Apocalipsa după Petrică

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image

…deși România e țara unde se spune povestea lui Petrică, ciobănașul mincinos care-a tot strigat că vine lupul pînă nu l-a mai crezut nimeni, și-atunci lupul chiar a venit, dar nimeni nu i-a mai sărit în ajutor. Există chiar și un cîntecel pe care-l învățasem în grădiniță și care se încheia cu „Iară lupul cel turbat / Pe păstor mi l-a mîncat / Dacă minte n-a avut / Și să mintă i-a plăcut“. Greu de găsit un mesaj mai clar de-atît, mai lesne de înțeles – s-ar zice. Dar nu! În România de astăzi, nici lupul nu mai e ce-a fost. Lupul de ieri nu mai sperie astăzi pe nimeni. Dacă astăzi s-ar întîlni cu lupul prin pădure, Scufița Roșie i-ar rîde în nas și, de milă, l-ar vîrî singură în pat, sub o plapumă pufoasă, așezîndu-i pe cap boneta bunicuței, să nu-l tragă curentul. Iar lupul, recunoscător, i-ar mulțumi în public.

În ziua de astăzi sîntem aidoma drogaților – că tot e subiectul la modă, din păcate sau din fericire: avem nevoie de stimulente din ce în ce mai tari. Duse sînt vremurile tranziției treptate, la știrile de modă veche, cele cu „Dă click aici!”, „Senzațional!”, „Scandalos!”, „Tragic!” ș.a.m.d. Pentru a zăbovi puțin în metafora drogurilor, nu mai trecem de la marijuana la oxicodină, la cocaină etc. Am sărit direct la fentanil, zice-se cel mai puternic drog dintre toate. Și cel mai ucigaș. La știri, am sărit direct de la lup la apocalipsă. Nici mai mult, nici mai puțin.

Doar în ultimele săptămîni am avut parte, pe plan intern, de apocalipsa de la Crevedia, cea a drogurilor, cea a prețurilor și cea a sistemului de sănătate. Nici știrile externe nu s-au lăsat mai prejos: am asistat, din fotoliu, la imaginile a-po-ca-lip-ti-ce de la tornadele din Statele Unite, de la cutremurul din Maroc și de la inundațiile din Libia, asta pentru a nu mai pomeni nimic despre incendiile apocaliptice din Grecia sau Hawaii. Alea sînt deja uitate. Și, pentru că tot am scris despre subiectul ăsta cînd cu cutremurul din Turcia, la apocalipsele din ultima vreme nici măcar nu mai sîntem „avertizați” că urmează informații și imagini care ne pot afecta emoțional. Vor fi știind oamenii ăia ceva. Nu, nu e nimic stricat (încă) în fibra noastră emoțională. Apocalipsele sînt, însă, deja prea numeroase pentru a ne mai emoționa ca apocalipse. Apocalipsa nu e un cuvînt care să fie folosit la plural. E una și bună.

Rog a nu fi înțeles greșit: nimeni nu poate rămîne indiferent în fața unor tragedii de magnitudinea celor prezentate mai sus (deși n-aș vîrî „tragedia prețurilor la legume” în aceeași desagă cu toate celelalte). Dar a le prezenta pe toate ca apăsat „a-po-ca-lip-ti-ce, doamnelor și domnilor”, într-o nepăsătoare devălmășie, nu ajută pe nimeni. În mod sigur, nu le ajută pe victime, de cele mai multe ori anonime oricum. Pe cine să ajuți mai întîi? Nu ne ajută nici pe noi, publicul, pentru că, bombardați fiind zilnic cu apocalipsă după apocalipsă, începem, vrem, nu vrem, să ne tocim emoțional, de multe ori fără măcar a ne da seama. Și, prin urmare, nu-i ajută nici pe mesagerii știrilor „a-po-ca-lip-ti-ce, doamnelor și domnilor” care, mai devreme sau mai tîrziu, vor realiza că eticheta „apocalipsei” nu mai valorează nimic. Și-au pierdut publicul. 

