A mea e mai mare decît a lui!

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 903 din 29 iulie ÔÇô 4 august 2021
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg

ÔÇŽpentru c-am constatat cu m├«hnire c├«te mai avem de ├«nv─â╚Ťat atunci c├«nd vine vorba despre ├«n╚Ťelegerea naturii umane. Altfel spus, a capitalismului. Comentariile referitoare la ÔÇ×cursa spa╚Ťial─âÔÇŁ (Space Race) a miliardarilor Elon Musk, Jeff Bezos ╚Öi Richard Branson au pendulat ├«ntre ÔÇ×Cine-i nebunul care d─â 250.000 de dolari (sau 30 de milioane, depinde de companie) doar pentru a tr─âi pre╚Ť de dou─â-trei minute senza╚Ťia de imponderabilitate?ÔÇŁ la ÔÇ×─é╚Ötia nu mai ╚Ötiu ce s─â fac─â cu baniiÔÇŁ, p├«n─â la verdele-n fa╚Ť─â ÔÇ×─é╚Ötia trebuie c─â o au mic─â ╚Öi-atunci se-ntrec ├«n cine are racheta mai mareÔÇŁ. E-adev─ârat, nu-i nevoie de cine ╚Ötie ce fine╚Ťuri psihologice pentru a ├«n╚Ťelege c─â mul╚Ťi dintre cei cu ma╚Öini ÔÇ×bengoaseÔÇŁ au felurite frustr─âri de rezolvat, sexuale sau de alt─â natur─â. Dar a te opri, ├«n acest caz, la genul ─âsta de explica╚Ťii simpliste e ca ╚Öi cum ai spune, pe invers, c─â s├«ntem to╚Ťi genii, dat fiind c─â ╚Öi noi, precum geniile, folosim toaleta.

De bun─â seam─â, competi╚Ťia miliardarilor pentru controlul viitorului ÔÇ×turism spa╚ŤialÔÇŁ se desf─â╚Öoar─â ╚Öi-n mass-media, ╚Öi pe re╚Ťelele de socializare, ╚Öi include componentele clasice ale reclamelor, din care se ├«nfrupt─â cu nesa╚Ť ╚Öi tabloidele. De bun─â seam─â, pentru a capta aten╚Ťia publicului, competi╚Ťia se cuvine a fi prezentat─â ├«n termeni de ÔÇ×c├«╚Ötig─âtorul ia totulÔÇŁ. ╚śi tot de bun─â seam─â, fiecare miliardar ├«╚Öi are grupul lui de suporteri, unii dedica╚Ťi cauzei cu ├«nver╚Öunarea p─âtima╚Ö─â a galeriilor echipelor de fotbal. Compania lui Musk a fost prima companie privat─â care a reu╚Öit s─â pun─â pe orbit─â o navet─â spa╚Ťial─â ╚Öi s-o recupereze la sf├«r╚Öit, dar Branson a fost primul care a zburat, efectiv, ├«n spa╚Ťiu. Da, dar a fost un zbor suborbital, pe c├«nd Bezos a trecut de linia Karman, ba ├«nc─â ╚Öi f─âr─â pilo╚Ťi profesioni╚Öti. ╚śi tot a╚Öa, ba c─â ─âla, ba c─â ─âl─âlalt. A╚Öa func╚Ťioneaz─â natura uman─â, a╚Öa func╚Ťioneaz─â capitalismul ÔÇô pe baza de competi╚Ťie. P├«n─â ╚Öi comuni╚Ötii, oric├«t de egalitarieni ├«n teorie, au realizat asta ╚Öi-au inventat gazetele de perete, cu rubricile ÔÇ×A╚Öa DA!ÔÇŁ ╚Öi, respectiv, ÔÇ×A╚Öa NU!ÔÇŁ, ╚Öi multe alte forme de a ├«ncuraja competi╚Ťia. Dar asta nu ├«nseamn─â c─â putem echivala ÔÇ×cursa spa╚Ťial─âÔÇŁ cu American Idol, The Bachelor sau alte asemenea reality shows.

