Arme pentru pace?

Publicat în Dilema Veche nr. 574 din 12-18 februarie 2015
Arme pentru pace? jpeg

Angela Merkel încearcă în continuare să-l aducă pe Vladimir Putin la masa negocierilor şi pe Barack Obama să nu accepte să furnizeze Ucrainei arme letale pentru a se apăra. De altfel, şi la conferinţa de securitate de la München, de weekend-ul trecut, Merkel a insistat pe găsirea unei soluţii paşnice. Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier e şi el sceptic cu privire la propunerea (americanilor) de a sprijini Ucraina cu arme defensive puternice. În astfel de situaţii, se spune că nu e bine să sprijini un stat vulnerabil şi atacat decît dacă eşti sigur că va obţine, pînă la urmă, victoria decisivă. Criticii acestei atitudini spun că e o „doctrină“ laşă. Angela Merkel crede, probabil, că nu din laşitate, ci din îndrăzneală speră să cîştige războiul fără ca Occidentul să recurgă la arme. Într-un fel, e un act curajos să înfrunţi un curent de opinie devenit între timp majoritar. În acelaşi timp, e al naibii de incomod să trebuiască să tratezi şi cu Putin, şi cu Obama încetarea focului în Ucraina. 

Situaţia din estul Ucrainei pare să devină o problemă tot mai urgentă pentru liderii occidentali. Preşedintele Obama e tot mai nerăbdător să vadă zona restabilizată. N-a luat nici o decizie imediat după vizita cancelarei Merkel la Washington, e de aşteptat să se consulte din nou cu liderii europeni şi, poate, cu Poroşenko după întîlnirea de la Minsk, înainte să ia o decizie definitivă. 

Ce e de neînţeles e înverşunarea cancelarului Merkel de a negocia cu Putin: s-a dovedit deja de nenumărate ori că nu-şi ţine promisiunile. De altfel, Merkel însăşi a afirmat, anul trecut, după o convorbire telefonică de o oră cu preşedintele rus pe tema Crimeei, că „e în altă lume“. Se pare că nici măcar în „blocul“ occidental nu s-a ajuns la un consens. 

Nu e nici o surpriză că tot mai multe voci din SUA cer să fie aprobată înarmarea Ucrainei. Separatiştii proruşi din estul Ucrainei primesc ajutor militar şi logistic din partea Moscovei. Situaţia e tot mai tensionată, printre altele, şi pe fondul ezitărilor din cîmpul occidentalilor. Că ucrainenii sînt depăşiţi de tehnica militară folosită de separatişti e un lucru deja demonstrat „pe teren“. Problema e că în Occident se tot negociază o soluţie, în vreme ce separatiştii cîştigă poziţii pe cîmpul de luptă, pe fondul lipsei de reacţie. Pînă acum, Barack Obama a evitat să ofere Ucrainei sprijin militar pentru a nu-l provoca pe Putin, pentru a nu-i furniza motive suplimentare pentru intervenţii militare. S-a văzut, cu timpul, că Putin intervine militar în Ucraina fără să fie provocat de americani, că n-are nevoie de „motive suplimentare“ pentru a continua campania de la graniţa de est a Ucrainei.

John J. Mearsheimer, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Chicago şi autor al unei cărţi intitulate

scrie într-un articol din

de ce nu e bine ca Statele Unite să furnizeze Ucrainei arme letale. Cum balanţa puterii se înclină în mod evident în favoarea Rusiei, ar fi nevoie ca Washington să trimită cantităţi masive de armament pentru a oferi Ucrainei măcar o şansă în acest conflict. „Însă oricum ar fi, conflictul n-are cum să se termine aici. Rusia va contraataca şi tensiunile vor escalada diminuînd orice avantaj temporar pe care Kievul l-ar putea cîştiga de pe urma sprijinului american. Pînă şi rapoartele realizate de

