la primul concert susținut de Coldplay, a atras atenția lumii întregi, publicațiile străine relatând evenimentul, și afirmând că reacția publicului ar reaprinde „dezbaterea despre rasism din România”.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.