„Aveţi ORNISS?“

Publicat în Dilema Veche nr. 657 din 22-28 septembrie 2016
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Şefu’ zice că, pentru început, ar trebui să particip la şedinţele de guvern. Sînt bine dispus, aşa că zic să îi fac domnului hatîrul, nu de alta, dar îmi este tare drag de el şi decid să îi cinstesc pe oamenii ăia cu prezenţa. Mă îmbrac frumuşel la costum şi mă duc în sala enormă unde se ţin şedinţele de guvern. Mă bag în seamă în minutele dinaintea şedinţei cu cîţiva miniştri, inclusiv cu viitoarea mea şefă de la Muncă, şi îmi stabilesc şi două întîlniri – tot cu miniştri. Simt că am făcut treabă.

Toată lumea în jurul meu vorbeşte în acronime pe care nu le pricep şi în numere de legi. De cîteva am mai auzit şi mă gîndesc să intru şi eu în vorbă şi să arunc, aşa, la şmecherie, cîteva numere şi paragrafe ca să par deştept. Însă doamna Prună e pe lîngă mine şi mă abţin. Acum, cînd mă uit în urmă, ştiu cît de deşteaptă şi de sarcastică poate fi Raluca şi mă felicit pentru că am luat atunci una dintre cele mai inspirate decizii. Raluca o să sfîrşească venind să ne ajute la lecţiile cu puştii din Ferentari şi o să devină una dintre persoanele care îmi plac rău.

Sînt deja exasperat de jargon cînd domnul de la securitate vine şi mă întreabă dacă am ORNISS. Piticii îmi zic să îi spun că am avut, dar nu mai e contagios acuşica, aşa că poate să fie liniştit. Mai ales că singura cale de transmitere este prin schimbul de fluide corporale, ceea ce nu intenţionez să fac în clădirea Guvernului. Omul îmi spune Excelenţă în mod serios, aşa că nu cred să aibă simţul umorului şi decid să ignor piticii şi să îl întreb, cu distincţia care mă caracterizează, ce este ORNISS-ul.

Se uită cu milă la mine şi îmi explică că este o verificare pe motive de securitate şi că am nevoie de ea pentru a participa la ședinţe şi pentru a avea acces la dosare secrete. Mă pregătesc să îi spun că, la Budrea, ORNISS-ul nu se predă nici înainte şi nici după lecţia de cules cucuruz, dar intră şefu’. Îmi zîmbeşte cald de tot, cum face el de obicei, ne salutăm şi brusc nevoia de ORNISS dispare. Domnul de la securitate îmi spune şoptit şi cumva conspirativ că îmi dă o derogare temporară şi că va veni la mine la birou pentru a rezolva problema.

Verificarea pentru ORNISS este o nouă aventură. Trebuie să completez o grămadă de tîmpenii. Sînt obligat să dau detalii despre toate ţările în care am fost în ultimii cinci ani. Am fost şef regional la o organizaţie care lucrează în 98 de ţări şi să mor că nu văd cu ce ajută pe cineva să citească despre cufureala mea din Laos sau despre cum am cîntat „Katiuşa“ la 3 noaptea în capitala Georgiei cu cinci zdrahoni piliţi. În plus, mi se cer detalii despre întîlniri cu străinii. Cum mă întîlnesc, practic, în fiecare zi cu străini (fiu-meu şi maică-sa sînt cetăţeni canadieni) şi cum călătoream în fiecare săptămînă în străinătate pentru a mă întîlni cu oameni, mă gîndesc că jeniile care au gîndit formularul sînt fie duşmanii mei, fie securişti vechi şi tîmpiţi care încă trăiesc cu nostalgia secretomaniei PCR-ului. Mă înfurii şi decid elegant să pasez responsabilitatea Simonei, iar eu să mă apuc să fac treabă şi să construiesc România tehnocrată şi meritocrato-dezvoltată.

Avem un proiect de 3.000.000 de euro scris de două dintre cele mai minunate ministere ale noastre şi finanţat de norvegieni. Proiectul este blocat şi decid să îmi dovedesc competenţa şi să îl deblochez. Este vorba despre iniţiative menite să aducă la şcoală copiii, aşa că sînt entuziast, mai ales că fac acelaşi lucru de vreo opt ani de zile în Ferentari. Cer proiectul şi mă apuc de citit.

Mi s-a spus, un pic superior, că mi se va trimite proiectul în engleză, aşa cum a fost trimis şi aprobat de partenerii norvegieni. Engleza se predă la Budrea între lecţia de muls capra şi analiza textelor lui Borges, dar să nu divaghez. Aflu rapid o gramadă de lucruri interesante, cum ar fi:

● The total illiteracy that Romania has (245.38728) accounted for 27,4% – Totalul analfabeţilor în România este 245.38728 sau 27,4%. E o chestie absolut nouă pentru mine şi îmi dau brusc seama de ce, ca cetăţean, mi se părea că ministerele văd România foarte diferit. Fie avem nişte ministere fabulos de precise şi capabile să determine că avem 245 virgulă 38728 analfabeţi, fie sîntem țara cu cea mai numeroasă populație din Europa – cei peste 24 de milioane de români analfabeţi (24.538.728 ca să fim precişi) reprezentînd mai puţin de 28% din întreaga populaţie.