-uri în favoarea înarmării Ucrainei menţionează faptul că, chiar şi cu sprijin din partea Occidentului, Ucraina nu va putea rezista în faţa unui atac hotărît al armatei ruse. Una peste alta, Ucraina şi SUA nu au cum să înfrîngă Rusia într-un eventual război deschis“, scrie Mearsheimer. Un alt argument al celor care susţin înarmarea Ucrainei e că chiar dacă nu se poate obţine un avantaj decisiv pe cîmpul de luptă, cel puţin s-ar putea ridica cheltuielile militare atît de mult încît să devină insuportabile pentru economia oricum vulnerabilă a Rusiei. Dacă Putin cedează acestei presiuni, atunci îşi va retrage trupele şi susţinerea militară a separatiştilor, iar Ucraina va putea să se alăture Occidentului, adică NATO şi Uniunii Europene – cred cei care vor implicarea SUA alături de Ucraina. Nici acest argument nu se susţine, scrie Mearsheimer, căci Putin este convins că interesul naţional al Rusiei este să păstreze Kievul în zona sa de influenţă, aşa că nu va fi dispus să facă economii pe seama acestui război. Căci nu e vorba despre relaţiile dintre Rusia şi Ucraina, ci de relaţiile dintre Rusia şi lumea occidentală.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Alan Houdelette, directorul Departamentului de Politici Publice și Locale din cadrul consorțiului Manergy din Franța jpg
INTERVIU Alan Houdelette, expert francez în politici publice și locale: „Energia nucleară ar putea reprezenta viitorul rețelelor de termoficare“
Pe fondul provocărilor energetice tot mai accentuate și al necesității urgente de soluții sustenabile, energia nucleară redevine o opțiune crucială în tranziția către surse curate și eficiente, deși mulți ani s-a aflat într-un con de umbră.
Interviu Denis Grigorescu Pascal Bruckner jpg
Pascal Bruckner: „Nu trebuie ca România să își piardă tinerii, trebuie să facă ceva pentru ca ei să fie tentați să rămână, asta e marea provocare”
Într-un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul”, scriitorul francez Pascal Bruckner a vorbit despre România de care e foarte atașat, vorbind totodată și despre faptul că trăim într-o societate dominată de frică, mereu aflată în umbra războaielor trecute, dar și viitoare.
image png
Misterul faimoasei expresii „salvat de clopoțel”. Are o proveniență sinistră
Prin diversele expresii pe care românii le folosesc aproape zilnic, se numără una „salvat de clopoțel”. Deseori este utilizată când se anunță pauzele școlare sau în situații în care oamenii sunt puși să ducă o anumită sarcină la îndeplinire, însă orice factor care duce la întreruperea acesteia este
Aurelian Damian, captura video jpg
Propagandă legionară şi pro-Călin Georgescu la ora de religie într-un colegiu din Buzău. „A fost o abordare în virtutea autonomiei personale”
La un important colegiu din Buzău, profesorul de religie a făcut apologia legionarilor şi a predat „fragmente din emisiunile Ancăi Alexandrescu”.
image png
Ce spun preoții despre masturbare. Explicațiile și sfaturile oferite te pot șoca
Este masturbarea un păcat? Află din rândurile de mai jos ce părere au preoții despre acest subiect tabu și extrem de controversat al timpurilor noastre.
De ce trebuie să dormi cu ușa închisă la dormitor de fapt  Îți poate salva și viața jpg
cutremur seism seismograf foto Shutterstock
Cutremur în România. Este al 16-lea produs în mai puțin de trei săptămâni
Un seism cu magnitudinea 3,9 grade s-a produs sâmbătă după-amiază, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
profimedia 0875101574 jpg
Cum a inspirat războiul din Ucraina un nou grup operativ al NATO menit să-l descurajeze pe Putin
Polonia va găzdui un nou centru NATO-Ucraina, care va fi inaugurat luna viitoare, a cărui misiune este să ajute Alianța să fie cu un pas înaintea Rusiei, a declarat un comandant de top pentru POLITICO.
barlad jpg
Istoria magnifică a orașului lui Tache, Ianke și Cadâr. Unde în România se află
La mijlocul drumului dintre Galați și Iași, între două coline prelungi din Podisul Moldovei, își întinde rădăcinile municipiul Bârlad, o vatră străveche de civilizație românească.