Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
„Prin urmare, dragii mei cetățeni din toate părțile Statelor Unite, vă invit să vă rezervați ultima zi de joi din următoarea lună noiembrie ca o zi a Recunoștinței...” – așa scria în proclamația președintelui american Abraham Lincoln din octombrie 1863. Era al nouălea astfel de document emis de președintele Lincoln de-a lungul Războiului Civil. Cifra 9 a fost cu noroc de data aceasta, întrucît, de la proclamația din octombrie 1863, Ziua Recunoștinței a rămas sărbătoarea americană oficială pe care o știm astăzi. S-a mai celebrat și înainte de această dată sub diverse forme, a mai existat chiar și o altă proclamația, a altui președinte, George Washington, care invita la o sărbătoare oficială a recunoștinței și rugăciunii publice, dar Ziua Recunoștinței nu s-a împămîntenit definitiv pînă la Lincoln. Nici atunci nu a fost ușor, a cauzat tot felul de controverse politice și religioase atît în cadrul Uniunii, cît și în afara acesteia, dar în cele din urmă documentul care stabilea o zi a Recunoștinței și a Preamăririi a depășit toate obstacolele. Proclamația a fost scrisă de mînă de secretarul de stat William Seward, iar exemplarul original a fost vîndut ulterior, după vreun an. Banii rezultați au ajuns la forțele armate ale Uniunii (Războiul Civil – 1861-1865 – era încă în desfășurare). Cu recunoștință.
Și acum, ce legătură ar putea avea poemul „Mary Had a Little Lamb“ cu toate acestea? Una simpatică și cumva surprinzătoare, mijlocită de autoarea Sarah Josepha Hale. Doamna Hale era un cunoscut editor al epocii și autor al celebrei poezii pentru copii. Pe lîngă activitatea editorială obișnuită, aceasta s-a implicat și în promovarea stabilirii unei zile naționale a Recunoștinței în ultima joi din noiembrie. A scris numeroase eseuri pe această temă de-a lungul timpului, iar în septembrie 1863 i-a scris direct președintelui Abraham Lincoln. Îi transmitea acestuia rugămintea de a se folosi de prerogativele prezidențiale pentru a crea această sărbătoare oficial. Cuvintele scrise ale doamnei Hale nu au rămas fără efect, ci au contribuit la decizia președintelui de a stabili oficial Ziua Recunoștinței.
Cît despre curcan... se pare că Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
În orice caz, de la proclamația sa din 1863, în Statele Unite ale Americii, în ultima joi din noiembrie s-a sărbătorit (aproape neîntrerupt) Ziua Recunoștinței, iar președintelui Lincoln i se cuvine tot creditul în acest sens.
Și toată recunoștința.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.