Anteambulo, „cel care curăță calea“

Publicat în Dilema Veche nr. 794 din 9-15 mai 2019
Binili învinge jpeg

Anteambulo, în traducere „cel care curăță calea“, era omul deștept sau șmecher angajat de versiunile din Imperiul Roman ale lui Gigi Becali, Liviu Dragnea, Marian Vanghelie, Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță, Gabriel Oprea, Marian Oprișan sau Dorin Cocoș. El făcea tot ceea ce era necesar în schimbul protecției, al mîncării și al darurilor celor pe care îi servea. Cum ar zice domnul Dragnea, el era cel care dansa așa cum îi cereau cei care „marcau banul“.

În ultimele cîteva săptămîni, am făcut cîteva mici „portrete“ ale celor mai prezenți lideri de opinie la televiziunile de știri. Rezultatul cîtorva zeci de ore bune de cercetare și verificare a surselor a fost o galerie de oameni de o toxicitate greu de anticipat. Toate informațiile de mai jos au apărut în presă. Aici, primele patru portrete.

A fost acuzat, repetat, de hărțuire sexuală. Inclusiv de una dintre cele mai importante figuri din politica românească, acuzații la care nu a răspuns, căci femeia l-a amenințat că face publice SMS-urile. A fost client al unui bordel controlat de un mafiot basarabean și numele său este legat și de alte scandaluri cu prostituate de lux. A făcut – și cel mai probabil încă face – mulți, mulți bani din contracte cu statul. A fost acuzat cu probe că face sondaje la comandă politică. Rudele lui apropiate au fost extrem de influente în timpul comunismului. Soția lui ocupă o funcție foarte bine plătită la stat și va beneficia cel mai probabil de pensie specială. A fost și este plătit extrem de generos de către unul dintre cei mai faimoși hoți, fost turnător la Securitate. Același turnător i-a promovat nevasta în momentul în care era unul dintre cei mai influenți oameni politici. Este lider de opinie cu zeci de ore pe lună la televizor în intervalul de maximă audiență.

La 24 de ani, devine turnător plătit al Securității. Este „descoperit“, cel mai probabil, de Virgil Măgureanu. După Revoluție se specializează în șantaj, linșare mediatică și afaceri cu statul și devine incredibil de bogat. A fost apropiatul unora dintre cei mai corupți români – Dinu Patriciu și Sorin Ovidiu Vântu. Pentru 15 ani a slujit pe lîngă Traian Băsescu. În mod firesc pentru democrația noastră, ajunge senator din partea PNL. Agenția Națională pentru Integritate (ANI) descoperă că este incompatibil cu funcția de senator. Este acuzat de fals în acte și de o posibilă spălare de bani. Ca orice mafiot care se respectă (împreună cu alt „analist politic independent“), este implicat într-un scandal de șantaj al șefului ANI. Este condamnat la 2 ani și 4 luni pentru grup infracțional organizat în dosarul fraudei de la RomPetrol și scrie trei „lucrări științifice“ în pușcărie. Lista oamenilor extrem de corupți care au avut legături cu el acoperă o mare parte a celor care au devalizat România. Este unul dintre cei mai promovați „analiști“ de către Antena 3 și România TV, avînd zeci de ore de prezență la ore de maximă audiență în fiecare lună.

Este un fost milițian cu legături foarte solide cu Securitatea. A jucat un rol important în timpul Mineriadei, fiind la acel moment adjunctul Școlii de Ofițeri de la Băneasa. Apropiat al domnului Iliescu, a avut o carieră fulminantă după Revoluție. În timpul Guvernului Ciorbea, este avansat la gradul de general de brigadă. Este avocatul lui Bercea Mondialul și al domnului Borcea. Numele lui apare în numeroase scandaluri de corupție, inclusiv legate de traficanți de droguri și tunuri imobiliare. Fane Căpățînă și Fathi Taher sînt alte nume de mafioți asociați cu el. A fost șeful Agenției Naționale Antidrog în perioada în care drogurile au explodat în București. De la Agenție încasa un salariu incredibil de 223 de milioane de lei vechi pe lună, fiind cel mai bine plătit polițist din istoria post-decembristă. Tipic pentru un om cu o istorie foarte dubioasă, acuzat de șantaj și corupție, capabil de declarații oribile și absolut lipsit de orice umbră de etică sau morală, este unul dintre cei mai prezenți comentatori la televiziunile de știri.

Unul dintre cei mai vizibili tineri comuniști din sectorul 1 (membru în Comitetul Central al UTC) vine dintr-o familie cu un tată general de Securitate și o mamă angajată a MI. Prietenul domnului Dorin Cocoș, cel care l-a împrumutat pe Sorin Ovidiu Vântu cu un milion de euro, amicul domnului Voiculescu și fost turnător (agent acoperit DIE), a devenit foarte bogat din afaceri cu statul. Legăturile cu unii dintre cei mai toxici oameni și predispoziția către un stil mafiot de a și face meseria i-au adus retragerea titlului de jurnalist de către două asociații profesionale. A fost dovedit sau acuzat în nenumărate rînduri că ar fi fost turnător, denunțător, șantajist, mincinos, sociopat. Este unul dintre principalii formatori de opinie și apare extrem de des la Antena 3 și la televiziunea domnului Ghiță. Specializat în linșare mediatică și în șantaj, este unul dintre purtătorii de cuvînt ai lui Voiculescu/Dragnea/Tăriceanu. A primit bani de la TelDrum, iar numele lui apare într-un număr incredibil de mare de scandaluri de corupție.

Ei sînt dovada perfectă că se poate trăi fără nici o urmă de bun-simț sau de coloană vertebrală. Sînt inspirația tuturor mîrlanilor doritori să ajungă faimoși și bogați mîncînd cu entuziasm orice dejecție. Ei sînt cei care „curăță“ calea pentru politicienii și mafioții noștri. Ei sînt cei care controlează o bună parte a agendei publice. Partenerii domnilor Mugur Ciuvică, Radu Tudor, Victor Ciutacu, Mihai Gâdea și ai altora ca ei. Marius Pieleanu, Sorin Roșca Stănescu, Pavel Abraham și Bogdan Chirieac.

Foto: Cosmin Bumbuț

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Serbia pune Euro 2024 pe jar: amenințare cu retragere după un scandal exploziv
Turneul final din Germania poate intra în istorie din motive nedorite.
image
Cum au terorizat șapte indivizi o femeie timp de doi ani, ca să le cedeze un teren
Joi dimineaţă, la şase adrese din Ploieşti au avut loc descinderi ale mascaţilor, care au condus la sediul poliţiei, pentru audieri, şapte indivizi care, vreme de doi ani, au făcut presiuni asupra unei femei, cu scopul de a intra în posesia terenului acesteia.
image
Copil cu sindrom Down, exclus de la serbarea de final de an. „Singurul necostumat a fost Vladimir”. Replica educatoarelor
Este anchetă la o grădiniță din Gorj după ce mama unui copil cu sindrom Down a scris pe Facebook că fiul ei a fost discriminat la serbarea de final de an.

HIstoria.ro

image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Cum a fost păcălit Hitler: Fortitude
Nicio operațiune militară din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel extrem de ridicat de securitate operațională, implicând ample și complexe acțiuni de înșelare militară și inducere în eroare a inamicului (incluzând aici manipularea, intoxicarea).
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: