Analfabetizare

Publicat în Dilema Veche nr. 738 din 12-18 aprilie 2018
„Cu bule“ jpeg

S-a rîs cu poftă, acum cîteva săptămîni, atunci cînd o avocată le-a declarat reporterilor de televiziune că un politician cunoscut, clientul ei, a cerut eliberarea condiţionată din închisoare pentru că ar fi prestat activităţi în folosul public, ţinîndu-le deţinuţilor cursuri de analfabetizare. Şi s-a rîs pe bună dreptate: nu doar pentru că situaţia descrisă printr-o confuzie involuntară ar fi fost absurdă, ci şi pentru că descrierea se potrivea de fapt cu mai multe dintre bănuielile publicului. Cele mai bune jocuri de cuvinte şi cele mai spectaculoase lapsusuri comice sînt acelea în care un scenariu, la prima vedere neaşteptat, îşi găseşte o motivare în temerile sau obsesiile noastre mai mult sau mai puţin secrete. Surpriza comică a cursurilor de analfabetizare leagă fire adînci ale suspiciunii, confirmînd ceea ce mulţi optimişti bine informaţi gîndesc astăzi despre politicieni, despre seriozitatea motivelor de scurtare a pedepsei, ba chiar şi despre învăţămîntul naţional.

Sintagma cursuri de analfabetizare are deci toate şansele să rămînă în memoria colectivă, unde s-a instalat destul de bine în ultimul timp şi formula tehnică analfabetism funcţional. De fapt, termenul analfabetizare circulă de mai multă vreme, chiar dacă dicţionarele noastre generale nu-l înregistrează; format prin analogie, pornind de la elemente deja existente ale aceleiaşi familii lexicale (alfabetizare şi analfabet), termenul este perfect acceptabil, dacă e folosit în sens figurat şi ironic. În sensul propriu, e cam greu de imaginat cum şi de ce ar putea fi cineva învăţat să uite alfabetul; în sens ironic, cuvîntul denumeşte însă un proces de infantilizare, de scădere a nivelului intelectual şi cultural: „o sarabandă a politicilor de analfabetizare funcţională a liderilor şi viitorilor lideri autohtoni“ (informatorulmoldovei.ro); „proces de analfabetizare şi deznaţionalizare“ (jc.md); „învăţămîntul se îndreaptă spre un proces de analfabetizare“ (jurnalulbtd.ro) etc. Alte cuvinte din aceeaşi familie lexicală aveau deja sens figurat; acesta este cel mai bine fixat la analfabet, pentru care dicţionarul academic nota deja în 1913 accepţia peiorativă „ignorant; incult“, reluată şi de DEX.

Analfabetizare se foloseşte însă şi într-un mod nepotrivit, în locul termenului analfabetism. Forma de abstract verbal (cu terminaţia -izare) conţine ideea de proces, inadecvată atunci cînd intenţia este de a se vorbi pur şi simplu de o stare de lucruri, în sens propriu, ca în exemplele „potrivit UNESCO, România e pe locul doi în Europa ca nivel de analfabetizare“ (monitorulcj.ro); „la nivelul comunei Grăniceşti nu există copii neşcolarizaţi, rata de analfabetizare fiind zero“ (comunagranicesti.ro); „Comisia Europeană (…) a trimis în Peninsulă o echipă de specialişti «pentru a găsi modalităţi de îmbunătăţire a gradului de analfabetizare»“ (romania-actualitati.ro).

În acest caz, pentru improprietatea semantică nici măcar nu putem da vina pe traduceri. Ultimul exemplu citat trimitea la un comunicat de presă al Comisiei Europene, din categoria documentelor disponibile în toate limbile Uniunii. Traducătorii în română procedaseră foarte corect, alegînd termenul alfabetizare pentru procesul pozitiv şi pentru rezultatul său – „alfabetizarea ne poate ajuta să creăm economii puternice“, „experţi în alfabetizare“, „creştere a nivelurilor de alfabetizare“ –, dar analfabetism pentru starea negativă, de insuficienţă: „combaterea analfabetismului“, „analfabetismul împiedică creşterea economică“. Soluţii similare se găsesc şi în versiunile în alte limbi, care recurg tot la cuvintele cu îndepărtată sursă grecească: în italiană (alfabetizzazione şi analfabetismo), spaniolă (alfabetización şi analfabetismo), germană (Alphabetisierung şi Analphabetismus) etc. Engleza îşi foloseşte termenii proprii, de sursă latină – literacy şi illiteracy –, iar versiunea franceză oferă o soluţie mixtă – alphabétisation şi illetrisme (deşi dicţionarele – de exemplu, Trésor de la langue française informatisé – cuprind şi cuvîntul analphabétisme).

