Alegeri electorale

Publicat în Dilema Veche nr. 537 din 29 mai - 4 iunie 2014
„Cu bule“ jpeg

Nu toate pleonasmele sînt la fel de supărătoare. Unele au o oarecare justificare: repetarea semantică poate produce, mai ales în oralitatea mai puţin supravegheată, un efect de insistenţă retorică sau emoţională, sau poate preciza sensul unui cuvînt polisemantic, ambiguu. Uneori considerarea unei formule drept pleonasm e mai mult o preţiozitate culturală, pentru că aşa-zisa repetiţie ia în calcul sensuri etimologice ale unor cuvinte devenite netransparente pentru majoritatea vorbitorilor. Aşadar, nu toate etichetările ca pleonasm mi se par la fel de grave, chiar dacă ele circulă prin manuale şi sînt folosite de unii vorbitori pentru a critica exprimarea altora. Cu toate aceste rezerve şi precizări, cred că putem considera sintagma alegeri electorale ca aparţinînd categoriei intolerabile, meritînd pe deplin să fie criticată sau ironizată. Dacă ar fi foarte rară, am putea bănui că e un simplu rezultat al neatenţiei, o contaminare accidentală – de exemplu, între alegeri (locale, parlamentare, prezidenţiale) şi (campanii, competiţii, rezultate) electorale. Surprinzător, pleonasmul (care a fost deja semnalat în unele articole şi studii lingvistice) apare destul de des în scris, chiar în cărţi de istorie şi politologie – şi nu numai din ultimii ani. Despre „semnificaţia unor alegeri electorale“ se scria, de exemplu, în Partide şi organizaţii din ţările lumii: agendă (Editura Politică, 1983). Evident, numeroase sînt apariţiile formulei în scrisul adesea neglijent din Internet, mai ales din paginile online ale unor ziare locale, în informaţii şi comentarii actuale: „Patru alegeri electorale în Timiş pe 25 mai“ (voceatimisului.ro); „Alegeri electorale în judeţul Neamţ“ (alegerielectorale.neamt.ro); „Alegeri electorale în cimitir“ (9am.ro); „În primul episod vom analiza primele alegeri electorale din România Mare“ (historia.ro); „Votul tău nu a fost niciodată aşa de important ca şi la aceste alegeri electorale“ (ziarulromanesc.net); „Cele mai importante alegeri electorale la Universitatea «Cuza»“ (bzi.ro); „am decis să vorbim despre cele mai mari alegeri electorale din anul 2014“ (ziarulviitor.ro). În cîteva cazuri, e vorba de traduceri, în care însă vina nu poate fi a originalului; foarte probabil, alegeri electorale echivalează pur şi simplu englezescul elections sau corespondentul său francez, élections: „primul-ministru ar putea cere guvernatorului general să organizeze alegeri electorale în orice moment“ (ro.wikipedia.org); „Miza acestor alegeri nu e mică. Ea va hotărî alegeri electorale care vor fi, fără tăgadă, grele şi delicate“ (criticatac.ro). Spre cinstea utilizatorilor Internetului, sînt şi site-uri (destepti.ro, totusilectura.blogspot.com) care citează formula doar pentru a o critica, descriind-o ca pleonasm inacceptabil.

Sintagma tinde să se răspîndească, lucru întîmplat de obicei cu acele greşeli apărute în spaţiul public şi pe care şcoala încă nu a apucat să le înregistreze şi să le includă în inventarul ei de exerciţii de corectare. Evident, pleonasmul în cauză nu are rol de insistenţă, ci, cel mult, de dezambiguizare – inutilă însă, pentru că termenul alegeri nu poate produce confuzii, în contextele în care apare. Ceea ce îi agravează situaţia e faptul că termenul electoral nu este deloc netransparent; dimpotrivă, sensul său este ţinut treaz în mintea tuturor tocmai prin existenţa unor cultisme (elector, electiv etc.) din familia lexicală cu răspîndire internaţională, provenind din latinescul electio. Subiect de dispută filologică a putut fi doar legătura formei latineşti allegere, etimonului românescului a alege, cu lat. eligere. Dacă legătura etimologică mai are puncte neclare în raportul dintre forme, cea semantică e foarte limpede: alegătorul nu e altceva decît electorul.

