Americanii, oltenii și bătrînii lui Coșbuc

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 932 din 17 ÔÇô 23 februarie 2022
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg

ÔÇŽ╚Öi-atunci ave╚Ťi a-mi ierta ├«ndr─âzneala de-a scrie, la o v├«rst─â s─â-i spunem respectabil─â, cu ├«ncrederea de sine a tinere╚Ťii pentru care nici un subiect nu e suficient de necunoscut pentru a-╚Öi refuza pl─âcerea datului cu p─ârerea. M─â preocup─â politica, m─â am─âgesc c-a╚Ö fi ceva mai priceput la filozofia politic─â, dar n-am avut niciodat─â cuno╚Ötin╚Ťe suficient de solide ├«n rela╚Ťiile interna╚Ťionale pentru a m─â hazarda (dup─â treizeci de ani) ├«n ÔÇ×analizeÔÇŁ ╚Öi/sau nostradamisme mai mult sau mai pu╚Ťin apocaliptice. O fac acum, tupilat sub pulpana a dou─â scuze confortabile. Prima este c─â mi-am petrecut cam o jum─âtate de via╚Ť─â ├«n Europa ╚Öi cealalt─â jum─âtate ├«n America, a╚Öa c─â am o idee despre ÔÇ×materialul clien╚ŤilorÔÇŁ invoca╚Ťi. A doua scuz─â ar fi c─â previziunile mele pentru cele ce urmeaz─â a se petrece pe scena interna╚Ťional─â s├«nt departe de-a fi ├«ntr-at├«t de sumbre precum le v─âd la majoritatea comentatorilor ╚Öi exper╚Ťilor, iar asta tocmai pentru c─â ├«ncep de la un scenariu cu adev─ârat apocaliptic. Nu umblu cu jum─ât─â╚Ťi de m─âsur─â. Vorba lui Nichita St─ânescu, ÔÇ×├Äntunec├«nd ├«ntunericul, iat─â por╚Ťile luminii!ÔÇŁ. Ce s─â fac? S├«nt un optimist incurabil.

S─â ├«ncepem cu radiografiile cele mai r─âsp├«ndite ╚Öi-n general, m─â gr─âbesc s─â adaug, ╚Öi cele mai pertinente despre situa╚Ťia interna╚Ťional─â, a╚Öa volatil─â cum este. Pe scurt, ele ar putea fi rezumate cam a╚Öa: Europa este slab─â ╚Öi dezbinat─â, cu o Germanie dependent─â de gazul rusesc, o Fran╚Ť─â care joac─â la dou─â capete ╚Öi ├«nc─â purt─âtoare de nostalgii antiamericane, o Mare Britanie unde Boris Johnson se d─â coco╚Öel pentru a-╚Öi mai recupera din popularitatea pierdut─â, ╚Öi-n general o adun─âtur─â de na╚Ťiuni europene cu agende diferite, lipsite de orice dorin╚Ť─â ╚Öi/sau putin╚Ť─â de a intra ├«n vreun conflict deschis cu Rusia. Na╚Ťiuni mol├«i. La polul opus al ÔÇ×virilit─â╚ŤiiÔÇŁ am avea o Rusie ╚Öi o Chin─â puternice, conduse cu o m├«n─â de fier de c─âtre lideri hot─âr├«╚Ťi s─â-╚Öi dea m├«na peste planet─â pentru a distruge (╚Öi ├«nlocui) hegemonia american─â. ├Än fine, dar nu ├«n cele din urm─â, elefantul din sufragerie ÔÇô America, trecut─â de c─âtre majoritatea speciali╚Ötilor ├«n rela╚Ťii interna╚Ťionale la rubrica ÔÇ×Fost-ai, lele, c├«t ai fostÔÇŁ, prins─â ├«ntre un posibil conflict armat ├«n Ucraina ╚Öi unul ├«n Taiwan.

Aici ├«ns─â intervine optimismul nespecialistului, dar unul care cunoa╚Öte, de bine, de r─âu, mentalitatea american─â pentru c─â a v─âzut-o ÔÇ×la lucruÔÇŁ. Ceea ce constat─â speciali╚Ötii e adev─ârat ÔÇô la o prim─â vedere, superputerea de odinioar─â ╚Öi-a pierdut vlaga, precum au f─âcut-o, mai devreme sau mai t├«rziu, toate superputerile ├«n istorie, de la egipteni la per╚Öi, de la greci la romani, de la englezi la turci, de la chinezi la japonezi ╚Ö.a.m.d. Sf├«╚Öiat─â ├«ntre ÔÇ×trumpi╚ÖtiÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×wokeÔÇŁ, cu americani sup─âra╚Ťi c─â trebuie s─â stea (├«n ma╚Öin─â) la coad─â pentru a-╚Öi cump─âra o cafea (scump─â) de la Starbucks, cu obezi ├«n ╚Ölapi ╚Öi pantaloni l─âl├«i umpl├«nd magazinele, ce ╚Öanse mai are ast─âzi America ├«n fa╚Ťa unor ru╚Öi sau chinezi disciplina╚Ťi ╚Öi ambi╚Ťio╚Öi?

