Alegoria și efectele bunei guvernări și ale relei guvernări

Publicat în Dilema Veche nr. 940 din 14 – 20 aprilie 2022
O mare invenție – contractul social jpeg

Ambrogio Lorenzetti a pictat trei fresce în Sala celor Nouă (Sala dei Nove) în Palazzo Pubblico din Siena, începînd din februarie 1338 și pînă în mai 1339. În acea vreme, Republica Siena era condusă de nouă magistrați, în principal cu funcții executive, dar și judiciare în probleme seculare. Cele trei fresce înfățișează, în șase scene, Alegoria și efectele bunei guvernări și ale relei guvernări. Oricine vizitează Siena și intră în Palazzo Pubblico, în Sala celor Nouă, este fascinat de amploarea acestor fresce monumentale, de bogăția lor cromatică, de personajele numeroase care alcătuiesc o punte între lumea văzută și cea nevăzută, fie în configurația bunei guvernări, fie în cea, radical diferită, a relei guvernări. Emoția estetică pe care o trăiește vizitatorul este copleșitoare. Mare maestru al artei culorilor și a liniilor, Ambrogio Lorenzetti a realizat o capodoperă în care lumina și penumbrele conturează sau ascund chipuri și veșminte, caractere și sentimente, atitudini și acțiuni, într-o armonie desăvîrșită. Este un triumf al artei figurative, care impune o îndelungată contemplare, cu un ochi exersat în arta de a privi, pentru a pătrunde profunzimea cromatică, pentru a sesiza nuanțele subtile ale culorilor și pentru a ordona propriile percepții născute din această întîlnire de grație. Istoricii de artă au scris mult și cu admirație despre frescele din Sala celor Nouă.

Geniul artistic al lui Lorenzetti a făcut posibilă dublarea emoției estetice de o invitație la meditație asupra modului de a guverna comunitatea. Fără să coboare vreo treaptă pe scara exigenței estetice, pictorul reușește să transmită mesaje tulburătoare asupra rostului guvernării, asupra consecințelor benefice sau malefice ale diferitelor forme de guvernare. Un adevărat tratat de filosofie politică este sintetizat în cele șase scene care alcătuiesc Alegoria și efectele bunei guvernări și ale relei guvernări.

Scena care constituie alegoria bunei guvernări este dominată de două personaje, unul masculin și altul feminin. Primul personaj, așezat pe un tron, este întruchiparea comunității Sienei și ține în mînă un glob și un sceptru, care simbolizează puterea seculară. El este călăuzit de virtuțile creștine, Credința, Speranța și Iubirea. Deasupra capului său se află Înțelepciunea, iar împrejurul său sînt înfățișate Pacea, Curajul, Prudența, Generozitatea, Moderația și Justiția. Aceasta din urmă este reluată într-o a doua înfățișare, mai amplă. Justiția nu apare doar ca însoțitoare a puterii seculare, ci este și unul dintre cele două personaje care domină scena bunei guvernări, unul la dreapta, altul la stînga, situate într-un dialog vizual hieratic. Echilibrul dintre puterea seculară și Justiție este secretul bunei guvernări. În registrul superior al acestei scene, albastrul intens al cerului primește semnele transcendenței, împreună cu adierea paradisului.

Cele două scene în care sînt reprezentate efectele bunei guvernări între zidurile cetății Sienei și în afara acestora, adică în oraș și la țară, oferă imaginea bogăției, a ordinii creatoare, a comerțului înfloritor, a meșteșugurilor, a cîmpurilor roditoare și a cetățenilor trăind în bună înțelegere. Un istoric de artă a interpretat cele trei scene care înfățișează buna guvernare și efectele ei din perspectiva creată de raza privirii Justiției, care iluminează fizic și spiritual peisajul liniștit și odihnitor în care domnește pacea.

Scena care redă alegoria relei guvernări este dominată de Tyrammides. Imaginea tiranului – cu coarne de diavol și colți de vampir, cu armură de fier, cu privire de gheață – este cu atît mai înfricoșătoare cu cît la picioarele sale este înlănțuită Justiția, iar în jurul său sînt înfățișate Cruzimea, Minciuna, Frauda, Furia, Dezbinarea și Războiul. Deasupra capului tiranului, în cerul întunecat, străbătut de fiorii infernului, plutesc Zgîrcenia, Mîndria și Gloria deșartă.

Cîmpurile pustiite, bolile și foametea, cadavrele risipite peste tot, clădirile în ruină, dispariția meșteșugurilor și a comerțului, străzile pustii, pe care se mai poate vedea doar silueta amenințătoare a războinicului, toate acestea sînt efectele relei guvernări, înfățișate în ultimele două scene ale capodoperei lui Ambrogio Lorenzetti.