E chiar de mirare (dar îmbucurător!) că nu apare mai des în uzul actual, sub influenţa limbilor de circulaţie internaţională, un cuvînt ca elecţie: îl găsim doar ca termen specializat, mai ales în texte medicale – „tratamentul chirurgical de elecţie al artrozei de gleznă“ (amtsibiu.ro), chiar în contexte cu repetiţii supărătoare: „Zirconiul este materialul de elecţie ales pentru realizarea coroanelor dentare“ (smile-dent.ro) – sau în traduceri nefericite: „Nici una dintre elecţii nu a fost recunoscută de către împăratul Frederic I Barbarossa“ (ro.wikipedia.org); „a devenit membru parlamentar în cadrul primelor elecţii democratice de la 1936 şi pînă atunci“ (dcnews.ro). În dicţionarele actuale s-a păstrat, ca raritate, elecţiune, sinonim cu alegere; în dicţionarul lui Laurian şi Massim (din 1871), forma electione (pronunţată elecţiune), propusă uzului general, era ilustrată prin citate destul de pitoreşti, de exemplu (în ortografia latinistă a originalului): „electionile deputationiloru se facu mai totu de-a-una prin intrige“.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

„Reflecții asupra Revoluției: 35 de ani de istorie”, expoziție cu imagini de arhivă AGERPRES
„Reflecții asupra Revoluției: 35 de ani de istorie”, expoziție cu imagini de arhivă AGERPRES
Expoziția „Reflecții asupra Revoluției: 35 de ani de istorie”, cuprinzând imagini din arhiva Agenției Naționale de Presă AGERPRES, va fi vernisată, joi, la Biblioteca Metropolitană București.
horoscop 3 august webp
Zodiile care vor da lovitura vieții lor, înainte de Anul Nou. Ce se va schimba în viața lor
Anul se apropie de final, dar pentru trei zodii norocoase, universul pare să aibă planuri mari. Aceste semne zodiacale vor experimenta schimbări pozitive și evenimente neașteptate care le pot schimba viața.
prazoki1 jpg
Rețeta pe care bunicile din Polonia o preparau în fiecare vineri. Ai nevoie doar de cartofi și făină
Multora dintre noi ne poate fi greu să ne decidem ce să mâncăm de-a lungul postului. Este destul de dificil să ne asigurăm o dietă sănătoasă și delicioasă atunci când postim, dar, există soluții ingenioase! Cu numai câteva ingrediente banale putem pregăti chiftele delicioase din cartofi!
Moscova, ianuarie 1959. Delegația PCR la lucrările celui de al XXI-lea Congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 4/1959)
Demascările politice din 1959: Un adevărat program vizând intimidarea intelectualilor
În cartea sa de amintiri mai aparte, pentru că sînt ale unui om obișnuit care s-a specializat în Istorie, și, prin, urmare proiectează viața sa individuală, de om obișnuit, pe un uriaș fundal istoric, Ioan Scurtu abordează demascările politice din 1959.
George Cosac presedinte FRT FOTO Mediafax
FR Tenis se umple de bani și îl umilește public pe finul lui Iohannis
FR Tenis a publicat pe site-ul oficial deciziile instanțelor.
FOTO 1 JPG
„Windows” cu tenorul Marius Vlad Budoiu (II)
După „Window to Schumann”, vă prezint în continuare „Window to Puccini” și „Window to Freedom”, celelalte CD-uri din noul ciclu de piese vocale înregistrate de Marius Vlad Budoiu, acum în acompaniamentul de pian al Larisei Pentea.
Kaja Kallas și Volodimir Zelenski  Foto Captură video Facebook Volodimir Zelenski jpg
Un înalt reprezentant al UE susţine folosirea activelor rusești înghețate ca plată a „daunelor pe care Rusia le-a cauzat Ucrainei”
Kaja Kallas, reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a declarat că Kievul are dreptul legitim la despăgubiri, aşa încât activele ruseşti îngheţate de Uniunea Europeană ar putea fi folosite pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei.
bob tunsoare jpg
Cele 5 tunsori la modă ușor de coafat și potrivite oricărui stil
Alegerea unei tunsori poate transforma complet aspectul și stilul personal, mai ales dacă optezi pentru una modernă, ușor de întreținut. Tendințele pun accent pe naturalețe, versatilitate și ușurința de coafare.
sistem rachete patriot
România a testat cu succes sistemul Patriot al Forțelor Aeriene. Anunțul Ministerului Apărării Naționale
O baterie de rachete Patriot din Regimentul 74 a fost testată cu succes în cadrul exercițiului F.A. PATRIOT SPARK 24.11, desfășurat la Capu Midia, a transmis Ministerul Apărării Naționale. Exercițiul a avut loc în perioada 2-12 decembrie.