Algoritmul istoric al jacardului

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
image

„Algoritmul nu este o invenție diabolică, un monstru scăpat de sub controlul creatorilor săi. Ca în cazul tuturor lucrurilor inventate de om, și de algoritm depindem în funcție de locul pe care i-l acordăm în viața noastră”, scrie istoricul Thierry Wolton în cartea Noile drumuri ale servituții noastre. Și scrie bine, abordînd un subiect pe cît de actual, pe atît de dezbătut în istorie, în diferite forme, în funcție de spațiu și timp: raportul dintre mașinării-tehnologie și oameni (care, de altfel, le și inventează pe mașinării).

Ca o mostră din istoria invențiilor își face loc aici domnul Joseph-Marie Jacquard, născut în 1752, la Lyon, într-o familie de țesători. Pe atunci, țesutul materialelor era o activitate mecanică ce presupunea multă pricepere și mult timp. Și cel puțin două persoane care să se „lupte” cu războiul de țesut. După ce Joseph-Marie Jacquard a moștenit afacerea familiei s-a gîndit cum să facă tot procesul mai profitabil. „Mai profitabil” s-a tradus în „mai rapid”, așa că după ce astudiat bine chestiunea, folosindu-se și de invențiile care existau pînă la acel moment, a creat războiul de țesutsemiautomat, care utiliza un sistem de cartele perforate. Invenția sa i-a atras atenția lui Napoleon, care l-a invitat la Paris pentru a-și dezvolta conceptul, pe care Jacquard l-a patentat în 1804. Și care a revoluționat industria textilelor. Războiul de țesut al lui Jacquard scotea din joc persoana care trebuia să așeze manual firele în mașinărie în funcție de modelul materialului ce se lucra. Sistemul său de cartele perforate făcea asta în mod automat, creînd modele care se păstrau și care puteau fi astfel multiplicate de oricîte ori se dorea. În plus, modelele de textile țesute astfel erau mult mai complexe prin imprimeuri și prin culori, și mult mai accesibile.

Introducerea sistemului jacard la războaiele de țesut (materialul poartă același nume, care, evident, se trage de la inventator) este catalogat cumva ca momentul de început al dominației mașinăriei asupra omului, care la vremea respectivă, firește, a provocat (și) nemulțumiri printre muncitori.

Totodată, sistemul lui Jacquard este considerat strămoșul programării computerizate moderne, plecînd de la faptul că stochează și organizează informații. Acesta-i un lucru tare interesant pus în oglinda istoriei: specialiștii de la IBM care lucrează la primele versiuni de computere și domnul Joseph-Marie Jacquard care lucrează un frumos material cu modele și culori impresionante la războiul de țesut. N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare,coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Femeie par gri FOTO Shutterstock jpg
Ingredientul din care poți face o vopsea de casă care acoperă perfect părul gri. Ceea ce altădată ar fi ajuns la coșul de gunoi devine acum un elixir de frumusețe
Tot mai mulți oameni caută alternative naturale la produsele cosmetice, iar un ingredient aparent banal – sâmburele de avocado – capătă un rol surprinzător: acoperă rapid și perfect firele albe.
Patriarhul Daniel a prezentat raportul privind activitățile din Arhiepiscopia Bucureștilor Foto Basilica ro jpg
Sfințirea Marelui Mir, săvârșită de ÎPS Daniel. Procesiune a sfintelor moaște din Catedrala Patriarhală
Patriarhul Daniel va săvârși pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.
Călătorii cu mașina  Foto Freepik com jpg
Perlele Balcanilor, la câteva ore de România. Locurile din Grecia, Turcia și Bulgaria ideale pentru vacanțe cu mașina
Bulgaria, Turcia și Grecia oferă destinații spectaculoase, accesibile cu mașina, ideale pentru vacanțe scurte. Turiștii români sunt atrași de peisaje, prețuri bune și ospitalitatea locală din stațiunile bulgărești, orașele istorice din Turcia și de pe plajele grecești.
Donald Trump FOTO AFP
California contestă în instanţă tarifele vamale impuse de Trump: „Cea mai mare creştere de taxe din istoria modernă a SUA"
Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a anunțat miercuri că statul pe care îl reprezintă va contesta în instanţă tarifele vamale impuse de Donald Trump,
Serena Williams  si Simona Halep în 2021 FOTO EPA-EFE
Polata de la Berzasca  Foto DRDP Timișoara (3) jpg
Noua polată peste șoseaua din Clisura Dunării, finalizată. Cum arată construcția spectaculoasă
Construcția polatei de pe șoseaua care străbate Clisura Dunării a fost finalizată. Structura de beton, lungă de peste 100 de metri, a fost ridicată în zona Berzasca, pe Drumul Național 57 Baziaș – Orșova ca protecție în fața căderilor de pietre.
Bombardament israelian la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza FOTO PROFIMEDIA
Mitinguri în Franţa în sprijinul jurnaliştilor ucişi în Gaza: Nu au fost „niciodată atât de multe victime în profesia noastră”
Sute de persoane au manifestat miercuri în Franţa, la Paris şi Marsilia (sud), la apelul unor organizaţii ale jurnaliştilor care doresc să-şi exprime solidaritatea cu colegii lor ucişi în Gaza, au constatat jurnalişti AFP.
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Adevărul despre un posibil război în Europa. Un cunoscut profesor de la Oxford decriptează planurile Kremlinului și avertizează România
Riscul unui război de amploare e cât se poate de real, avertizează tot mai mulți experți. Profesor la Universitatea Oxford, Corneliu Bjola analizează, pentru „Adevărul”, situația la nivel european și trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile la care e expusă România.
iahnie de fasole jpeg
Cum prepari cea mai delicioasă iahnie de fasole. Ingredientul secret care o să te facă să nu te poți opri din mâncat
Iahnia de fasole este mai mult decât o rețetă – este un simbol al bucătăriei tradiționale românești. Consumată cu precădere în perioadele de post, această mâncare este hrănitoare, aromată și extrem de versatilă.