Admolestare

Publicat în Dilema Veche nr. 718 din 23-29 noiembrie 2017
„Cu bule“ jpeg

Un politician indignat afirma recent, în faţa unor reporteri de televiziune şi referindu-se la şeful său de partid, că „nu ar trebui să se întîmple aceste lucruri, să fie admolestat, să fie batjocorit“ (13.11.2017). Forma admolestat, imediat preluată şi ironizată în mediul de comunicare al Internetului şi de o emisiune satirică (Starea naţiei), este în mod evident o contaminare involuntară între admonestat şi molestat. Că nu fusese vorba de o simplă neatenţie în pronunţare, ci de o confuzie stabilă – indiciu de precaritate culturală – o dovedesc mai multe exemple din ultimii ani, forma în cauză apărînd în diverse intervenţii anonime – „funcţionara de la Adm. Fiscala a admolestat-o pe mama“ (avocatnet.ro); „nu am vrut să plătesc drept pt. care am fost violentat şi admolestat“ (restaurante.bucharest-guide.ro); „eu am tot admolestat-o, am bătut cu ziarul în masă“ (tpu.ro) etc. – şi chiar în articole de presă: „«fluieraşul» a fost admolestat şi lovit cu pumnii de jucătorii formaţiei“ (opiniabuzau.ro); „s-a trezit admolestat verbal“ (proarges.ro); „cînd m-am implicat politic, am fost admolestat de «trădare intelectual㻓 (ziaruldeolt.ro); „i-a admolestat verbal pe cei sosiți la locul accidentului“ (gazetadecluj.ro). Chiar în prezenţa formei corecte, redactorii neglijenţi recurg la varianta care pare să le fie mai familiară: o declaraţie reprodusă în corpul ştirii – „am fost oprit, interpelat, admonestat“ – este relatată cu modificările de rigoare: „Scriitorul a mai spus că i s-a întîmplat să fie admolestat pe stradă, dar nu și să fie lovit“ (romaniatv.ro).

Involuntar comică, suprapunerea dintre a molesta şi a admonesta creează un cuvînt-valiză care anulează diferenţa de sens destul de mare dintre cele două verbe, ambele împrumuturi culte moderne, descriind acţiuni neplăcute pentru victimă. A molesta este folosit astăzi mai ales pentru a desemna agresiuni grave, nu doar verbale; în DEX este explicat prin sinonimele a brutaliza şi a maltrata. Verbul are şi un sens mai vechi, mai puţin violent: „a provoca neplăceri, a șicana, a necăji, a sîcîi“. A admonesta presupune distanţă socială şi exclude violenţa nonverbală; în DEX este definit ca „a mustra cu severitate (în calitate oficială); a dojeni aspru (pe un subaltern)“. Contopirea celor două verbe transformă simpla mustrare în violenţă fizică extremă, amintind de retorica exagerării, practicată de personajele caragialeşti („fost reprezentant națiuni … fost az arestat procoror. Victima arest torturată ca inchiziță. Cuțitul os“, în Telegrame).

Ambele verbe au fost împrumutate de română în primul rînd din franceză (chiar dacă pentru a molesta DEX indică şi alte surse – latina şi germana). În franceză, verbul molester, folosit iniţial mai ales în contexte juridice, are sensul învechit „a supăra, a deranja“ şi sensul curent „a brutaliza“ (Trésor de la langue française informatisé, TLFi) şi provine din latinescul molestare, la rîndul său derivat din molestus „supărător, dezagreabil“. Pentru că avea sursă latină, verbul era recomandat, la noi, de dicţionarul lui Laurian şi Massim (volumul II, 1876), împreună cu bogata sa familie lexicală (molestaţiune, molestatoriu, molestie, molest). Sensul etimologic, mai puţin agresiv („a supăra, vexa, învenina, amărî“) era ilustrat de citate ca „a molesta cu procese, cu cereri impertinente“; „taci şi nu mă tot molesta!“; (ca participiu) „paţienţi tare molestaţi de dorori de cap“; (ca supin substantivat) „molestatul vostru, copii impertinenţi, a ajuns nesuferit“. Verbul a molesta are în DEX eticheta „livresc“, care nu mai este chiar justificată, pentru că termenul a pătruns deja în limbajul presei cotidiene; circulaţia sa este de altfel întărită şi prin engleză, unde to molest (vechi împrumut din franceză) are tot două sensuri principale, unul mai puţin agresiv – „a supăra, a deranja, de obicei cu intenţie ostilă“ –, altul agravat: „a face avansuri sexuale supărătoare; a agresa sexual“. E clar că a molesta este cunoscut vorbitorilor de azi mai ales cu cel de-al doilea sens, puternic marcat negativ.