● 1600 scholars with risk of early school dropout coming from disadvantaged communities – Proiectul va salva 1600 de savanţi (scholars din engleză se traduce ca savant) de la riscul de abandon școlar.

● Education are the ways of developing themselves – Educaţia sînt drumurile de dezvoltare a lor înşile.

● Children who attend primary school but at risk of dropping Size 5 – Copii care merg la şcoala primară, dar la risc să slăbească pînă la măsura 5.

● Types of recreational activities: Circles on materials, The visits… – Vom folosi cîteva tipuri de activităţi recreaţionale, absolut inovative, cum ar fi: cercuri pe materiale şi Vizitele.

● Ordinul numărul 1540 din 19 iulie 2007 privind interzicerea segregării şcolare a copiilor romi action plans to implement „Governmental Strategy for the inclusion“…

Mă gîndesc, citind, că, probabil în perioada în care am ajuns să avem o populaţie mult mai numeroasă decît cea a Marii Britanii, englezii au introdus în limba lor o serie de expresii tipic româneşti sau că am început o acţiune de lobby deştept pentru promovarea învăţării limbii române de către finanţatorii norvegieni.

Rîd cu lacrimi citind proiectul şi, evlavios fiind, mă crucesc gîndindu-mă cum este posibil că vreo cîteva zeci de oameni, unii dintre ei în poziţii extrem de importante în ministere, au reuşit să trimită un proiect plin de greşeli gramaticale, cu cîteva zeci de propoziţii care au fost uitate netraduse din română şi extrem de slab din punct de vedere profesional, unuia dintre cei mai importanţi finanţatori externi. Mă crucesc şi pentru că a fost posibil ca finanţatorii să fi aprobat un asemenea proiect care include nişte costuri absolut nesimţite pentru recondiţionarea unor şcoli spre bucuria şi parandărătul primarilor şi practic nimic coerent despre cum reducem abandonul şcolar.

Decid viteaz să aduc cele 3.000.000 în ţară şi să îi ajut într-adevăr pe cei 1600 de copii. Eventual să îi fac savanţi. Felul cum o să o fac o să mă pună în gura vicepremierului şi o să îmi demonstreze incapacitatea mea de a înţelege logica sistemului aparatului birocratic. Dar despre asta într-un articol viitor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Pedeapsa cu moartea pentru o thailandeză acuzată de uciderea a 14 prieteni cu cianură
O femeie din Thailanda a fost condamnată la moarte în primul dintr-un șir de cazuri în care este acuzată de uciderea a 14 prieteni cu cianură.
Rachetele de croazieră Storm Shadow pe avioanele de luptă SU-24 FOTO Twitter/ @Osinttechnical
Ucraina a folosit în premieră rachete britanice Storm Shadow pe teritoriul Rusiei
Ucraina a folosit pentru prima dată rachete Storm Shadow, furnizate de Marea Britanie, în Rusia. Locuitorii din satul Marino, Kursk, au găsit fragmente ale unei rachete Storm Shadow miercuri.
Prințul  moștenitor  Mohammed  bin Salman gettyimages jpg
Cea mai bogată familie regală din lume! Ce avere colosală are Casa Saud a Arabiei Saudite
Familia regală britanică are o avere estimată la aproximativ 88 de miliarde de dolari, însă aceasta pălește în comparație cu cea mai bogată familie regală din lume. Este vorba despre Dinastia Saud sau Casa Saud, familia regală care conduce Arabia Saudită. Aceasta are o avere impresionantă estimată
tokyo istock jpg
Țara care e la mare căutare. Doar în luna octombrie a atras peste 3 milioane de turiști
Este o țară a cărei artă și cultură fascinează deja miliarde de oameni de-a lungul lumii, iar în aceste condiții era numai o chestiune de timp până când avea să se transforme într-una dintre cele mai importante destinații turistice din lume!
Rafael Nadal (EPA) jpg
romania kosovo liga natiunilor sportpictures jpg
România a câștigat la masa verde meciul cu Kosovo. Amendă uriașă pentru FRF
UEFA a decis: România a câștigat la „masa verde”, scor 3-0, meciul cu Kosovo, disputat pe 15 noiembrie și abandonat de oaspeți în prelungiri, la scorul de 0-0.
Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg
De ce se duce Putin în India. Kremlinul spune că datele călătoriei sunt în curs de finalizare
Președintele rus Vladimir Putin intenționează să viziteze India pentru prima dată de când a ordonat invazia din 2022 a Ucrainei.
image png
O nouă fabrică se va construi în România, în urma unei investiții de 50 de milioane de euro
O nouă fabrică se va construi în România, în urma unei investiții de 50 de milioane de euro, acordul fiind semnat miercuri de reprezentanții Lockheed Martin și ai companiei românești Sinteza S.A.
Social media retele sociale la locul de munca birou FOTO Shutterstock
O țară europeană, la un pas să ia decizia interzicerii rețelelor sociale pentru copiii sub 16 ani
O posibilă interzicere a rețelelor de socializare pentru tinerii sub 16 ani dintr-o țară din Europa este „pe masă” autorităților.