Ana a României: înainte de a fi regină

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
image

Cum arată viața unei regine înainte de a deveni regină? Desigur, răspunsul variază de la istorie la istorie. Ne oprim la istoria contemporană a României. La regina Ana. La Bloomingdale’s, prin New York. Sau la volanul vreunei ambulanțe pe frontul francez al celui de-al Doilea Război Mondial.

Cînd a început războiul, Principesa Ana de Bourbon-Parma (născută exact acum o sută de ani, pe 18 septembrie 1923) avea vreo șaisprezece ani și se afla în Paris alături de familia sa. În toamna anului 1940 au ajuns cu toții la New York, unde Ana s-a înscris la o școală de artă un an mai tîrziu. În timp ce mama sa își găsise o slujbă la un pălărier danez și tatăl său lucra la o companie de gaz, viitoarea regină a României urma cursul de advertising al Parson School of Art. Acestcurs trebuia plătit, așa că Ana s-a angajat ca vînzătoare la celebrul magazin Bloomingdale’s, unde, mărturisește ea, a învățat o lecție fundamentală: clienții au întotdeauna dreptate. Și tot de la tejgheaua magazinului american, Ana a mai constatat o realitate a epocii și anume aceea că, pentru moment, nu se simțea nici o criză, războiul nu se vedea, lumea cumpăra de toate fără rețineri. Situația avea să se schimbe.

Și ocupația prințesei, de asemenea. În 1943, a plecat în Maroc alături de niște prietene pentru a face voluntariat pe ambulanțe, în război. Acolo a început cursuri de infirmieră și de... mecanic. Ana știa să demonteze și să monteze la loc o mașină. Ca o prințesă. Viitoare regină. Această activitate avea să îi fie de folos în viitor și sigur, întîmplător sau nu, avea să se potrivească mănușă (nu de infirmieră) cu pasiunea Regelui Mihai pentru mașini, în special jeep-uri.

Viața militară a principesei Ana a continuat pînă la finalul războiului. După Maroc, a revenit în Franța, unde a continuat să ajute infirmierele și să conducă ambulanțe (cum ziceam, cunoștințele de mecanică au fost utile din plin). În fapt, viitoarea regină era mai fericită să fie șofer decît infirmieră.

În 1946 s-a întors la Paris, unde a început cursuri de pictură și de sculptură la școala de la Luvru. Peste un an, în 1947, părinții prințesei au decis să meargă la căsătoria reginei Elisabeta a Marii Britanii cu Philip al Greciei și al Danemarcei, verișorul Anei. Au ținut morțiș ca fiica lor să îi însoțească. Aveau și un motiv ascuns, voiau ca Ana să îl întîlnească pe tînărul rege Mihai al României.

Fiica lor a ezitat, avînd și ea un motiv ascuns. Același motiv, dar... altfel. Ana ar fi dorit să îl întîlnească neînsoțită pe regele României, la Paris, pe unde acesta ar fi trecut în drum spre Londra.

În gîndul ei era să meargă singură la gară și să îl vadă „pentru o secundă, ascunsă în mulțime”.

Istoria a ales primul scenariu.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

f 35 jpg
Întâlnire inedită deasupra Arcticii între un F-35 american și un SU-35 rusesc. „Orice eroare poate duce la o coliziune catastrofală”
Un material video cu un Su-35, zburând foarte aproape de un F-35 american, a fost dat publicității recent. Materialul datează dintr-o misiune deasupra Arcticii. Imaginile sunt suprinse din cockpitul unui avion rusesc Su-35, cel mai promovat avion al industriei aeronautice din Rusia.
Luna Plină influenţează jpeg
6 zodii care au noroc după Luna plină din aprilie. Berbecii și Taurii primesc o moștenire importantă chiar înainte de Paște
6 zodii din horoscop vor da lovitura pe plan financiar după luna Plină din 13 aprilie 2025. Acești nativi primesc o moștenire importantă sau noi oportunități care le vor aduce succes în carieră.
locuri de munca angajari
Ce joburi se plătesc cu peste 1.000 de euro, fără diplomă de studii. Orașele cu cele mai mari salarii
Zeci de mii de locuri de muncă au fost postate în primele trei luni din acest an pe platformele specializate, angajatorii anunțând în ce condiții oferă salarii de peste 1.000 de euro.
Bautura care reduce anxitetatea, foto Shutterstock jpg
Băutura care te scapă de stres și anxietate. O singură ceașcă pe zi este suficientă pentru a te bucura de beneficii
Treci printr-o perioadă stresantă sau anxioasă? O poți combate prin metode naturale, iar una dintre ele este consumul unei băuturi pe care o găsești în aproape orice magazin alimentar.
shutterstock 2108259377 jpg
De ce ar trebui să mănânci afine în fiecare zi? Printre altele, pot regla și nivelul colesterolului
Ce au descoperit cercetătorii despre afine și cum te pot ajuta să îți îmbunătățești sănătatea inimii și a intestinului. Sfaturi simple, efecte reale – mai ales pentru femeile de peste 60 de ani.
tun obuze foc separatisti pro rusi donbass razboi foto mil.in.ua
Rusia își reface arsenalul într-un ritm accelerat. Ar putea produce de trei ori mai multă muniție decât SUA și Europa la un loc
Rusia produce în prezent aproximativ 250.000 de obuze de artilerie pe lună. În comparație, SUA produc în prezent doar 40.000 de obuze.
muzeu  foto facebook jpg
„Noaptea Muzeelor” ar putea fi anulată, după 21 de ani. Care sunt motivele
Rețeaua Națională a Muzeelor din România, alături de echipa sa de eveniment, a anunțat că nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor, ce ar trebui să aibă loc în data de 17 mai 2025.
ce stiu americanii despre romania, foto shutterstock jpg
Un vlogger a aflat ce știu americanii despre România. Ce au răspuns două tinere provocate să ghicească culorile steagului
Un tânăr român care studiază în Statele Unite ale Americii și-a dorit să afle ce știu americanii despre România, așa că a abordat câteva persoane pe stradă. Iată ce răspunsuri a primit!
carte de identitate nou specimen jpg
A fost emisă prima Carte Electronică de Identitate în România. Avantajele documentelor cu cip
Prima Carte Electronică de Identitate din România a fost deja emisă, documentul prezentând o serie de avantaje față de cartea de identitate aflată în vigoare.