Accentele amnistiei

Publicat în Dilema Veche nr. 806 din 1-7 august 2019
„Cu bule“ jpeg

De cîţiva ani, de cînd controversele privitoare la amnistie ocupă spaţiul public, numeroase declaraţii politice au oferit motive (suplimentare) de enervare prin modul de a accentua cuvîntul: pe primul i, din silaba care precedă finala -ie. Amnístie este accentuat de unii vorbitori (aparent educaţi) la fel ca demisie, sugestie, digestie, combustie, prăpastie, chestie sau trestie. Potrivit etimologiei şi normelor (a se vedea Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic – DOOM 2005), cuvîntul trebuie accentuat pe vocala i din finala -ie, la fel ca dinastie, modestie, prostie etc., cuvinte împrumutate sau derivate de la adjective. Odată cu deplasarea accentului, finalul cuvîntului îşi transformă şi mai mult pronunţia, în vorbirea rapidă şi neglijentă: vocalele care potrivit normelor ar trebui rostite în silabe diferite, în hiat, ajung să fie rostite în diftong, într-o singură silabă (am-ni-stie).

Amnistie este un termen juridic împrumutat din franceză, unde are statutul de cultism de origine greacă (sensul de bază din greacă fiind „uitare“). Şi în franceză, şi în greacă accentul apare în aceeaşi poziţie (corespunzînd penultimei silabe din română). În Trésor de la langue française informatisé, cuvîntului i se indică o primă atestare la Rabelais, în secolul al XVI-lea, cu referire la „amnistia atenienilor“; forma iniţială amnestie, reproducînd-o pe cea din greaca veche, a fost înlocuită în secolul al XVII-lea de amnistie (corespunzînd şi pronunţării din greaca modernă).

În română, cuvîntul este atestat pe la începutul secolului al XIX-lea, la Gheorghe Şincai, apărînd apoi destul de des în traduceri şi mai ales în articole din primele periodice (Albina Românească, Curierul Românesc, Foaie pentru minte, inimă şi literatură). Amnistie era un termen modern, pe care presa, după obiceiul epocii, îl glosa de multe ori în text, prin paranteze explicative. De exemplu, într un articol cu ştiri din Franţa, în Curierul Românesc din 7 august 1836 (cu versiuni paralele în română şi în franceză), apare întrebarea: „Pentru ce să nu cerce cu amnistia (uitarea de cele trecute)…?“. Alte echivalări ale cuvîntului erau iertare, iertare de tot, iertare de obşte, iertare obştească (N.A. Ursu, Despina Ursu, Împrumutul lexical în procesul modernizării limbii române literare). Cuvîntul apărea iniţial mai ales în forma amnestie, mai apropiată de greaca veche şi de latină. În dicţionarul latin-român al lui Teodor Corbea, de pe la 1700, termenul latin este explicat ca „uitare de năcazul (năcăjirea) care au fost“. Dicţionarul trilingv al lui Ioan Bobb (1822) introducea (în ortografie latinizantă) forma amnescie, cu definiţia „a lăsa uitat ceva, fapta a altuia“. În Dicţionarul limbii române al lui Laurian şi Massim (1871), amnestia era „uitare de cele ce s-au întîmplat, iertare de cele comise, se zice mai ales de criminile politice“.

La unele cuvinte cu finala -ie, dubla accentuare se poate explica prin existenţa mai multor surse; de exemplu, furie putea fi rostit după model francez (cu accentul pe finală) sau latin şi italienesc (cu accent pe u). Norma actuală a stabilit în mod clar accentul pe u, dar cei care rostesc cuvîntul furie cu accent pe i pot avea scuza de a menţine o variantă de pronunţie mai veche. O formă mult criticată, dar persistentă este butelíe, în locul variantei recomandate butélie, cu accentul pe primul e, mai aproape de etimonul francez bouteille. Oscilaţia între cele două tipare de accentuare şi condamnarea unor accentuări pe i din terminaţia -ie (de tipul furíe sau butelíe) i-au putut face pe unii vorbitori să modifice accentuarea (prin hipercorectitudine) în sens invers, acolo unde nu era cazul. Poate fi vorba şi de o simplă nesiguranţă, care conduce la încadrarea aleatorie în două tipare de accentuare diferite a unor substantive în -ie sau a unor împrumuturi în -ia, similare unor forme articulate. Accentuarea pe i a substantivului mafie (popularizată de anumite discursuri politice) nu este justificată, pentru că în italiană accentul cuvîntului mafia cade pe primul a. O schimbare de sens contrar suferă împrumutul recent trattoria, rostit de unii vorbitori români trattória, deşi în italiană accentul este plasat pe i, finala cuvîntului fiind asemănătoare cu aceea a numelor tradiţionale de prăvălii în -ărie, din română: florărie, măcelărie, brutărie etc.

În cazul lui amnistie, oscilaţiile de accentuare sînt de mirare mai ales cînd apar în vorbirea juriştilor, adică a celor care ar fi trebuit să fie familiarizaţi cu forma rostită a cuvîntului (eventual şi cu etimologia lui). E drept, abaterile de la normă sînt contagioase; unii vorbitori se pomenesc rostind am-ní-stie, dar se autocorectează imediat. Alţii par perfect mulţumiţi de forma cu accent anticipat. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Mituri despre nutriție, dărâmate de un specialist. Carnea nu face rău, pâinea nu îngrașă. Singurele alimente hipercalorice
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
image
Crimă teribilă într-un sat din Buzău. Suspecți, trei copii care au vrut să-i fure bicicleta unui consătean de 81 de ani
Este o amplă anchetă în desfășurare, în localitatea Pogoanele, după ce un bătrân de 81 de ani a fost ucis cu brutalitate de trei copii. Aceștia l-au prins pe octogenar într-o vie, departe de sat, și l-au bătut pentru a-i fura bicicleta.
image
Cum a scăpat Macron de ceasul de lux într-un interviu. Gestul i-a înfuriat pe protestatari VIDEO
Emmanuel Macron a stârnit indignare, după ce la jumătatea unui interviu despre schimbările puternic contestate ale sistemului de pensii și-a scos de la mână ceasul de lux.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.