Alternanța dintre buna guvernare și reaua guvernare în istorie este posibilă ori de cîte ori principiul împărțirii puterii – care situează Justiția la același nivel cu puterea legislativă și puterea executivă, menținînd astfel echilibrul și armonia comunității – este înlocuit cu principiul centralizării și concentrării puterii, ca sursă a tiraniei injuste și crude, care suprimă viața și libertatea oamenilor, distruge ordinea și armonia cetății. Ar fi bine să fie instituită o condiție pentru toți cei care optează pentru o profesie politică: înainte de a începe exercitarea funcției de putere, să meargă la Siena, să intre în Sala celor Nouă din Palazzo Pubblico, să privească și să reflecteze la Alegoria și efectele bunei guvernări și ale relei guvernări. Poate că astfel ar scădea riscul de a vedea din nou tirani care, cuprinși de furie, distrug țări și orașe, ucid cu sălbăticie oameni nevinovați, femei și copii, călăuziți de spiritul diabolic al puterii nemărginite.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

accident Dn1 suceava ISU SUCEAVA jpeg
Grav accident la Iași cu 16 persoane rănite, dintre care 14 copii. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
Un grav accident rutier a avut loc miercuri dimineață, în comuna Ciortești din județul Iași. În total, 16 persoane sunt rănite, cei mai multi fiind copii. A fost activat Planul Roșu de Intervenție.
microbuz scolar jpeg
Microbuz școlar, implicat într-un accident rutier grav în Iași. 16 persoane se aflau în vehicule la momentul impactului, dintre care 14 sunt elevi. A fost activat Planul Roșu
Un accident rutier grav a avut loc în această dimineață în localitatea Ciortești, județul Iași, unde un microbuz școlar care transporta 14 copii spre școală a fost implicat într-o coliziune cu un autoturism.
horoscop, zodii, stres jpg
Spune adio stresului cu aceste 4 superalimente care scad nivelul de cortizol. Oboseala, tensiunea și insomnia vor fi doar niște amintiri urâte
Stresul zilnic ne poate afecta atât sănătatea fizică, cât și cea mentală, iar cortizolul – hormonul eliberat de corp în momente de stres – poate contribui semnificativ la aceste efecte.
riduri jpg
Scapă de riduri cu un truc rapid. Îți va revitaliza pielea și o va face să arăte mai tânără. Ai nevoie de doar un singur ingredient pe care nu trebuie să dai niciun ban
Ridurile și liniile fine sunt semne naturale ale îmbătrânirii, dar ele pot fi atenuate cu o metodă simplă și accesibilă: terapia facială cu gheață. Deși pe piață există multe produse care promit o piele tânără și strălucitoare, gheața poate oferi beneficii asemănătoare, fără costuri ridicate și fără
nosferatu  jpg
Personajul principal din Nosferatu vorbește limba dacă. Filmul, unul dintre cele mai terifiante, este favorit la Oscar
Reimaginarea lui Robert Eggers a clasicului horror german mut din 1922 „Nosferatu” este anunțat ca fiind unul dintre cele mai terifiante, dar și cele mai uimitoare din punct de vedere vizual,
Neymar facebook jpg
Neymar, cea mai mare țeapă din istorie: au apărut sumele cheltuite de saudiți cu el, de când stă pe tușă
Petrodolarii, dacă sunt fără număr, se și duc pe apa sâmbetei, uneori. Cazul transferului lui Neymar, de la PSG la Al-Hilal, fix asta demonstrează acum.
cablu electric submarin FOTO Shutterstock
Pași mari pentru realizarea Coridorului Verde, care va conecta energetic Marea Caspică cu UE
Compania mixtă care va realiza Coridorul Verde va fi înființată în următoarele 30 de zile, a informat miercuri Ministerul Energiei, precizând că acest coridor va conecta energetic Marea Caspică cu UE.
Odihnă, flori, somn jpg
Ce temperatură ar trebui să fie în camera ta pentru a arde calorii în timp ce dormi
Știm că somnul este vital pentru sănătate, însă puțini dintre noi realizează că acesta poate deveni un aliat de încredere și în lupta cu kilogramele în plus.
ciorba de burta jpeg
Ciorbă de burtă falsă. Ingredientul secret care o face delicioasă
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc foarte apreciat, însă, din cauza procesului lung de gătire și a ingredientelor speciale, mulți preferă o variantă mai simplă, dar la fel de gustoasă: ciorba de burtă „falsă”.