„Acestei zi...“

Publicat în Dilema Veche nr. 695 din 15-21 iunie 2017
„Cu bule“ jpeg

În română, substantivele feminine nearticulate au în general aceeaşi formă la genitivul şi dativul singular – (acestei) femei – şi la toate cazurile la plural – (aceste) femei –, ceea ce îi cam încurcă la început pe străinii care ne învaţă limba. Românii nu prea observă această particularitate morfologică, dar nici nu încurcă formele, pentru că au deprins foarte devreme structurile fundamentale ale limbii materne, pe care le folosesc spontan. Un vorbitor nativ nu se opreşte să analizeze forma cuvîntului şi nu conştientizează faptul că într-o construcţie de tipul cartea unei fete forma de singular fete este identică cu cea de plural. Din cînd în cînd, unii vorbitori par totuşi derutaţi de regula implicită şi ezită să o aplice, mai ales în cazul unor substantive atipice, cum ar fi atît de frecventul substantiv zi (cu terminaţia -i, neobişnuită pentru feminine, şi cu pluralul zile). Probabil că unii vorbitori au brusc senzaţia că ceva e în neregulă, nu mai sînt convinşi că pot folosi la singular forma zile – acestei zile, astfel că lasă cuvîntul în forma zi: acestei zi, ca şi cum ar fi vorba de un substantiv invariabil.

Abaterea de la regula gramaticală e destul de răspîndită, avînd deja zeci de atestări în mass-media: „Celebrarea acestei zi a fost stabilită prin lege“ (antena3.ro); „Le Figaro a efectuat o analiză din punct de vedere matematic a acestei zi“ (gandul.info); „manifestări zgomotos festive, slăvitoare a acestei zi internaţionaliste“ (jurnaldedambovita.ro); „au fost organizate mai multe activităţi dedicate acestei zi speciale“ (gorjanul.ro); „bucuria acestei zi“ (turdanews.net); „toate manifestele acestei zi“ (romaniatv.net) etc. În Internet se găsesc şi destule exemple în care zi apare în loc de zile şi atunci cînd este însoţit de un articol nehotărît: „autobuzele RATBV circulă după programul unei zi lucrătoare“ (bizbrasov.ro); „a murit înecat într-un rîu din orașul Caninde, la sfîrșitul unei zi de filmări“ (dcnews.ro).

Ezitarea între formele zile şi zi este mai veche: sintagma acelei zi se găseşte în texte din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, chiar în literatură: „dimineața-acelei zi“ (Traian Demetrescu, Două dimineţi de aprile); „Visând la arătarea acelei zi de mai“ (Octavian Goga, 10 mai 1915). În ambele cazuri, cuvîntul apare în versuri, unde forma corectă ar fi avut o silabă în plus; zi apare aici ca o licenţă poetică, produsă din nevoile versificaţiei.

Nu este totuşi suficient să constatăm existenţa unor abateri de la normele gramaticale, e mai interesant şi chiar mai util să înţelegem de ce apar acestea. În cazul discutat, e cert că renunţarea la terminaţia specifică -le nu creează nici o ambiguitate, pentru că relaţia dintre cuvinte, exprimată prin forma de caz, este deja indicată de demonstrativ: acestei, acelei… Este deci foarte uşor să se renunţe la o informaţie redundantă: se încalcă norma limbii standard, dar nu se pierde nimic din eficienţa comunicării. În plus, utilizarea cuvîntului zi poate fi influenţată de tot mai numeroasele substantive feminine invarabile din limba actuală, mai ales de împrumuturile relativ recente: pizza, cola, miss etc. „prepararea acestei pizza minunate“ (ele.ro); „nu veţi simţi decît aroma unică a unei cola“ (ziare.com); „replica extraordinară a unei miss“ (realitatea.net). O altă tendinţă care se manifestă puternic în momentul de faţă este cea de a păstra invariabile substantivele feminine considerate nume proprii, chiar dacă acestea au în română posibilitatea de a se acorda. Vorbitorilor de azi – sau poate mai ales jurnaliştilor – li se pare mai elegantă construcţia unei Dacia („şoferul unei Dacia Logan a intrat într-un camion“, romaniatv.ro; „la bordul unei Dacia 1300“, gandul.info) decît unei Dacii („Alain Prost a făcut spectacol la bordul unei Dacii“, romaniatv.net), deşi a doua formă este cît se poate de normală.

Toate explicaţiile şi comparaţiile de mai sus nu fac, desigur, acceptabilă construcţia acestei zi. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Controversă Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „Le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”
Lucian Mândruță încinge spiritele pe Facebook, criticând jurnaliștii care relatează despre aducerea „luminii sfinte” de la Ierusalim pentru faptul că nu verifică informația. Pe lângă cei care i-au dat replica se numără și omul de televiziune Dan Negru.
image
Paștele de altădată, în amintirile artiștilor: „La biserică mergeam cu șareta și stăteam la slujbă până la ivirea zorilor“
Unele dintre cele mai frumoase amintiri, care se dau mai departe ca o moștenire de neprețuit, sunt zilele de sărbătoare când oamenii par a fi mai buni unii cu alții.
image
Șase alimente care îmbunătățesc starea de spirit: ajută la sănătatea creierului și reglează nivelul de zahăr din sânge
Oricine a găsit vreodată alinare în alimente precum înghețata sau pastele sau s-a simțit amorțit ori trist după o masă copioasă știe că mâncarea poate avea impact asupra stării de spirit, scrie Yahoo Life, care a publicat o listă cu șase alimente care îmbunătățesc dispoziția.

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.