Ei bine, ├«ng─âdui╚Ťi-mi s─â cred c─â mai are. Nu v─â gr─âbi╚Ťi s─â c├«nta╚Ťi prohodul nici Americii, nici democra╚Ťiilor liberale. ╚śti╚Ťi c├«ntecelul cu ÔÇ×╚śi c├«nd fu la lum├«nare / D─âdui ni╚Ťel din picioare / Uite-a dracuÔÇÖ nu mai moare / C─â tot mai d─â din picioareÔÇŁ? E un c├«ntecel oltenesc, dar unul care ar putea fi foarte bine unul american. Greu de crezut, dar americanii ╚Öi oltenii au c├«teva lucruri ├«n comun. Bun─âoar─â, ÔÇ×CinÔÇÖ se d─â cu mine bine / ├Äi dau haina dupe mine / CinÔÇÖ se ia cu mine r─âu / S─â-l fereasc─â Dumnezeu / C─â s├«nt ╚Öarpe de dud─âu / D─â-l galbin de mu╚Öc─â r─âuÔÇŁ. Eram ├«n SUA c├«nd s-a petrecut tragedia din 11 septembrie 2001. Pe 12 septembrie a ├«nceput deja s─â fie lansat─â teoria c─â atacurile au fost organizate de Al-Qaeda cu baza ├«n Irak sau ├«n Afganistan. ├Än aceea╚Öi zi am auzit la un post de radio o gospodin─â american─â care a rezumat ├«n cuvinte simple spiritul zilei. Cum nu era familiarizat─â cu faimoas─â fraz─â cu care Cato ├«╚Öi ├«ncheia orice discurs ├«n Senatul Romei, ÔÇ×Carthago delenda estÔÇŁ (ÔÇ×Cartagina trebuie distrus─âÔÇť), a ├«ncropit ad-hoc una similar─â: ÔÇ×S─â facem din Afganistan parcare (ÔÇ×parking-lotÔÇŁ)!ÔÇť. Mai pe rom├óne╚Öte, ÔÇ×S─â radem Afganistanul de pe fa╚Ťa p─âm├«ntuluiÔÇŁ. Replica a devenit viral─â. Ce a urmat se cunoa╚Öte: nici Afganistanul ╚Öi nici Irakul nu au fost rase de pe suprafa╚Ťa p─âm├«ntului, dar nici bine nu le-a fost. Pe urm─â, opinia public─â s-a plictisit ╚Öi de unii, ╚Öi de al╚Ťii, a╚Öa c─â trupele s-au ├«ntors acas─â.

Acum, c├«nd americanii au trimis trupe ├«n Rom├ónia ╚Öi-n Polonia au ╚Ötiut perfect ce fac ÔÇô cam ce a f─âcut FDR la ├«nceputul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, c├«nd trimitea navele americane de-a curmezi╚Öul Atlanticului ├«n speran╚Ťa nem─ârturisit─â c─â submarinele nem╚Ťe╚Öti vor scufunda vreuna. Nem╚Ťii, disciplina╚Ťi, n-au mu╚Öcat momeala, dar la Pearl Harbor japonezii au reu╚Öit s─â trezeasc─â uria╚Öul adormit, cum spunea amiralul Yamamoto. Opinia public─â american─â, p├«n─â atunci vehement opus─â r─âzboiului, pentru c─â ÔÇ×nu s├«nt r─âzboaiele noastreÔÇŁ, a devenit peste noapte ├«nsetat─â de s├«nge japonez ╚Öi german. Ce a urmat se cunoa╚Öte: nici Japonia ╚Öi nici Germania n-au fost rase de pe suprafa╚Ťa p─âm├«ntului, dar nici bine nu le-a fost.

Pentru c─â americanii nu s├«nt doar precum oltenii, ci ╚Öi precum b─âtr├«nii lui Co╚Öbuc ÔÇô ÔÇ×greu de pornit, dar de-i porne╚Öti s├«nt greu de-opritÔÇŁ. Dac─â e s─â m─â iau dup─â ╚Ötirile alarmante care se ├«nte╚Ťesc de la o zi la alta, e posibil ca la ora la care ve╚Ťi citi aceste r├«nduri invazia Ucrainei s─â fi ├«nceput, ba poate chiar s─â se fi ╚Öi-ncheiat. Chiar ╚Öi-atunci, opinia public─â american─â nu se va mobiliza mai mult dec├«t pentru a suporta drastice sanc╚Ťiuni economice. Nu mai mult, pentru c─â ÔÇ×nu e r─âzboiul nostruÔÇŁ. Dar dac─â Putin ├«╚Öi face iluzii c─â cea mai mare amenin╚Ťare ar fi ├«nchiderea Nord Stream 2 (ceea ce oricum nu-i de colea), uit─â s─â ia ├«n considerare ÔÇ×de neconceputulÔÇť: moartea vreunui soldat american. C─â ar muri de la un glon╚Ť r─ât─âcit, tras din gre╚Öeal─â peste grani╚Ť─â de c─âtre vreun rus beat, pentru opinia public─â american─â ar avea prea pu╚Ťin─â importan╚Ť─â. Uria╚Öul se va trezi, ├«nsetat de s├«nge rusesc.

╚śi cred c─â ╚Öi Putin ╚Ötie c─â p├«n─â ╚Öi americanului ├«i mai poate c─âdea o ╚Ťigl─â-n cap. A╚Öa c─â, dac-a ├«nv─â╚Ťat ceva din lec╚Ťiile istoriei, ├«nainte de-a se aventura mai departe, ar afla mai ├«nt├«i cum s-ar traduce ├«n englez─â ÔÇ×CinÔÇÖ se ia cu mine r─âu / S─â-l fereasc─â Dumnezeu!ÔÇŁ ╚Öi-ar c─âuta s─â afle ce este acela un ╚Öarpe ÔÇ×de dud─âuÔÇŁ. C─â-i galben ╚Öi mu╚Öc─â r─âu. ╚śi oric├«te ma╚Öini ar avea Occidentul decadent, n-ar avea ce face cu o ditamai parcarea.

Alin Fumurescu este associate professor la Departamentul de ╚śtiin╚Ťe Politice al Universit─â╚Ťii din Houston, autor al c─âr╚Ťii Compromisul. O istorie politic─â ╚Öi filozofic─â (Humanitas, 2019).

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.