Lapsusul care produce o confuzie – adesea foarte periculoasă! – între un termen şi antonimul său este destul de întîlnit în oralitate, în vorbirea mai puţin supravegheată. Confuzia între alfabetizare şi analfabetizare nici măcar nu e nouă. Ilie Rad citează un exemplu similar, din presa de dinainte de 1989: „astfel, într-un număr din Dobrogea nouă, s-a scris că, pe lîngă o anumită şcoală, funcţionează «şi un curs de analfabetizare»“ (Cum se scrie un text ştiinţific, ediţia a doua, 2008, p. 235). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mina petrila 13 ani de la explozii foto traian manu
Sfârșitul minelor de cărbune, grăbit de tragedii. Soarta dramatică a locurilor unde au muncit mii de români
În istoria de peste două secole a minelor de cărbune din România, au avut loc nenumărate tragedii care au făcut mii de victime. Cele mai recente dintre ele le-au schimbat soarta exploatărilor miniere, grăbind închiderea acestora.
Rachete Iran FOTO Twitter
Întărirea frontului.Cum schimbă rachetele iraniene strategia militară rusă în Ucraina
Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, livrările de rachete iraniene către Rusia amplifică riscurile și complică opțiunile strategice ale Ucrainei.
17 noiembrie: Începe Revoluţia de catifea din Cehoslovacia:o manifestare paşnică a studenţilor este reprimată de forţele de ordine jpeg
17 noiembrie: Ziua în care a început Revoluția de catifea, scânteia care a dus și la prăbușirea regimului Ceaușescu
Manifestațiile din 17 noiembrie 1989 din Praga au declanșat Revoluția de Catifea, contribuind la căderea regimului comunist în Cehoslovacia. Succesul mișcării a inspirat valul de revoluții din Europa de Est, culminând cu prăbușirea regimului lui Nicolae Ceaușescu în România.
pentagon
Tăierea cheltuielilor la Pentagon: Elon Musk vrea să schimbe jocul în sectorul apărării, dar există și riscuri
Președintele ales Donald Trump a recurs la Elon Musk pentru a ajuta la reducerea cheltuielilor guvernamentale, iar sectorul apărării ar putea fi o țintă principală, scrie Business Insider.
adam szalai webp
sediul partidului socialist bulgar din varna/ FOTO:  RFE/RL
Un consulat rus clandestin ar funcționa în orașul bulgar Varna
Guvernul bulgar a închis oficial consulatul rus din Varna în 2023.
Razboi in Ucraina soldati ucraineni pe frontul din Harkov FOTO Profimedia jpg
Ucraina poate învăța din greșelile Americii în Vietnam: Planul pentru înfrângerea Rusiei
Ucraina poate înfrunta Rusia dacă, împreună cu susținătorii săi occidentali, învață din eșecul Americii în războiul din Vietnam, susține un expert ucrainean în securitate.
Mike Tyson și Jake Paul Foto X jfif
Antrenorul lui Mike Tyson a rupt tăcerea după ce legenda boxului a lovit de doar 18 ori în meciul dezamăgitor cu Jake Paul. Ce va face fostul campion în continuare
Rafael Cordeiro, antrenorul lui Mike Tyson, a vorbit despre înfrângerea dureroasă a fostului campion la categoria grea în fața lui Jake Paul, youtuber-ul devenit boxer, și a făcut lumină despre ce va face acesta în continuare.
masina politie foto: pexels
Un polițist din cadrul IPJ Tulcea a fost găsit spânzurat
Un bărbat a fost găsit spânzurat, sâmbătă, pe raza localităţii Valea Nucarilor, județul Tulcea. Potrivit primelor informații, vărbatul avea 49 de ani și lucra în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Tulcea.