Acid acetilsalicilic

Publicat în Dilema Veche nr. 880 din 18 - 24 februarie 2021
Acid acetilsalicilic jpeg

Nu știu alții cum sînt, dar eu în copilărie citeam toate denumirile care îmi cădeau sub privire, etichetele de pe produse, siglele magazinelor din stațiunile de pe Valea Prahovei, anunțurile diverse din Eforie Nord, tabelele din Gara de Nord și tot așa. O denumire de medicament mi-a pus oareșice dificultăți: acid acetilsalicilic. Dacă știam că totul pleacă de la banala scoarță de salcie, poate îmi ieșea mai repede pronunția. C-așa-i în istorie, uneori lucrurile aparent complicate sînt în esență cele mai simple.

Însuși Hipocrate, părintele medicinei, ne îndreaptă atenția spre ceea ce a devenit în timp acidul acetilsalicilic. Acesta folosea ceaiuri din frunze de salcie pentru ameliorarea durerilor. Nu mai zic de sumerieni și egipteni, deci cu multe secole înainte de Hipocrate, care au lăsat scris că salcia reprezenta un bun antiinflamator.

În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, pulberea de scoarță de salcie a fost supusă pentru prima dată unui studiu clinic, în Londra. S-a confirmat astfel oficial că substanța pe care o conține salcia are efecte benefice în cazul anumitor dureri și că reduce febra.

Cercetări relevante s-au mai făcut apoi abia în secolul al XIX-lea, cînd Johann Büchner, profesor la Universitatea din München, a reușit să extragă ingredientul activ din scoarța de salcie, obținînd un fel de praf gălbui pe care l-a numit salicină (de la denumirea în latină a salciei). La sfîrșitul secolului, acidul salicilic deja se producea la scară largă. La fix pentru unii cercetători să observe și faptul că utilizarea îndelungată sau excesivă provoacă și efecte adverse, dar și pentru alții să găsească soluții la această problemă. Felix Hoffmann, chimist de top al companiei Bayer, a concluzionat că acidului salicilic îi trebuie alăturat încă un acid (acid acetic) pentru a diminua efectele iritante ale medicamentului. Așa s-a născut acidul acetilsalicilic, patentat de Bayer și numit aspirină. Din 1915 a început să se vîndă sub formă de tablete, fără prescripție.

Unul dintre pacienții căruia se pare că nu i-ar fi făcut prea bine medicamentul a fost țareviciul Alexei al Rusiei, care suferea de hemofilie. Cu toate acestea, pentru că doctorii imperiali nu cunoșteau efectele adverse în cazul acestei boli, i-au administrat aspirină moștenitorului tronului. Domnul Rasputin a sfătuit-o pe mama lui Alexei să oprească tratamentul, ceea ce se pare că a ajutat la îmbunătățirea stării țareviciului, care însă nu a avut oricum o viață nici prea sănătoasă, nici prea lungă.

Chiar și în prezent, studiile asupra aspirinei continuă. C-așa-i în medicină.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

vreme ploi jpg
Prognoza meteo, 24 mai: Vreme instabilă, cu ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină
Meteorologii au anunțat pentru sâmbătă, 24 mai 2025, fenomene de instabilitate atmosferică care vor fi însoțite inclusiv de intensificări ale vântului, averse și descărcări electrice.
Ianis Hagi facebook jpg
ceai de ghimbir jpeg
Ce beneficii ai dacă bei ceai de ghimbir cu lămâie
Atât ghimbirul, cât şi lămâia au beneficii dovedite, care sunt amplificate prin asocierea lor sub formă de ceai. Simptomele răcelilor, precum şi indigestiile şi alte neplăceri pot fi ameliorate prin consumul acestui ceai.
BeFunky collage (90) jpg
Clafoutis cu căpșuni, desertul ideal al sezonului, ușor de pregătit și extrem de savuros. Ingredientul secret pentru o textură fină. VIDEO
A început sezonul căpșunilor, iar piețele sunt pline de fructe proaspete, dulci și parfumate. Ce mod mai bun de a profita de această abundență decât printr-un desert clasic franțuzesc reinterpretat cu gust românesc? Astăzi vă propunem un preparat care combină simplitatea cu rafinamentul.
Donald Trump si Barack Obama strangandu-si mainile pe treptele Capitoliului FOTO EPA-EFE
Obama a început totul, Trump a continuat. Analiza care dărâmă miturile despre politica externă americană
Expertă în relații internaționale, specializată pe analiza informațiilor și sociololgie politică în SUA și în zona Orientului Mijlociu, Ioana Constantin-Bercean analizează politica externă promovată de cei mai vizibili președinți americani din ultimele două decenii, Barack Obama și Donald Trump.
Situația de pe frontul din Pokrovsk este difcilă FOTO Profimedia jpg
Noua tactică a armatei ruse de a „strangula” forțele ucrainene
Rusia apelează la o tactică militară în trei pași pentru a aduce la epuizare trupele ucrainene aflate deja sub o mare presiune pe linia frontului, relatează The Telegraph, citând experți.
Ladislau Boloni, Facebook jpg
Dronele ucrainene au vizat regiunea Moscova și Tula, oprind traficul aerian FOTO Profimedia jpg
Cum au devenit aeroporturile din Moscova noua țintă a atacurilor ucrainene cu drone
Atacurile ucrainene cu drone asupra regiunii Moscova din ultimele săptămâni reflectă o schimbare strategică în campania de atac Ucrainei, a explicat Serhii Bratciuk, purtătorul de cuvânt al Diviziei Sud a forțelor armate ucrainene, se arată într-o analiză Kyiv Independent.
image png
Cea mai bună rețetă naturală pentru curățarea geamurilor. Nu rămâne nicio urmă. Un spray de curățare simplu, făcut în casă, care funcționează mai bine decât produsele de curățare cumpărate din magazin
Credeai că geamurile impecabile sunt doar pentru reviste sau conturi de Instagram? Te provocăm să-ți schimbi perspectiva. Cu această rețetă DIY simplă, testată de gospodine moderne și nostalgici ai soluțiilor „ca pe vremuri”, geamurile tale nu doar că vor străluci, ci vor redefini standardul de cura