„Aveţi ORNISS?“

Publicat în Dilema Veche nr. 657 din 22-28 septembrie 2016
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Şefu’ zice că, pentru început, ar trebui să particip la şedinţele de guvern. Sînt bine dispus, aşa că zic să îi fac domnului hatîrul, nu de alta, dar îmi este tare drag de el şi decid să îi cinstesc pe oamenii ăia cu prezenţa. Mă îmbrac frumuşel la costum şi mă duc în sala enormă unde se ţin şedinţele de guvern. Mă bag în seamă în minutele dinaintea şedinţei cu cîţiva miniştri, inclusiv cu viitoarea mea şefă de la Muncă, şi îmi stabilesc şi două întîlniri – tot cu miniştri. Simt că am făcut treabă.

Toată lumea în jurul meu vorbeşte în acronime pe care nu le pricep şi în numere de legi. De cîteva am mai auzit şi mă gîndesc să intru şi eu în vorbă şi să arunc, aşa, la şmecherie, cîteva numere şi paragrafe ca să par deştept. Însă doamna Prună e pe lîngă mine şi mă abţin. Acum, cînd mă uit în urmă, ştiu cît de deşteaptă şi de sarcastică poate fi Raluca şi mă felicit pentru că am luat atunci una dintre cele mai inspirate decizii. Raluca o să sfîrşească venind să ne ajute la lecţiile cu puştii din Ferentari şi o să devină una dintre persoanele care îmi plac rău.

Sînt deja exasperat de jargon cînd domnul de la securitate vine şi mă întreabă dacă am ORNISS. Piticii îmi zic să îi spun că am avut, dar nu mai e contagios acuşica, aşa că poate să fie liniştit. Mai ales că singura cale de transmitere este prin schimbul de fluide corporale, ceea ce nu intenţionez să fac în clădirea Guvernului. Omul îmi spune Excelenţă în mod serios, aşa că nu cred să aibă simţul umorului şi decid să ignor piticii şi să îl întreb, cu distincţia care mă caracterizează, ce este ORNISS-ul.

Se uită cu milă la mine şi îmi explică că este o verificare pe motive de securitate şi că am nevoie de ea pentru a participa la ședinţe şi pentru a avea acces la dosare secrete. Mă pregătesc să îi spun că, la Budrea, ORNISS-ul nu se predă nici înainte şi nici după lecţia de cules cucuruz, dar intră şefu’. Îmi zîmbeşte cald de tot, cum face el de obicei, ne salutăm şi brusc nevoia de ORNISS dispare. Domnul de la securitate îmi spune şoptit şi cumva conspirativ că îmi dă o derogare temporară şi că va veni la mine la birou pentru a rezolva problema.

Verificarea pentru ORNISS este o nouă aventură. Trebuie să completez o grămadă de tîmpenii. Sînt obligat să dau detalii despre toate ţările în care am fost în ultimii cinci ani. Am fost şef regional la o organizaţie care lucrează în 98 de ţări şi să mor că nu văd cu ce ajută pe cineva să citească despre cufureala mea din Laos sau despre cum am cîntat „Katiuşa“ la 3 noaptea în capitala Georgiei cu cinci zdrahoni piliţi. În plus, mi se cer detalii despre întîlniri cu străinii. Cum mă întîlnesc, practic, în fiecare zi cu străini (fiu-meu şi maică-sa sînt cetăţeni canadieni) şi cum călătoream în fiecare săptămînă în străinătate pentru a mă întîlni cu oameni, mă gîndesc că jeniile care au gîndit formularul sînt fie duşmanii mei, fie securişti vechi şi tîmpiţi care încă trăiesc cu nostalgia secretomaniei PCR-ului. Mă înfurii şi decid elegant să pasez responsabilitatea Simonei, iar eu să mă apuc să fac treabă şi să construiesc România tehnocrată şi meritocrato-dezvoltată.

Avem un proiect de 3.000.000 de euro scris de două dintre cele mai minunate ministere ale noastre şi finanţat de norvegieni. Proiectul este blocat şi decid să îmi dovedesc competenţa şi să îl deblochez. Este vorba despre iniţiative menite să aducă la şcoală copiii, aşa că sînt entuziast, mai ales că fac acelaşi lucru de vreo opt ani de zile în Ferentari. Cer proiectul şi mă apuc de citit.

Mi s-a spus, un pic superior, că mi se va trimite proiectul în engleză, aşa cum a fost trimis şi aprobat de partenerii norvegieni. Engleza se predă la Budrea între lecţia de muls capra şi analiza textelor lui Borges, dar să nu divaghez. Aflu rapid o gramadă de lucruri interesante, cum ar fi:

● The total illiteracy that Romania has (245.38728) accounted for 27,4% – Totalul analfabeţilor în România este 245.38728 sau 27,4%. E o chestie absolut nouă pentru mine şi îmi dau brusc seama de ce, ca cetăţean, mi se părea că ministerele văd România foarte diferit. Fie avem nişte ministere fabulos de precise şi capabile să determine că avem 245 virgulă 38728 analfabeţi, fie sîntem țara cu cea mai numeroasă populație din Europa – cei peste 24 de milioane de români analfabeţi (24.538.728 ca să fim precişi) reprezentînd mai puţin de 28% din întreaga populaţie.

● 1600 scholars with risk of early school dropout coming from disadvantaged communities – Proiectul va salva 1600 de savanţi (scholars din engleză se traduce ca savant) de la riscul de abandon școlar.

● Education are the ways of developing themselves – Educaţia sînt drumurile de dezvoltare a lor înşile.

● Children who attend primary school but at risk of dropping Size 5 – Copii care merg la şcoala primară, dar la risc să slăbească pînă la măsura 5.

● Types of recreational activities: Circles on materials, The visits… – Vom folosi cîteva tipuri de activităţi recreaţionale, absolut inovative, cum ar fi: cercuri pe materiale şi Vizitele.

● Ordinul numărul 1540 din 19 iulie 2007 privind interzicerea segregării şcolare a copiilor romi action plans to implement „Governmental Strategy for the inclusion“…

Mă gîndesc, citind, că, probabil în perioada în care am ajuns să avem o populaţie mult mai numeroasă decît cea a Marii Britanii, englezii au introdus în limba lor o serie de expresii tipic româneşti sau că am început o acţiune de lobby deştept pentru promovarea învăţării limbii române de către finanţatorii norvegieni.

Rîd cu lacrimi citind proiectul şi, evlavios fiind, mă crucesc gîndindu-mă cum este posibil că vreo cîteva zeci de oameni, unii dintre ei în poziţii extrem de importante în ministere, au reuşit să trimită un proiect plin de greşeli gramaticale, cu cîteva zeci de propoziţii care au fost uitate netraduse din română şi extrem de slab din punct de vedere profesional, unuia dintre cei mai importanţi finanţatori externi. Mă crucesc şi pentru că a fost posibil ca finanţatorii să fi aprobat un asemenea proiect care include nişte costuri absolut nesimţite pentru recondiţionarea unor şcoli spre bucuria şi parandărătul primarilor şi practic nimic coerent despre cum reducem abandonul şcolar.

Decid viteaz să aduc cele 3.000.000 în ţară şi să îi ajut într-adevăr pe cei 1600 de copii. Eventual să îi fac savanţi. Felul cum o să o fac o să mă pună în gura vicepremierului şi o să îmi demonstreze incapacitatea mea de a înţelege logica sistemului aparatului birocratic. Dar despre asta într-un articol viitor.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.