Alpacale

Publicat în Dilema Veche nr. 790 din 11-17 aprilie 2019
Alpacale jpeg

Dicţionarele actuale înregistrează omonimia (aproape) perfectă dintre denumirea unui aliaj şi cea a unui foarte simpatic animal: după Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic (DOOM, 2005), singura diferenţă între substantivul feminin desemnînd aliajul alpaca şi cel desemnînd ierbivorul alpaca ar fi existenţa, în cazul animalului, a unei forme de plural – alpacale. În rest, pentru ambele cuvinte (cu origini diferite) se indică accentuarea pe ultima silabă şi deci forma articulată alpacaua. Uzul actual pare totuşi să se depărteze de această normă, în cazul numelui de animal. Cum în ultima vreme s-a tot vorbit de alpaca în ipostaza de animal de companie, atestările recente nu lipsesc. Or, multe dintre ele preferă forma accentuată pe a doua silabă şi folosită invariabil, mai apropiată deci de etimonul spaniol (preluat din peruviană), păstrat ca atare (cu diferenţe inerente de pronunţie) în engleză: „şi-a plimbat alpaca cu autobuzul“ (adevarul.ro); „alpaca Pablo, animalul de companie al familiei“ (adevarul.ro); „alpaca are ochi mari“ (animale.ro) etc. În forma invariabilă, substantivul tinde să fie tratat ca masculin: „Un alpaca l-a pus pe fugă pe corespodent“ (protv.ro). Accentuarea nu este marcată în textele de mai sus, dar se poate deduce uşor în contextele în care lipseşte articularea; accentul pe silaba finală (alpacá) introduce aproape automat cuvîntul într-o serie bogată de substantive feminine, împrumuturi adaptate (sarma, chiftea, şosea etc.) care au, în forma articulată hotărît, finala -aua: „Alpacaua este un animal erbivor originar din Anzii Cordilieri“ (romanialibera.ro).

Păstrarea accentului pe a doua silabă şi invariabilitatea se pot constata şi la apariţia cuvîntului în contexte de plural (ca feminin sau masculin): „nişte alpaca proaspăt tunse“ (eva.ro); „urmează o călătorie distractivă cu trei alpaca pufoși“ (program24.ro). Unii vorbitori recurg totuşi la pluralul recomandat de dicţionare – „trei alpacale sînt ţinute pe post de animale de pază“ (stirileprotv.ro); „Cine ar fi zis că alpacalele pot face treaba unui cîine de pază?“ (animalzoo.ro). Cu evident scop umoristic se poate crea şi un plural de la o formă adaptată alpácă (după modelul baracă – barăci): „celelalte alpăci din turmă mi-au spus că sunt nebun“ (timesnewroman.ro). De altfel, forma adaptată alpacă a fost propusă de Scriban, în Dicţionarul limbii româneşti (1939). Cuvîntul spaniol a intrat totuşi în română prin intermediar francez (şi în varianta alpaga, preferată de dicţionarul academic al lui Puşcariu), ceea ce a determinat accentuarea standard pe silaba finală. Cu sensurile derivate – „tip de lînă“ şi „tip de stofă de lînă“ –, substantivul este folosit atît invariabil, cît şi adaptat pe tiparul sarma-sarmaua: „alpacaua folosită la fabricarea poncho-urilor este tot o lînă obţinută de la animalele numite alpaca“ (ziare.com); „cele mai bune ţesături pentru costumele de bărbat sînt lîna, flanela, inul, bumbacul sau alpacaua“ (gds.ro).

Omonimul alpaca, substantiv desemnînd un aliaj de cupru, zinc şi nichel folosit pentru producerea unor ustensile de bucătărie, medicale, unor obiecte de podoabă etc., era foarte frecvent în trecut, cînd materialul era popular, mai ales pentru că imita şi înlocuia argintul. Anunţurile publicitare actuale se referă mai ales la obiecte vechi, de colecţie: „tacîmuri din alpaca“; „Linguriţă vintage veche din Alpaca“; „Linguriţă stilizată din alpaca placată cu argint“ (olx.ro); „samovar din alpaca“ (scenografie.tvr.ro) etc. Denumirea aliajului e clar adaptată morfologiei româneşti: „Oţetul şi sucul de lămîie, dar şi vinul alb fac să strălucească arama şi alpacaua“ (casa-gradina.ro). Dicţionarele noastre indică drept origine a denumirii termenul german Alpaka. Dicţionarele germane desemnează aliajul în primul rînd prin substantivul Neusilber, pentru că Alpaka sau Alpacca era doar numele comercial, din secolul al XIX-lea, al produsului unei fabricii germane din Austria, Berndorf. Răspîndirea numelui comercial a fost totuşi largă, din moment ce mai multe limbi l-au preluat: maghiara (alpakka), italiana (alpacca), bulgara, catalana etc. În engleză, aliajul este denumit German silver, new silver, nickel silver etc. În română, împrumutul lexical este atestat la începutul secolului al XX-lea, dar originea i se poate împinge în trecut prin consultarea presei: „Cînd vrei să sufli cu argint obiecte de aramă, alpaca, argint-de-China etc. (lingure, tase ş.a.) curăţeşte întîi bine acele obiecte“ (Amicul familiei, Gherla, nr. 1, 1887).

