A băga în şedinţă

Publicat în Dilema Veche nr. 636 din 28 aprilie - 4 mai 2016
„Cu bule“ jpeg

În textele jurnalistice care privilegiază registrul familiar-argotic, expresia a băga în şedinţă a devenit un clişeu destul de ambiguu, dar extrem de frecvent. Formula nu pare foarte veche: chiar dacă termenul şedinţă aminteşte multora de perioada comunistă, el a continuat să fie folosit şi după 1989 (fiind definit în DEX ca „adunare organizată a membrilor unui corp constituit, a unui colectiv, a personalului unei întreprinderi, al unei instituții, pentru a discuta, pentru a dezbate și a hotărî ceva“). Definiţia se referă la o activitate de rutină, care nu are nimic negativ, dar în scenariile prototipice din mintea vorbitorilor rămîn mai ales şedinţele excepţionale, „punitive“ sau cele al căror scop este dezbaterea şi rezolvarea unei probleme grave. Dezvoltările figurate ale formulei provin, probabil, şi din integrarea ei într-o serie destul de bogată: a băga în sperieţi, a băga în boale, în răcori, în cofă, în fabrica de pumni etc. Se observă uşor că spaţiul în care este introdus cu forţa cineva are atribute predominant negative; sînt rare expresiile construite pe acest tipar care să aibă un sens pozitiv (ca a băga în pîine).

Expresiei îi este specifică pendularea între un sens denotativ – în care doar folosirea verbului a băga aduce o conotaţie populară şi sugerează o acţiune autoritară – şi unul conotativ, în care şedinţa e doar o figură de stil. Uneori, şedinţa este un fapt real, o întrunire sau o reunire a responsabililor dintr-un domeniu, provocată de apariţia unei situaţii grave: „Tîlhăriile din Piatra Neamț au băgat în ședință conducerea Primăriei și șefii Poliției și Jandarmeriei“ (newsallert.ro); „USD băgat în şedinţă. Dragnea: Ar fi urît să se ajungă la moţiune de cenzură“ (stiripesurse.ro). Titlul marcat colocvial – „Prefectul Iaşului bagă în şedinţă directorii din sistemul medical“ (bzi.ro) – poate fi urmat în text de o reformulare care dezambiguizează expresia, dovedind că este vorba chiar de o şedinţă: „Conducerea Prefecturii Iaşi i‑a convocat astăzi pe toţi directorii instituţiilor din sectorul medical la o şedinţă internă“ (ibidem). Tonul colocvial nu ocoleşte politica internaţională, tratată nonşalant: „Sarkozy şi Merkel îl bagă în şedinţă pe Papandreou“ (antena3.ro); „Deprecierea rapidă a euro îi bagă în şedinţă pe miniştrii europeni de finanţe“ (zf.ro). Verbul a băga este introdus în titluri, pentru a atrage atenţia, chiar atunci cînd textul, mai decent, recurge la a convoca: „Sarkozy îi bagă în şedinţă pe bancherii şi asiguratorii francezi / Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, îi va convoca marţi (…) pe şefii principalelor bănci si companii franceze de asigurări, pentru o analiză asupra situaţiei acestor instituţii, a anunţat, luni, președinția franceză, relatează AFP“ (wall-street.ro).

Alteori, poate să nu fie vorba de o şedinţă propriu-zisă, desfăşurată într-un cadru oficial, ci de o discuţie (serioasă) cu mai mulţi participanţi, parteneri, subordonaţi, colegi etc.: „Reghecampf trece la fapte – i-a băgat în şedinţă pe stelişti“ / „Laurenţiu Reghecampf a anunţat că a purtat o discuţie «bărbătească» cu jucătorii Stelei, după ce echipa a ajuns la patru meciuri consecutive fără victorie“ (ziare.com). Expresia se foloseşte foarte des în presa sportivă: „Perez, FURIOS! L-a băgat în şedinţă pe Zidane imediat după înfrîngerea cu Atletico!“ (sport.ro); „Golul lui Rotariu i-a băgat în ședință pe olteni“ (evz.ro).

Descrierea situaţiei poate indica îndepărtări tot mai mari de prototipul unei şedinţe reale; astfel, a băga în şedinţă devine o metaforă globală pentru situaţia „a avea o discuţie în care cineva se comportă autoritar, dînd indicaţii, criticînd etc.“: „Fostul acţionar dinamovist i-a băgat în şedinţă pe «pieţarii» din zonă, iar apoi a «descins» ca un lord într-un magazin de costume, fiind salutat cu «plecăciuni» de angajaţi“ (…).  „Pesemne că nea Vasile avea ceva cumpărături de făcut pentru acasă, dar ceva l-a deranjat, astfel că a pornit o mini-şedinţă cu angajații din zonă“ (wowbiz.ro); „Gigi Becali a făcut show în faţa vilei sale din Pipera, scrie cancan.ro. Pe o temperatură caniculară, latifundiarul a ieșit la bustul gol în stradă şi i-a băgat în şedinţă pe muncitorii care lucrează la lărgirea şoselei Pipera-Tunari“ (antena3.ro).

