Adunarea la cîine, soldat!

Publicat în Dilema Veche nr. 683 din 23-29 martie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Sînt în armată. Locotenentul Blăgău ţipă la mine ca un disperat. Sînt super-bine antrenat, vin de la lotul sportiv care tocmai s-a desfiinţat din cauza Revoluţiei. Primele şase săptămîni au fost dure, deşi fac armata la termen redus. Nu disciplina e cea care mă chinuie, ci mecanismul de îndobitocire forţată. Sînt cîţiva cretini masochişti în poziţii de comandă, plus că se văd caracterele, unele neaşteptat de urîte, ale unora din colegi. Nu am pile, sînt cam negru, aşa că sfîrşesc prin a fi repartizat ca iepure. Iepure înseamnă că trebuie să alerg în caz de alarmă la toţi APV-iştii (aşa le spunem gradaţilor care lucrează în cazarmă, Armată Pe Viaţă) care stau la marginea oraşului, şi asta într-un interval cronometrat. Alergăm, bineînţeles, cu tot echipamentul pe noi, că doar nu gîndim şi nu ştii niciodată cît de folositoare poate fi lopățica pentru săpat tranşee cînd ai de alergat cam 20 de kilometri în două ore.

Sînt incredibil de mulţi şobolani în cazarma din Arad şi unul dintre ei sfîrşeşte în cazanul de mîncare în perioada în care sînt eu de serviciu la popotă. Bucătarul decide că a fost fiert sub presiune, aşa că doar curăţă un pic în jurul şobolanului şi trimite mîncarea mai departe. Trăiesc următoarele săptămîni strict pe conserve şi pîine.

Înainte de Arad, am participat la selecţia pentru lotul sportiv, care a apărut ca un fel de miracol şi am reușit în mod neaşteptat să intru în lotul de baschet. Mă mut la Bistriţa, unde duc o viaţă de huzur, fac toată ziua antrenamente şi din cînd în cînd reuşesc să ies cu Ildiko, o unguroaică focoasă din Tîrgu Mureş care face un curs de coafură în oraş.

La Revoluţie e un haos greu de imaginat şi noi, sportivii, sîntem în situaţia de a nu avea nimic de făcut pentru o săptămînă. Zvonurile sînt că ne-au atacat ungurii, că se face mobilizarea şi că în curînd or să plece TAB-urile la graniţă. Unitatea în care sînt este una de tunuri care trag toate aiurea, şi are peste 50 de blindate. Dintre ele funcţionează, în cel mai bun caz, vreo zece, că doar se fură la greu şi fiecare APV-ist, probabil, dacă s-ar pricepe, şi-ar putea construi un mic blindat acasă din piesele şparlite.

Avem un bucureştean şmecher, ajuns în lot cu pile, care află că e Revoluţie pe 20 decembrie. În aceeaşi zi sîntem strînşi de un maior care e şef pe la partid, care ne ţine o prelegere înălţătoare despre cum nu există cale de întors din comunism. Facem pariuri între noi că e căcat pe el. Oricum, pute rău ce ne spune.

Peste două zile, maiorul este cu Revoluţia şi îl înjură pe Ceaşcă cu spume pe el. Sînt sigur că astăzi e un om de succes în Bistriţa, dacă nu cumva e prin Parlament. Avem în curînd şi primul erou al Revoluţiei, un APV-ist care, beat mort, cade de pe TAB, se loveşte la cap şi ajunge instantaneu erou. Mă lămuresc cum e şi cu teroriştii, nu de alta, dar trei colegi de lot sînt trimişi să păzească staţia de apă din afara oraşului şi, plictisiţi, se apucă să tragă la ţintă într-un picior de pod. O parte din gloanţele care nu lovesc piciorul de pod ajung să lovească blocurile din oraş şi aşa se naşte legenda teroriştilor în Bistriţa.

Imediat după Crăciun e o veselie totală, aşa că decidem să ne luăm liber şi ne cărăm acasă. După șapte zile în care sîntem, practic, dezertori, ne întoarcem înapoi la Bistriţa ca şi cum nu s-ar fi întîmplat nimic. Fără nici o legătură cu noi, lotul sportiv se desfiinţează şi sîntem trimiși înapoi la unităţile noastre.

În Arad sînt mai mulţi eroi, inclusiv trei pe care îi cunosc. Din păcate, doi au ajuns eroi din prostie, căci au murit în momentul în care strategii cei deştepţi ai armatei au decis să înconjoare un teren unde au crezut că sînt terorişti. Frica l a făcut pe unul să înceapă să tragă, ceea ce a dus la o reacţie în lanţ, iar aranjarea în cerc a avut ca rezultat moartea a doi tineri. Versiunea oficială este, desigur, că au fost împuşcaţi de terorişti.

Sînt şi o mulţime de momente stupefiante, cu APV-işti care, din cînd în cînd, se dovedesc de o prostie şi de un tupeu demne de viitorii politicieni. Am primit o mulţime de ajutoare din Vest şi avem un locotent pus pe căpătuială care, după ce încearcă să vîndă ajutoare primite în piaţa din Arad, decide că ar fi mai uşor să ni le vîndă nouă, soldaţilor. Mare parte a ajutoarelor sînt împrumutate şi apoi vîndute de către APV-işti în pieţele din oraş.

Sînt trimis să fac de pază la fosta casă a lui Ceauşescu pentru cîteva zile. Casa este folosită ca studio de televiziune de nişte tipi deştepţi şi super-creativi. Văd filme toată ziua şi învăţ să fac şi ceva editare. Se află că e un loc super-bun şi sînt rapid înlocuit de soldaţii cu pile din cazarmă. Aşa ajung pe mîna lui Blăgău, un tîmpit frustrat şi un pic sadic.

Blăgău e beat şi are chef să mă chinuie, căci sînt sportiv şi am pierdut ocazia să mă bucur de instrucţia cretină despre care el crede că construieşte caractere. Nu am cui să-i explic cît de ironic sună chestia asta venită de la un hoţoman beţiv şi tîmp.

Alerg după cîine şi apoi mă ascund de locotenent. Urlă vreo 30 de minute ca un disperat, dar mă fac că nu-l aud. Cînd revin în cazarmă, la ora mesei, e super-furios. Îi spun calm că i-am urmat ordinul. Mă scoate iarăşi la instrucţie şi îmi ordonă să forţez Mureşul. E sfîrşit de februarie. Forţarea Mureşului în ţinută de iarnă şi cu tot armamentul pe mine e sinucidere. Îl înjur, îl fac comunist şi îi spun că mă duc la colonel să îi raportez că el, un locotent beat, a vrut să mă pună să forţez rîul. Şi că dacă nu mă ascultă colonelul, mă duc la televiziunea din oraş şi le povestesc lor ce şi cum. Blăgău se sperie, încetează să ne mai chinuie şi se dedică în totalitate, cel puţin pînă cînd plecăm noi, talentului său primar – pileala.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.