Algoritmul istoric al jacardului

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
image

„Algoritmul nu este o invenție diabolică, un monstru scăpat de sub controlul creatorilor săi. Ca în cazul tuturor lucrurilor inventate de om, și de algoritm depindem în funcție de locul pe care i-l acordăm în viața noastră”, scrie istoricul Thierry Wolton în cartea Noile drumuri ale servituții noastre. Și scrie bine, abordînd un subiect pe cît de actual, pe atît de dezbătut în istorie, în diferite forme, în funcție de spațiu și timp: raportul dintre mașinării-tehnologie și oameni (care, de altfel, le și inventează pe mașinării).

Ca o mostră din istoria invențiilor își face loc aici domnul Joseph-Marie Jacquard, născut în 1752, la Lyon, într-o familie de țesători. Pe atunci, țesutul materialelor era o activitate mecanică ce presupunea multă pricepere și mult timp. Și cel puțin două persoane care să se „lupte” cu războiul de țesut. După ce Joseph-Marie Jacquard a moștenit afacerea familiei s-a gîndit cum să facă tot procesul mai profitabil. „Mai profitabil” s-a tradus în „mai rapid”, așa că după ce astudiat bine chestiunea, folosindu-se și de invențiile care existau pînă la acel moment, a creat războiul de țesutsemiautomat, care utiliza un sistem de cartele perforate. Invenția sa i-a atras atenția lui Napoleon, care l-a invitat la Paris pentru a-și dezvolta conceptul, pe care Jacquard l-a patentat în 1804. Și care a revoluționat industria textilelor. Războiul de țesut al lui Jacquard scotea din joc persoana care trebuia să așeze manual firele în mașinărie în funcție de modelul materialului ce se lucra. Sistemul său de cartele perforate făcea asta în mod automat, creînd modele care se păstrau și care puteau fi astfel multiplicate de oricîte ori se dorea. În plus, modelele de textile țesute astfel erau mult mai complexe prin imprimeuri și prin culori, și mult mai accesibile.

Introducerea sistemului jacard la războaiele de țesut (materialul poartă același nume, care, evident, se trage de la inventator) este catalogat cumva ca momentul de început al dominației mașinăriei asupra omului, care la vremea respectivă, firește, a provocat (și) nemulțumiri printre muncitori.

Totodată, sistemul lui Jacquard este considerat strămoșul programării computerizate moderne, plecînd de la faptul că stochează și organizează informații. Acesta-i un lucru tare interesant pus în oglinda istoriei: specialiștii de la IBM care lucrează la primele versiuni de computere și domnul Joseph-Marie Jacquard care lucrează un frumos material cu modele și culori impresionante la războiul de țesut. N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare,coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ioan Aurel Pop la agapa preoteasca, captură video jpg
Recital al președintelui Academiei Române la o agapă preoţească în Regatul Unit. „Aşa îmi doresc Biserica, Academia..."
Un filmuleț devenit rapid viral pe internet surprinde un moment inedit petrecut în Regatul Unit, la o agapă preoţească la care a participat şi președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.
jlo jpg
horoscop 16 22 mai png
Horoscop săptămâna 16-22 mai. Provocări și decizii radicale pentru toate zodiile. Moment de cotitură pentru Fecioare, Gemenii îmbrățișează noutatea
Horoscop săptămâna 16-22 mai. Perioada următoare aduce dinamism, dar și provocări pentru toate semnele zodiacale.
interview 8858772 640 jpg
Care este cel mai atractiv brand pentru care românii vor să lucreze. Iată primii 10 cei mai doriți angajatori în 2025
A apărut topul Cei mai doriți angajatori din România. Primele cinci locuri sunt deținute de branduri internaționale puternice. Iată pentru cine și de ce își doresc românii să lucreze
aparat medical cervical alphay 4 in 1 masaj fizioterapie negru (1) jpg
Beneficii ale aparatelor de masaj, tipuri și alegerea ideală
Într-o eră în care stresul și sedentarismul domină stilul de viață modern, aparatele de masaj devin aliați esențiali pentru menținerea sănătății și a stării de bine.
1 microplastic jpg jpeg
Medic: 4 metode naturale pentru a elimina microplasticele din corp
Microplasticele sunt peste tot. Le găsești în apa pe care o bei, în mâncarea pe care o consumi, în aerul pe care îl respiri, și au ajuns chiar și în inimă
violente tripoli libia foto x
Avertizare MAE: Românii trebuie să părăsească de urgență Libia. Situația de securitate din Tripoli s-a deteriorat grav
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un nou avertisment de călătorie pentru Libia. Ministerul a atras atenția asupra agravării situației de securitate, în special în capitala Tripoli. Avertismentul atinge cel mai înalt nivel – 9 din 9 –, ceea ce înseamnă „Părăsiți imediat țara!”.
Bucuresti anii 60 jpg
Care era secretul siluetelor suple din anii ’60? Explicația unei nutriționiste: „Trebuie să stabilim din nou”
Privind înapoi la imaginile din anii ’60, e greu să nu observăm ceva evident: oamenii erau mai supli. Fie că vorbim despre fotografii de familie sau filmări vechi, siluetele celor din acea perioadă contrastau puternic cu tendințele de astăzi.
centrala eoliana turbine eoliene vant foto shutterstock
Danemarca ar putea să revină la energie nucleară, după ani de investiții în resurse regenerabile
Danemarca ar putea renunța la o interdicție de 40 de ani asupra energiei nucleare, o schimbare majoră de politică pentru țara axată pe resurse regenerabile.