Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
m simina jpg

„Prin urmare, dragii mei cetățeni din toate părțile Statelor Unite, vă invit să vă rezervați ultima zi de joi din următoarea lună noiembrie ca o zi a Recunoștinței...” – așa scria în proclamația președintelui american Abraham Lincoln din octombrie 1863. Era al nouălea astfel de document emis de președintele Lincoln de-a lungul Războiului Civil. Cifra 9 a fost cu noroc de data aceasta, întrucît, de la proclamația din octombrie 1863, Ziua Recunoștinței a rămas sărbătoarea americană oficială pe care o știm astăzi. S-a mai celebrat și înainte de această dată sub diverse forme, a mai existat chiar și o altă proclamația, a altui președinte, George Washington, care invita la o sărbătoare oficială a recunoștinței și rugăciunii publice, dar Ziua Recunoștinței nu s-a împămîntenit definitiv pînă la Lincoln. Nici atunci nu a fost ușor, a cauzat tot felul de controverse politice și religioase atît în cadrul Uniunii, cît și în afara acesteia, dar în cele din urmă documentul care stabilea o zi a Recunoștinței și a Preamăririi a depășit toate obstacolele. Proclamația a fost scrisă de mînă de secretarul de stat William Seward, iar exemplarul original a fost vîndut ulterior, după vreun an. Banii rezultați au ajuns la forțele armate ale Uniunii (Războiul Civil – 1861-1865 – era încă în desfășurare). Cu recunoștință.

Și acum, ce legătură ar putea avea poemul „Mary Had a Little Lamb“ cu toate acestea? Una simpatică și cumva surprinzătoare, mijlocită de autoarea Sarah Josepha Hale. Doamna Hale era un cunoscut editor al epocii și autor al celebrei poezii pentru copii. Pe lîngă activitatea editorială obișnuită, aceasta s-a implicat și în promovarea stabilirii unei zile naționale a Recunoștinței în ultima joi din noiembrie. A scris numeroase eseuri pe această temă de-a lungul timpului, iar în septembrie 1863 i-a scris direct președintelui Abraham Lincoln. Îi transmitea acestuia rugămintea de a se folosi de prerogativele prezidențiale pentru a crea această sărbătoare oficial. Cuvintele scrise ale doamnei Hale nu au rămas fără efect, ci au contribuit la decizia președintelui de a stabili oficial Ziua Recunoștinței. 

Cît despre curcan... se pare că Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.

În orice caz, de la proclamația sa din 1863, în Statele Unite ale Americii, în ultima joi din noiembrie s-a sărbătorit (aproape neîntrerupt) Ziua Recunoștinței, iar președintelui Lincoln i se cuvine tot creditul în acest sens.

Și toată recunoștința.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.