Avataruri

Publicat în Dilema Veche nr. 740 din 26 aprilie – 2 mai 2018
„Cu bule“ jpeg

Evoluţiile semantice ale cuvintelor sînt imprevizibile. Acum mai bine de douăzeci de ani (în 1994), comentam în cronica lingvistică folosirea imprecisă, în stilul publicistic al vremii, a substantivului avatar. Sensul primar al cuvîntului preluat de română din franceză, unde fusese introdus în secolul al XIX-lea din sanscrită, se referă la încarnările pămînteşti ale divinităţilor indiene (în formularea din ultimele ediţii ale DEX-ului, „nume dat în hinduism reincarnărilor zeilor“). Ediţiile mai vechi din DEX şi alte dicţionare care le-au imitat propuneau definiţia „reîncarnare succesivă a unei ființe“, probabil sub influenţa celui mai cunoscut context cultural care cuprindea cuvîntul, titlul nuvelei fantastice a lui Eminescu, păstrate în manuscris – Avatarii Faraonului Tlà. Titlul nu apare însă niciodată în cuprinsul textului eminescian, fiind atribuit de G. Călinescu, editorul manuscrisului.

Oricum, faţă de sensul iniţial mitologic şi exotic, cuvîntul a suferit o extindere consemnată în dicţionare: „transformare neprevăzută (şi chinuitoare) care intervine în evoluţia unei fiinţe sau a unui lucru“ (DEX 1996) sau „transformare (adesea în rău) în evoluția unei ființe“ (DEX 2009). În uzul publicistic extinderea semantică era şi mai mare: se ajunsese ca termenul să se confunde cu aventură, ba chiar să devină un substitut (mai elegant!) pentru necaz. Două citate din presa anilor ’90 merită reproduse: „avatarurile la care au fost supuşi cei doi le-au vămuit greu forţele şi speranţa“ (România liberă, 1993); „cel mai mare avatar creat de prezenţa gîndacilor în casele noastre este reprezentat de bolile pe care aceştia le pot transmite“ (Evenimentul zilei, 1994). De fapt, extinderea semantică exista de mult în franceză, de unde e foarte posibil să o fi preluat româna. Trésor de la langue française informatisé (TLFi) prezintă pe larg apariţia în uzul familiar a sensului lărgit şi condamnarea sa de către purişti, în prima jumătate a secolului al XX-lea. Pînă la urmă, sensul „necaz, supărare, aventură neplăcută“ a fost totuşi acceptat de dicţionare.

După douăzeci de ani, sensul extins al cuvîntului din română pare să fi dispărut din uz. Ca în atîtea alte cazuri, motivul este, foarte probabil, influenţa limbii engleze şi a terminologiei metaforice a Internetului. Sensul către care alunecase avatar în franceză şi în română nu există în engleză. În schimb, termenul avatar a cunoscut în ultimii ani o mare răspîndire, în engleză şi în alte limbi, datorită programelor din Internet şi poveştilor cinematografice (Avatar, 2009). Vechea extindere semantică a pălit şi a bătut în retragere în faţa sensurilor moderne şi internaţionale ale termenului: reprezentare a persoanei în realitatea virtuală, mai ales în jocuri; imagine asociată unui pseudonim etc. Folosirea cuvîntului avatar este acum disociată generaţio­nal. Vechea utilizare apare încă, în texte ale autorilor mai în vîrstă, dar e total ignorată de generaţiile mai noi.

Mai vechile şi mai noile extinderi semantice au contribuit la răspîndirea cuvîntului, nu şi la fixarea formei sale, ale cărui variante de plural rămân surprinzător de oscilante. Dicţionarele noastre au adaptat în genere încadrarea substantivului ca neutru, iar ultima ediţie din DOOM a decis în favoarea pluralului în -uri: avataruri. Dicţionarele mai vechi admiteau totuşi şi pluralul în -e, care continuă să fie destul de folosit („Pe Internet avatarele sînt folosite mai ales pe forumuri“, giz ro). Există şi pluralul în -i (avatari, articulat avatarii), corespunzînd unei încadrări a substantivului ca masculin („Şarpele şi avatarii lui“, ziarullumina.ro); majoritatea atestărilor sînt literare, ca şi pentru forma de neutru plural avatarii (articulat avatariile: „avatariile cuvîntului“, Al. Paleologu), modelată probabil după neutrele livreşti în -iu (mai vechiul seminariu-seminarii).

Atîtor consideraţii complicate li se poate contrapune simplitatea perfectă a unei definiţii de nespecialist (cu ortografia aferentă): „Avatar anseamna ca la yahoo poza ta“ (tpu.ro).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Numerele câștigătoare ale tragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie
Au fost stabilite numerele câștigătoare la tragerile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie. La tragerile loto de joi, Loteria Română a acordat 18.282 de câștiguri în valoare totală de peste 1,52 milioane de lei.
insta jpg
Un tânăr a furat instalațiile de Crăciun montate pe brazii din fața blocului. „Avea geanta pregătită pentru așa ceva”
Un tânăr a furat instalațiile luminoase montate pe brazii din fața unui bloc din municipiul Gherla, județul Cluj. Momentul a fost suprins pe camerele de supraveghere, iar proprietarii caută acum făptașul.
profimedia 0945707942 jpg
Trump ar deveni un „Winston Churchill al vremurilor noastre” dacă încheie un acord de pace în Ucraina, spune o țară membră NATO
Donald Trump poate deveni un „Churchill al timpului nostru” dacă reușește să încheie un acord de pace durabil în Ucraina, a declarat ministrul eston de externe Margus Tsahkna, într-un interviu pentru The Telegraph.
Parastoo Ahmadi FOTO X
Motivul stupid pentru care o artistă a fost arestată în Iran. Poliția a reținut-o în timpul unui concert online
Autoritățile iraniene au arestat o cântăreață pentru un concert virtual pe YouTube.
romania handbal facebook jpg
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
Horoscop luni, 16 decembrie. Familia Gemenilor se mărește, iar Racii devin irascibili și trebuie să ia măsuri
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Iată cum stau nativii la capitolele dragoste, bani și sănătate!
image png
De unde vine, de fapt, expresia „Ai o clasă mai mult decât trenul”. Mulți români o folosesc, dar nu-i cunosc înțelesul
Limba română este plină de expresii pe care românii le folosesc aproape zilnic. Orginea multora dintre ele nu o cunosc, însă unele sunt ușor de perceput. De unde a luat însă naștere expresia „ai o clasă mai mult decât trenul”?
a intrat cu mașina într un cap de pod Captură video Facebook jpg
Momentul în care un tânăr intră violent cu mașina într-un cap de pod. Șoferul a fost transportat la spital
Un șofer din județul Vaslui a ajuns la spital, sâmbătă, după ce a pierdut controlul mașinii și a intrat într-un cap de pod. Accidentul a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă.
Banner Cornelia Catanga
Cine îi gătește lui Aurel Pădureanu, după decesul Corneliei Catanga? Nepoata e copia la indigo a solistei, te cutremuri când o vezi! FOTO
Aurel Pădureanu, ajutat de fosta soție, după decesul Corneliei Catanga: „Ea îmi gătește!”