Arhitectură, istorie, literatură: Catedrala Notre-Dame
La cea mai recentă vizită în Paris mi-a venit în gînd o întrebare (care mi-a amintit o istorie): oare unde s-ar ascunde Quasimodo cît timp Catedrala Notre-Dame este renovată în urma incendiului din 2019? Poate Victor Hugo ar găsi răspunsul. Posibil ar intui și Esmeralda.
Cert este că monumentul parizian, una dintre cele mai remarcabile construcții în stil gotic din lume, a mai avut și alte perioade dificile. De pildă, pe la începutul secolului al XIX-lea se afla (din nou) într-un real pericol. Toata arhitectura gotică din Franța, de altfel, devenise subapreciată și era amenințată de demolări și de reconstrucții mai moderne.
S-a intervenit (și) literar.
Îngrijorat și deranjat de ruinarea treptată a Catedralei Notre-Dame prin renovări de tipul înlocuirii vitraliilor cu geamuri clasice, pentru a lăsa lumina să pătrundă în clădire, Victor Hugo a început să scrie în 1829 povestea lui Quasimodo, cocoșatul abandonat de familie, care și-a găsit adăpost în cunoscutul edificiu religios pentru a se feri de oameni, care îl considerau un monstru.
Povestea a fost gata după doi ani de lucru, transformîndu-se într-unul dintre cele mai cunoscute romane al lui Hugo, Cocoșatul de la Notre-Dame. Eroul prezentat de marele scriitor francez, părăsit de familie și neglijat de cei din jur, reprezenta și un simbol al stilui gotic uitat de parizieni și era menit să tragă un semnal de alarmă – artistic, dar puternic – asupra importanței păstrării clădirilor cu tradiție ale Franței. De altfel, în roman se poate observa și savura pe îndelete abundența detaliilor arhitecturale ale edificiilor prezentate.
Opera lui Hugo s-a transfomat în capodoperă universală și a devenit extrem de populară, iar mesajul acesteia a început să aibă și efecte concrete, stînd la baza nașterii unei mișcări care lupta pentru conservarea arhitecturii gotice în Franța. În 1834 s-a înființat un serviciu al monumentelor, care l-a desemnat pe arhitectul Viollet-Le-Duc să renoveze catedrala, proiect ce a durat aproape trei decenii.
Nu peste mult timp, retras din viața publică din cauza unor probleme personale și după o perioadă de implicare activă în tulburata viață politică din Franța, Victor Hugo s-a apucat să scrie o altă capodoperă, Mizerabilii.
Oare ce ar mai scrie Victor Hugo astăzi?
Oare ce v-ați întreba la următoarea vizită la Catedrala Notre-Dame, care se va redeschide din 2024?
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.