Cuvintele sînt precum timbrele – cu cît sînt mai rare, cu atît sînt mai valoroase. Mai prețuite. Folosite în ne-știre (sic!), se devalorizează. Din păcate, spre deosebire de timbre, inflația cuvintelor are consecințe directe. Și nu e doar cazul apocalipsei la români. Peste tot în lume există o inflație a cuvintelor. Despre inflația „fascismului” am mai scris chiar la această rubrică, acum cîțiva ani. Obama a fost catalogat ca „fascist” – și caricaturizat cu mustăcioara lui Hitler, pentru că puțini mai fac distincția dintre „fascism” și „nazism”. Dar și Trump. Și cei care au început să dea foc mașinilor după moartea lui George Floyd. Și isterizații care-au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie 2021. Dacă e să te iei după cum sînt prezentate știrile în diferite media, ai putea crede că președintele SUA e Mussolini, nu Biden. Ca norocul, Ducele nu se mai poate întoarce din mormînt, iar epigonii nu par a avea șanse. Deocamdată. 

Din nefericire, inflația cuvintelor apocaliptice nu reprezintă decît vîrful aisbergului. În limbaj heideggerian, re-prezintă ascunsul care se descoperă ca fiind ascuns. Or, ascuns fiind, se poate doar întrezări. Stați liniștiți: n-am ajuns încă la ultima dezvăluire, pentru că asta înseamnă, de fapt, apocalipsa (apokaluptein – a dezvălui). Dar și ceea ce doar se întrezărește e departe de-a fi liniștitor. „Luați un cerc, mîngîiați-l, va deveni vicios”, spunea Eugène Ionesco. Serviți fiind zilnic cu apocalipse, am început, în secret, chiar să ni le dorim și, fără să vrem, să punem umărul la împlinirea lor. Dacă nu mă-nșală memoria, tînărul Constantin Noica scria undeva c-am fi dispuși să vedem lumea dispărînd, doar pentru a avea satisfacția unei exclamații: „V-am spus eu!“. Asta semnalizează o anumită stare de spirit generalizată, o plictiseală de la prea mult trai bun – „fin de siècle îi spuneau francezii, de obicei cu referire la sfîrșitul secolului al XIX-lea. În fapt, fin de siècle semnalizează ceva mai grav – nu sfîrșitul unui secol, ci sfîrșitul unei lumi, al unui anumit fel de trai.

Un fin de siècle au trăit și strămoșii români prin secolul al V-lea, un altul, și Europa creștină prin secolul al XVI-lea. De fiecare dată din alte cauze, însă de fiecare dată anticiparea aproape înfrigurată a sfîrșitului era singura care mai putea scoate oamenii din amorțeală. Așa și acum. În taina sufletelor noastre am ajuns să ne dorim, fără măcar a ne da seama, pentru că ne e frică s-o recunoaștem, ca „toată această poveste să se sfîrșească”. Cumva, oricum. Război nuclear, COVID, încălzire planetară, orice, numai să fie ceva care să ne scoată din starea asta de malaise de la prea mult bine. 

 În Legile lui Platon, Atenianul observă că poți diagnostica gradul de îmbolnăvire a unei societăți după numărul de avocați și de doctori. Cu cît mai mulți și din unii, și din ceilalți, cu atît mai bolnavă societatea, atît la propriu, cît și la figurat. De psihoterapeuți, pe vremea aceea, nu se auzise. Ați observat, însă, cît s-au înmulțit în ultima vreme? 

Să nu uităm, România nu e doar țara lui „Petrică și lupul“. E și cea a expresiei „ți s-a urît cu binele”. Dacă minte n-a avut …

Alin Fumurescu este associate professor la Departamentul de Științe Politice al Universității din Houston, autor al cărții Compromisul. O istorie politică și filozofică (Humanitas, 2019).

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.