Sursa franceză a verbului a admonesta este admonester, care provine din forma latină populară admonestare, diferită de clasicul admonere, dar avînd tot sensul „a atrage atenţia, a mustra“. Laurian şi Massim (în volumul I al dicţionarului lor academic, din 1871) propuneau pentru română, desigur, formele clasice – verbul admonere şi substantivul admoniţiune; ultimul, folosit şi de pedagogul de şcoală nouă al lui Caragiale: „Bravo, mă! prostovane! (îi zic așe doară nu spre admonițiune, ci spre înghemn și încurajare)“. Culmea este că una dintre ipotezele etimologice pentru apariţia formei latine populare admonestare trecute în revistă în Dicţionarul-tezaur francez (TLFi) este tocmai confuzia (poate ironică, voită) care s-ar fi produs între admonitus (participiul lui admonere) şi molestus! Se pare că, fără să ştie, lipsa de cultură actuală reface trasee străvechi ale schimbărilor lexicale. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

stomatolog diabet jpg
Această boală cronică poate fi depistată la un control stomatologic de rutină
Medicii stomatologi pot ajuta la detectarea semnelor timpurii ale diabetului de tip 2, arată studiul INDICATE-2, realizat de Haleon cu sprijinul Institutului Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire din Marea Britanie.
Bela Karoly FOTO Facebook/ Comitetul Olimpic și Sportiv Românj pg
A murit Bela Karolyi. Antrenorul Nadiei Comăneci avea 82 de ani. „Un mare impact şi o mare influenţă asupra vieţii mele”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit vineri, 15 noiembrie, la 82 de ani.
alibec bataie kosovo jpg
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Plecat în Franța împreună cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Eugen Ionesco a fost salahor într-o fabrică de vopseluri.
Agim Ademi federatia Kosovo jpg
Silviu Purcarete by Peter Uhan jpeg
INTERVIU Silviu Purcărete, regizor: „În comunism funcționa un fel de autocenzură: încercai să găsești un compromis prin care să spui ce voiai“
Ascunse în spatele replicilor bine tâlcuite și al recuzitei atent realizate, mesajele spectacolelor de teatru au trecut de multe ori nebăgate în seamă de comuniști – nu toți însă au fost dispuși să facă un compromis, iar pentru asta au plătit un preț mare.
shutterstock 1352925575 jpeg
Povestea Castelului Sturdza din Miclăușeni care a supraviețuit războaielor și comunismului
Pe colinele molcome ale Moldovei, la limita dintre județele Neamț și Iași, pe teritoriul comunei Butea, se ascunde în pădure o bijuterie arhitecturală unică: un castel neogotic ale cărui ziduri au rezistat în ciuda războaielor, invaziei sovietice, incendiilor și comunismului.
calarasi finantare pentru reabilitarea sistemului de irigatii foto anif.ro
INTERVIU Cum ar deveni eficiente și sustenabile vechile sisteme de irigații din comunism: „Pot fi combinate cu diverse tehnologii specifice”
Cu peste 20 de ani de experiență internațională practică în facilitarea dezvoltării și implementării politicilor privind resursele și serviciile de apă în țări subdezvoltate, Håkan Tropp explică pentru „Weekend Adevărul” cum pot fi eficiente sistemel de irigații existente.
Abdulrazak Gurnah foto AFP jpeg
Abdulrazak Gurnah, Premiul Nobel pentru Literatură: „Ce ironie profundă că tocmai politicienii cu părinți imigranți închid ușa țării pentru noii imigranți“
Marele scriitor Abdulrazak Gurnah, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a acordat un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul”, interviu în cadrul căruia a vorbit și despre cum a fost pentru el la început scrisul un act privat de terapie.