├Än spatele fiec─ârui miliardar stau ceva mai mult dec├«t ni╚Öte s├«ni, mu╚Öchi ╚Öi trandafiri. ├Än spatele fiec─ârui miliardar stau armate de min╚Ťi pl─âtite s─â inoveze, s─â g├«ndeasc─â ÔÇ×out of the boxÔÇŁ, crema cremelor, de cele mai multe ori profesioni╚Öti mai buni, fiecare ├«n domeniul s─âu, dec├«t profesioni╚Ötii angaja╚Ťi de diferite agen╚Ťii guvernamentale. Dovada? Blue Origin (Bezos) ╚Öi Virgin Galactic (Branson) se descurc─â foarte bine f─âr─â nici un ajutor guvernamental, iar Space X a lui Musk a fost cooptat─â de NASA pentru a-i ajuta s─â trimit─â astronau╚Ťi pe Sta╚Ťia Spa╚Ťial─â Interna╚Ťional─â (ISS), ceea ce-a ╚Öi f─âcut cu succes. ├Än toate cazurile, rachetele, avioanele sau capsulele folosite s├«nt reutilizabile, pentru c─â nici un capitalist nu-╚Öi permite, precum statul, s─â arunce miliarde de dolari pe o navet─â spa╚Ťial─â de unic─â folosin╚Ť─â. Ba╚Öca, s─â nu uit─âm, oamenii ╚Öi-au asumat riscuri uria╚Öe ÔÇô ╚Öi nu doar financiare. Nu doar ÔÇ×put your money where your mouth isÔÇŁ, ci ╚Öi-au pus ╚Öi vie╚Ťile-n joc.

╚śi, dac─â ├«nc─â v─â mai ├«ntreba╚Ťi: ÔÇ×Bine-bine, ╚Öi pe mine cu ce m-ajut─â c─â ─â╚Ötia se joac─â-n spa╚Ťiu de-a turi╚Ötii astronau╚Ťi?ÔÇŁ, ├«ntreba╚Ťi-v─â mai bine la ce v─â folose╚Öte curentul electric ╚Öi dac─â i-a╚Ťi sim╚Ťi sau nu lipsa. Acum. Pentru c─â, p├«n─â pe la sf├«r╚Öitul secolului al XIX-lea, oamenii nu i-au sim╚Ťit-o. Nu po╚Ťi sim╚Ťi lipsa a ceva ce nu cuno╚Öti. Iluminatul cu lum├«n─âri era baza, iar iluminatul cu gaz era ultimul r─âcnet al civiliza╚Ťiei. Asta p├«n─â c├«nd Edison, dup─â ce a perfec╚Ťionat becul incandescent, s-a g├«ndit c─â iluminatul public sau reziden╚Ťial poate fi deopotriv─â ├«mbun─ât─â╚Ťit ╚Öi mai ieftin utiliz├«nd curentul electric. Folosind un generator de curent direct (DC), Edison a reu╚Öit s─â ilumineze primele 59 de case ├«n Manhattan, ├«n 1882. Mai t├«n─ârul s─âu discipol, Tesla, era convins, ├«ns─â, c─â viitorul va apar╚Ťine curentului alternativ (AC), cu un voltaj mult mai mare, mai u╚Öor (╚Öi mai ieftin) de transmis pe distan╚Ťe mult mai mari. A urmat ceea ce s-a numit ÔÇ×r─âzboiul curen╚ŤilorÔÇŁ (The War of Currents), ├«ntre Edison ╚Öi Tesla. Un r─âzboi purtat, ca ╚Öi acum, prin mass-media, dar cu acuza╚Ťii crunte ╚Öi manipul─âri grosolane de informa╚Ťie. Nici Edison ╚Öi nici Tesla n-au c├«╚Ötigat de pe urma competi╚Ťiei. A c├«╚Ötigat, ├«n schimb, curentul alternativ, ╚Öi au c├«╚Ötigat investitorii lor, J.P. Morgan ╚Öi Westinghouse ÔÇô ambii fondatori de companii care, sub o form─â sau alta, au r─âmas importante p├«n─â-n ziua de azi. Ambii au v─âzut poten╚Ťialul uria╚Ö al curentului electric ├«ntr-o perioad─â ├«n care lumea-l vedea mai degrab─â ca pe-o curiozitate de circ (Morgan senior, bun─âoar─â). Ambii au pariat pe viitor ╚Öi ambii au c├«╚Ötigat. ╚śi noi pe l├«ng─â ei.

