Aceeași epocă, alte personaje
Sînt întrebată deseori în ce epocă istorică mi-aș fi dorit să trăiesc – probabil, în eventualitatea existenței unei mașini a timpului la bordul căreia aș ajunge. Doar a timpului, nu și a spațiului. M-a pus pe gînduri de cîteva ori această întrebare, aparent destul de banală. Răspunsul este, de fapt, mai simplu decît credeam. Nu m-aș întoarce în nici o epocă anume, deși apreciez multe realități din varii perioade istorice. Aș alege fix vremurile care mi-au revenit, adică fix perioada începută cu marele an 1989, care a scăpat omenirea de unul dintre cele mai mari necazuri ale sale: comunismul. Cu un vital amendament: aș seta mașina timpului să aducă și un alt tip de lideri pentru România – știu, istoria contrafactuală nu este neapărat utilă, dar fiind mașina timpului meu, îmi permit o mică excepție.
Mi-am îngăduit și să îl întreb pe Ionuț Gherasim, fost secretar personal al lui Corneliu Coposu, în prezent președintele Fundației „Corneliu Coposu“, care ar fi, punctual, trei accente pe care domnul Coposu (de la a cărui naștere se împlinesc 105 ani pe data de 20 mai) le-a pus pe istoria Partidului Național Țărănesc și, implicit, a țării. Domnul Gherasim mi-a răspuns cu amabilitate, punctînd și argumen-tînd următoarele caracteristici ale personajului istoric Corneliu Coposu, pe care le redau întocmai:
1) Vizionarul
A avut intuiția să trimită o cerere de înscriere a PNȚ în Internaționala Creștin-Democrată, într-un moment foarte riscant și periculos pentru el, 1987.
A avut capacitatea să prevadă multe evenimente politice ulterioare!
A fost primul politician de după 1989 care a vorbit despre importanța integrării euro-atlantice.
2) Milostivul
A avut puterea să-și ierte torționarii, cel mai bun exemplu fiind Alexandru Vișinescu, pe care l-a iertat.
I-a învățat pe toți discipolii și colaboratorii săi ce înseamnă virtutea iertării.
La fel ca mentorul său, Iuliu Maniu, le-a explicat tuturor că în politică trebuie să ai adversari și nu dușmani.
3) Omul politic, nu politicianul
A impus în politica romînească respectarea moralei și a principiilor.
A construit un partid politic respectat și recunoscut la nivel internațional.
Cum totuși o mașină a timpului care să ne ducă în trecut nu există, poate ne inspiră dacă ne amintim de astfel de personalități și, astfel, mai avem o șansă cu viitorul.