Originea numelui comercial german nu este sigură (unii îl leagă de predecesorul chinezesc al aliajului – paktong); Scriban descria semnul distinctiv al firmei, crezînd că vede o legătură între aliaj şi animal: „tacîmuri de masă (…), care provin din fabrici germane și au ca marcă o alpacă (scris alpacca)“. Imaginile disponibile azi în Internet îl contrazic: însemnul fabricii conţinea într-adevăr numele Alpacca, dar imaginea este, în mod foarte clar, cea a unui urs.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop 3 august webp
Zodiile care vor da lovitura vieții lor, înainte de Anul Nou. Ce se va schimba în viața lor
Anul se apropie de final, dar pentru trei zodii norocoase, universul pare să aibă planuri mari. Aceste semne zodiacale vor experimenta schimbări pozitive și evenimente neașteptate care le pot schimba viața.
prazoki1 jpg
Rețeta pe care bunicile din Polonia o preparau în fiecare vineri. Ai nevoie doar de cartofi și făină
Multora dintre noi ne poate fi greu să ne decidem ce să mâncăm de-a lungul postului. Este destul de dificil să ne asigurăm o dietă sănătoasă și delicioasă atunci când postim, dar, există soluții ingenioase! Cu numai câteva ingrediente banale putem pregăti chiftele delicioase din cartofi!
Moscova, ianuarie 1959. Delegația PCR la lucrările celui de al XXI-lea Congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 4/1959)
Demascările politice din 1959: Un adevărat program vizând intimidarea intelectualilor
În cartea sa de amintiri mai aparte, pentru că sînt ale unui om obișnuit care s-a specializat în Istorie, și, prin, urmare proiectează viața sa individuală, de om obișnuit, pe un uriaș fundal istoric, Ioan Scurtu abordează demascările politice din 1959.
George Cosac presedinte FRT FOTO Mediafax
FR Tenis se umple de bani și îl umilește public pe finul lui Iohannis
FR Tenis a publicat pe site-ul oficial deciziile instanțelor.
FOTO 1 JPG
„Windows” cu tenorul Marius Vlad Budoiu (II)
După „Window to Schumann”, vă prezint în continuare „Window to Puccini” și „Window to Freedom”, celelalte CD-uri din noul ciclu de piese vocale înregistrate de Marius Vlad Budoiu, acum în acompaniamentul de pian al Larisei Pentea.
Kaja Kallas și Volodimir Zelenski  Foto Captură video Facebook Volodimir Zelenski jpg
Un înalt reprezentant al UE susţine folosirea activelor rusești înghețate ca plată a „daunelor pe care Rusia le-a cauzat Ucrainei”
Kaja Kallas, reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a declarat că Kievul are dreptul legitim la despăgubiri, aşa încât activele ruseşti îngheţate de Uniunea Europeană ar putea fi folosite pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei.
bob tunsoare jpg
Cele 5 tunsori la modă ușor de coafat și potrivite oricărui stil
Alegerea unei tunsori poate transforma complet aspectul și stilul personal, mai ales dacă optezi pentru una modernă, ușor de întreținut. Tendințele pun accent pe naturalețe, versatilitate și ușurința de coafare.
sistem rachete patriot
România a testat cu succes sistemul Patriot al Forțelor Aeriene. Anunțul Ministerului Apărării Naționale
O baterie de rachete Patriot din Regimentul 74 a fost testată cu succes în cadrul exercițiului F.A. PATRIOT SPARK 24.11, desfășurat la Capu Midia, a transmis Ministerul Apărării Naționale. Exercițiul a avut loc în perioada 2-12 decembrie.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Previziunile pentru 2025 sunt incerte: BNR va apăra stabilitatea leului până după alegerile prezidențiale
Raportul „Dezechilibrele macroeconomice necesită stabilitate politică”, publicat joi de economiștii BCR arată cât de incerte sunt previziunile pentru 2025, singura certitudine fiind că BNR va apăra stabilitatea leului.