Pasul următor în îndepărtarea de sensul literal al expresiei presupune reducerea drastică a participanţilor la aşa‑zi­sa şedinţă. Cînd doar o persoană este în această situaţie, e clar că din mulţimea posibilităţilor scenariului „şedinţă“ s-a păstrat doar ideea de ceartă, de mustrare: „Blonda de care turcul a fost nedespărţit timp de trei săptămîni a dispărut din peisaj, dar «Zîna» tot şi-a băgat soţul în şedinţă“ (romaniatv.net); „Borcea s-a trezit cu o vizită surpriză în închisoare. Soacra l-a băgat în şedinţă la arest!“ (cancan.ro); „E şocat de divorţul soţilor Slav. Naşul Zsolt Csergo îl bagă în şedinţă pe Victor!“ (cancan.ro). Se observă că această folosire a expresiei, preferată de tabloide, presupune un personaj autoritar (cel care „bagă în şedinţă“) şi unul în postură subordonată (soţ, ginere, fin etc.).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cover Reduceri de Sărbători la Garmin Romania peste 80 produse cu discounturi de până la 46% adevarul ro png
Reduceri de Sărbători la Garmin Romania: peste 80 produse cu discounturi de până la 46%
Între 15 noiembrie și 27 decembrie, Garmin susține shopping-ul de cadouri smart cu o campanie de Reduceri de Sărbători.
Doi tineri au murit carbonizaţi în maşină Foto Monitorul de Vrancea jpg
Cine erau cei doi tineri care au murit arși de vii în accidentul cumplit din Vrancea: „Ați plecat așa cum poate v-ați dorit...”
Doi tineri, în vârstă de 17 și 21 de ani, și-au pierdut viața după ce mașina în care se aflau s-a ciocnit violent, sâmbătă seară, 16 noiembrie, cu un alt autoturism. Teribilul accident de circulație s-a petrecut în orașul Panciu din județul Vrancea. Impactul a fost atât de puternic, încât maşina a l
trandafiri istock jpg
Ce pun turcii la rădăcina trandafirilor la final de noiembrie. Îi protejează de frig, iar la anul vor înflori spectaculos
La sfârșitul lunii noiembrie, în multe regiuni din Turcia și alte țări cu climă similară, grădinarii se pregătesc pentru iarnă, având grijă de trandafirii din grădinile lor. Deși trandafirii sunt plante rezistente, protecția lor în fața gerului este esențială
Mastectomie bilaterală robotică jpeg
Premiera națională: echipa Spitalului MedLife Polisano Sibiu a efectuat cu succes prima mastectomie bilaterală robotică cu sistemul daVinci
Grupul MedLife anunță o premieră medicală națională, prin realizarea primei intervenții din România de mastectomie bilaterală asistată robotic, efectuată cu succes la Spitalul MedLife Polisano Sibiu.
ceata trafic oras urban foto shutterstock
ANM a prelungit Codul galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în 15 judeţe
Meteorlogii au prelungit Codul galben de ceaţă şi depunere de chiciură emis în această dimineaţă pe după prânz în localităţi din 15 judeţe.
Nicolae Iorga și Catinca Bogdan (foto: Muzeul Memorial „Nicolae Iorgaˮ)
Nicolae Iorga era timid cu femeile
În amplu portret „Nicolae Iorga” (Editura Carpaţii, Madrid, 1957), Pamfil Şeicaru se ocupă şi de relaţia marelui istoric cu femeile. Paginile sale confirmă un adevăr:
parbriz pixabay jpeg
Trucul extrem de ieftin care îi scăpa pe șoferi de chinul parbrizului aburit în anotimpul rece
Zilele ploioase sunt un coșmar pentru șoferi. Asfaltul este alunecos, iar vizibilitatea redusă de ploaia ce lovește parbrizul, sau de condensul ce se formează.
Regele Charles, Regina Camilla  sursa foto   Shutterstock jpg
Regele, în lacrimi din cauza Reginei. Ce s-a întâmplat la Palat?
În timpul unei recepții organizate la Palatul Buckingham, Regele Charles al Marri Britanii a făcut o declarație surprinzătoare, care are de-a face cu soția sa.
Rusia a anunțat prima etapă a exercițiilor privind utilizarea armelor nucleare tactice FOTO EPA-EFE
Începe al Treilea Război Mondial? „Un pas foarte mare”
Decizia Washingtonului de a permite Kievului să atace profund Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune escaladează conflictul din Ucraina. Potrivit parlamentarilor ruși, aacest lucru ar putea duce la al Treilea Război Mondial.