Ce-i m├«n─â ├«n competi╚Ťie pe ace╚Öti oameni? Cu siguran╚Ť─â, nu dorin╚Ťa de ├«mbog─â╚Ťire ÔÇô fiecare are deja mai mul╚Ťi bani dec├«t poate cheltui ├«n c├«teva vie╚Ťi de om, iar posibilul c├«╚Ötig nu justific─â riscurile. ╚śi-atunci? Atunci nu mai r─âm├«ne dec├«t dorin╚Ťa, ad├«nc s─âdit─â ├«n sufletul fiec─âruia, de a ie╚Öi cumva ├«n eviden╚Ť─â, de a fi ÔÇ×cel mai bunÔÇŁ. E un impuls care nu poate fi eradicat, dar poate fi redirec╚Ťionat. De la Iluminismul sco╚Ťian la Rousseau, John Adams, Madison sau Hamilton, oamenii au realizat c─â pofta de-a ie╚Öi ├«n eviden╚Ť─â poate fi canalizat─â ├«ntr-o direc╚Ťie sau alta. E o poft─â care poate fi educat─â. Spune-mi ce admiri ca s─â-╚Ťi spun cine e╚Öti. Majoritatea oamenilor admir─â bog─â╚Ťia ╚Öi vor s─â ajung─â boga╚Ťi cu orice pre╚Ť, pentru c─â banul este cel mai mic numitor comun al ÔÇ×succesuluiÔÇŁ. E, ├«ns─â, ╚Öi cel mai gre╚Öit. ├Än realitate, nimeni, nici m─âcar cei mai boga╚Ťi, nu admir─â banii, ci admira╚Ťia pe care o aduc banii.

Admir─âm ├«nving─âtorii. Ce haz ar mai avea un sport f─âr─â ├«nving─âtori ╚Öi f─âr─â ├«nvin╚Öi? Ce haz Olimpiadele? De ce ne fascineaz─â dobor├«rea recordurilor? E ├«n firea omului, s─â nu ne mai ascundem dup─â degete. (├Än treac─ât fie spus, Bezos a ╚Ötiut ce face c├«nd a dus ├«n spa╚Ťiu pe cea mai ├«n v├«rst─â femeie ╚Öi pe cel mai t├«n─âr b─ârbat. Aidoma Croitora╚Öului cel Viteaz, a dobor├«t mai multe recorduri dintr-o singur─â lovitur─â.) Or, dac─â tot e competi╚Ťie, m─âcar s─â fie una cu folos ╚Öi pentru noi, chibi╚Ťii. Nu ╚Ötiu cu ce ne poate ajuta cel mai bun influencer pe TikTok, dar ╚Ötiu sigur c─â, f─âr─â competi╚Ťia pentru cel mai bun ╚Öi ieftin curent electric, vie╚Ťile noastre n-ar mai fi ar─âtat la fel.

S─â c├«╚Ötige, a╚Öadar, miliardarul cu racheta mai mare! ╚śi noi pe l├«ng─â el.

Alin Fumurescu este associate professor la Departamentul de ╚śtiin╚Ťe Politice al Universit─â╚Ťii din Houston, autor al c─âr╚Ťii Compromisul. O istorie politic─â ╚Öi filozofic─â (Humanitas, 2019)

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.