Admolestare

Publicat în Dilema Veche nr. 718 din 23-29 noiembrie 2017
„Cu bule“ jpeg

Un politician indignat afirma recent, în faţa unor reporteri de televiziune şi referindu-se la şeful său de partid, că „nu ar trebui să se întîmple aceste lucruri, să fie admolestat, să fie batjocorit“ (13.11.2017). Forma admolestat, imediat preluată şi ironizată în mediul de comunicare al Internetului şi de o emisiune satirică (Starea naţiei), este în mod evident o contaminare involuntară între admonestat şi molestat. Că nu fusese vorba de o simplă neatenţie în pronunţare, ci de o confuzie stabilă – indiciu de precaritate culturală – o dovedesc mai multe exemple din ultimii ani, forma în cauză apărînd în diverse intervenţii anonime – „funcţionara de la Adm. Fiscala a admolestat-o pe mama“ (avocatnet.ro); „nu am vrut să plătesc drept pt. care am fost violentat şi admolestat“ (restaurante.bucharest-guide.ro); „eu am tot admolestat-o, am bătut cu ziarul în masă“ (tpu.ro) etc. – şi chiar în articole de presă: „«fluieraşul» a fost admolestat şi lovit cu pumnii de jucătorii formaţiei“ (opiniabuzau.ro); „s-a trezit admolestat verbal“ (proarges.ro); „cînd m-am implicat politic, am fost admolestat de «trădare intelectual㻓 (ziaruldeolt.ro); „i-a admolestat verbal pe cei sosiți la locul accidentului“ (gazetadecluj.ro). Chiar în prezenţa formei corecte, redactorii neglijenţi recurg la varianta care pare să le fie mai familiară: o declaraţie reprodusă în corpul ştirii – „am fost oprit, interpelat, admonestat“ – este relatată cu modificările de rigoare: „Scriitorul a mai spus că i s-a întîmplat să fie admolestat pe stradă, dar nu și să fie lovit“ (romaniatv.ro).

Involuntar comică, suprapunerea dintre a molesta şi a admonesta creează un cuvînt-valiză care anulează diferenţa de sens destul de mare dintre cele două verbe, ambele împrumuturi culte moderne, descriind acţiuni neplăcute pentru victimă. A molesta este folosit astăzi mai ales pentru a desemna agresiuni grave, nu doar verbale; în DEX este explicat prin sinonimele a brutaliza şi a maltrata. Verbul are şi un sens mai vechi, mai puţin violent: „a provoca neplăceri, a șicana, a necăji, a sîcîi“. A admonesta presupune distanţă socială şi exclude violenţa nonverbală; în DEX este definit ca „a mustra cu severitate (în calitate oficială); a dojeni aspru (pe un subaltern)“. Contopirea celor două verbe transformă simpla mustrare în violenţă fizică extremă, amintind de retorica exagerării, practicată de personajele caragialeşti („fost reprezentant națiuni … fost az arestat procoror. Victima arest torturată ca inchiziță. Cuțitul os“, în Telegrame).

Ambele verbe au fost împrumutate de română în primul rînd din franceză (chiar dacă pentru a molesta DEX indică şi alte surse – latina şi germana). În franceză, verbul molester, folosit iniţial mai ales în contexte juridice, are sensul învechit „a supăra, a deranja“ şi sensul curent „a brutaliza“ (Trésor de la langue française informatisé, TLFi) şi provine din latinescul molestare, la rîndul său derivat din molestus „supărător, dezagreabil“. Pentru că avea sursă latină, verbul era recomandat, la noi, de dicţionarul lui Laurian şi Massim (volumul II, 1876), împreună cu bogata sa familie lexicală (molestaţiune, molestatoriu, molestie, molest). Sensul etimologic, mai puţin agresiv („a supăra, vexa, învenina, amărî“) era ilustrat de citate ca „a molesta cu procese, cu cereri impertinente“; „taci şi nu mă tot molesta!“; (ca participiu) „paţienţi tare molestaţi de dorori de cap“; (ca supin substantivat) „molestatul vostru, copii impertinenţi, a ajuns nesuferit“. Verbul a molesta are în DEX eticheta „livresc“, care nu mai este chiar justificată, pentru că termenul a pătruns deja în limbajul presei cotidiene; circulaţia sa este de altfel întărită şi prin engleză, unde to molest (vechi împrumut din franceză) are tot două sensuri principale, unul mai puţin agresiv – „a supăra, a deranja, de obicei cu intenţie ostilă“ –, altul agravat: „a face avansuri sexuale supărătoare; a agresa sexual“. E clar că a molesta este cunoscut vorbitorilor de azi mai ales cu cel de-al doilea sens, puternic marcat negativ.

Sursa franceză a verbului a admonesta este admonester, care provine din forma latină populară admonestare, diferită de clasicul admonere, dar avînd tot sensul „a atrage atenţia, a mustra“. Laurian şi Massim (în volumul I al dicţionarului lor academic, din 1871) propuneau pentru română, desigur, formele clasice – verbul admonere şi substantivul admoniţiune; ultimul, folosit şi de pedagogul de şcoală nouă al lui Caragiale: „Bravo, mă! prostovane! (îi zic așe doară nu spre admonițiune, ci spre înghemn și încurajare)“. Culmea este că una dintre ipotezele etimologice pentru apariţia formei latine populare admonestare trecute în revistă în Dicţionarul-tezaur francez (TLFi) este tocmai confuzia (poate ironică, voită) care s-ar fi produs între admonitus (participiul lui admonere) şi molestus! Se pare că, fără să ştie, lipsa de cultură actuală reface trasee străvechi ale schimbărilor lexicale. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucraina „fierbe“: înfrângerea teribilă cu România, descrisă într-un cuvânt de presa de la Kiev
Prezentă cu vedetele ei în SUA, echipa Ucrainei a suferit un rezultat de neconceput.
image
Mii de iranieni au ieșit în stradă în semn de susținere a atacului asupra Israelului
Mii de iranieni au ieșit duminică dimineața devreme pe străzile din Iran, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu drone și rachete în curs de desfășurare împotriva dușmanului înrăit Israel.
image
De ce a primit un jandarm din București în contul personal peste 1,6 milioane lei. „Ce de bani!”
Un subofiţer de la Direcția de Jandarmerie a Municipiului București, care îşi aştepta zilele acestea salariul, s-a trezit că i-au intrat în cont peste 1,6 milioane lei, adică peste 300.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.