Artificii în balon

Publicat în Dilema Veche nr. 874 din 7 - 13 ianuarie 2021
Artificii în balon jpeg

Întotdeauna mi-am dorit să zbor cu balonul cu aer cald. Eventual, să fie unul în dungi colorate. Probabil pentru că mi-au rămas întipărite în memorie poveștile citite în copilărie sau pentru că mi se pare o mare magie pe care omul a reușit să o facă; și îmi plac magiile. Oricum, pînă ajung în (poate) Cappadocia în vreun balon din care să văd în toate zările, am tras cu ochiul la istoria acestei magii pe care au pus-o la cale oamenii secolului al XVIII-lea.

Oamenii au și un nume, desigur: Alexandre Charles și asistentul său Nicolas-Louis Robert sînt cei care, la 1 decembrie 1783, s-au urcat în coșul din nuiele de răchită al balonului și s-au ridicat spre cer. Au aterizat pe undeva la vreo 50 de kilometri de Paris. Acela a fost primul zbor cu oameni la bord; experimente doar cu baloanele mai făcuseră anterior frații Montgolfier. De fapt, nu doar cu baloanele, la bord erau o oaie, o rață și un cocoș.

În următorii ani, zeci de baloane s-au înălțat în aer, spre uluirea privitorilor, dar mai ales a călătorilor. Dar stați, printre acestea, se remarcă ceva. Văd o pălărie cu pene colorate și niște artificii. Ah, da! Este doamna Sophie Blanchard.

Zborul în balon ajunsese una dintre cele mai prețuite forme de spectacol în epocă, inclusiv (sau, poate, mai ales) la curțile regale, iar Madame Blanchard făcea senzație prin acrobațiile ei executate la bordul balonului. În rochii albe lungi și mulate.

La imboldul soțului ei, Jean-Pierre Blanchard, un pionier al zborului cu balonul, în 1805 Sophie a făcut primul ei zbor cu balonul de una singură, o premieră istorică pentru femei.

Cînd soțul ei nu a mai fost, Madame Blanchard a continuat să zboare. Direct spre curtea lui Napoleon Bonaparte, care i-a oferit titulatura de aeronaut al festivalurilor oficiale, iar apoi i-a oferit atribuții importante în elaborarea planurilor lui de invazie a Angliei pe cale aeriană. În 1810, la nunta lui Napoleon cu Marie-Louise, Sophie Blanchard a făcut un zbor-spectacol pentru a marca evenimentul. A rămas în grațiile curții regale și în epoca lui Ludovic al XVIII-lea, care a numit-o aeronautul oficial al restaurației.

Îi plăcea să zboare îndeosebi noaptea, cu toate riscurile incluse, oricum își asuma o mulțime chiar dacă o puneau în mare pericol, cum erau, de exemplu, artificiile pe care le aprindea des în timpul acrobațiilor sale. În 1819 le-a aprins pe ultimele. În timp ce își făcea spectacolul fascinînd mulțimea adunată în Grădinile Tivoli din Paris, hidrogenul de la balon a luat foc de la scînteile artificiilor, iar Madame Blanchard a căzut în gol și a murit.

Evenimentul a stîrnit un val uriaș de regrete în Europa, dar au fost și voci care ziceau că locul unei femei nu este în balon. Dar unde? Poate într-un balon în dungi colorate?

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.