A băga în şedinţă

Publicat în Dilema Veche nr. 636 din 28 aprilie - 4 mai 2016
„Cu bule“ jpeg

În textele jurnalistice care privilegiază registrul familiar-argotic, expresia a băga în şedinţă a devenit un clişeu destul de ambiguu, dar extrem de frecvent. Formula nu pare foarte veche: chiar dacă termenul şedinţă aminteşte multora de perioada comunistă, el a continuat să fie folosit şi după 1989 (fiind definit în DEX ca „adunare organizată a membrilor unui corp constituit, a unui colectiv, a personalului unei întreprinderi, al unei instituții, pentru a discuta, pentru a dezbate și a hotărî ceva“). Definiţia se referă la o activitate de rutină, care nu are nimic negativ, dar în scenariile prototipice din mintea vorbitorilor rămîn mai ales şedinţele excepţionale, „punitive“ sau cele al căror scop este dezbaterea şi rezolvarea unei probleme grave. Dezvoltările figurate ale formulei provin, probabil, şi din integrarea ei într-o serie destul de bogată: a băga în sperieţi, a băga în boale, în răcori, în cofă, în fabrica de pumni etc. Se observă uşor că spaţiul în care este introdus cu forţa cineva are atribute predominant negative; sînt rare expresiile construite pe acest tipar care să aibă un sens pozitiv (ca a băga în pîine).

Expresiei îi este specifică pendularea între un sens denotativ – în care doar folosirea verbului a băga aduce o conotaţie populară şi sugerează o acţiune autoritară – şi unul conotativ, în care şedinţa e doar o figură de stil. Uneori, şedinţa este un fapt real, o întrunire sau o reunire a responsabililor dintr-un domeniu, provocată de apariţia unei situaţii grave: „Tîlhăriile din Piatra Neamț au băgat în ședință conducerea Primăriei și șefii Poliției și Jandarmeriei“ (newsallert.ro); „USD băgat în şedinţă. Dragnea: Ar fi urît să se ajungă la moţiune de cenzură“ (stiripesurse.ro). Titlul marcat colocvial – „Prefectul Iaşului bagă în şedinţă directorii din sistemul medical“ (bzi.ro) – poate fi urmat în text de o reformulare care dezambiguizează expresia, dovedind că este vorba chiar de o şedinţă: „Conducerea Prefecturii Iaşi i‑a convocat astăzi pe toţi directorii instituţiilor din sectorul medical la o şedinţă internă“ (ibidem). Tonul colocvial nu ocoleşte politica internaţională, tratată nonşalant: „Sarkozy şi Merkel îl bagă în şedinţă pe Papandreou“ (antena3.ro); „Deprecierea rapidă a euro îi bagă în şedinţă pe miniştrii europeni de finanţe“ (zf.ro). Verbul a băga este introdus în titluri, pentru a atrage atenţia, chiar atunci cînd textul, mai decent, recurge la a convoca: „Sarkozy îi bagă în şedinţă pe bancherii şi asiguratorii francezi / Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, îi va convoca marţi (…) pe şefii principalelor bănci si companii franceze de asigurări, pentru o analiză asupra situaţiei acestor instituţii, a anunţat, luni, președinția franceză, relatează AFP“ (wall-street.ro).

Alteori, poate să nu fie vorba de o şedinţă propriu-zisă, desfăşurată într-un cadru oficial, ci de o discuţie (serioasă) cu mai mulţi participanţi, parteneri, subordonaţi, colegi etc.: „Reghecampf trece la fapte – i-a băgat în şedinţă pe stelişti“ / „Laurenţiu Reghecampf a anunţat că a purtat o discuţie «bărbătească» cu jucătorii Stelei, după ce echipa a ajuns la patru meciuri consecutive fără victorie“ (ziare.com). Expresia se foloseşte foarte des în presa sportivă: „Perez, FURIOS! L-a băgat în şedinţă pe Zidane imediat după înfrîngerea cu Atletico!“ (sport.ro); „Golul lui Rotariu i-a băgat în ședință pe olteni“ (evz.ro).

Descrierea situaţiei poate indica îndepărtări tot mai mari de prototipul unei şedinţe reale; astfel, a băga în şedinţă devine o metaforă globală pentru situaţia „a avea o discuţie în care cineva se comportă autoritar, dînd indicaţii, criticînd etc.“: „Fostul acţionar dinamovist i-a băgat în şedinţă pe «pieţarii» din zonă, iar apoi a «descins» ca un lord într-un magazin de costume, fiind salutat cu «plecăciuni» de angajaţi“ (…).  „Pesemne că nea Vasile avea ceva cumpărături de făcut pentru acasă, dar ceva l-a deranjat, astfel că a pornit o mini-şedinţă cu angajații din zonă“ (wowbiz.ro); „Gigi Becali a făcut show în faţa vilei sale din Pipera, scrie cancan.ro. Pe o temperatură caniculară, latifundiarul a ieșit la bustul gol în stradă şi i-a băgat în şedinţă pe muncitorii care lucrează la lărgirea şoselei Pipera-Tunari“ (antena3.ro).

Pasul următor în îndepărtarea de sensul literal al expresiei presupune reducerea drastică a participanţilor la aşa‑zi­sa şedinţă. Cînd doar o persoană este în această situaţie, e clar că din mulţimea posibilităţilor scenariului „şedinţă“ s-a păstrat doar ideea de ceartă, de mustrare: „Blonda de care turcul a fost nedespărţit timp de trei săptămîni a dispărut din peisaj, dar «Zîna» tot şi-a băgat soţul în şedinţă“ (romaniatv.net); „Borcea s-a trezit cu o vizită surpriză în închisoare. Soacra l-a băgat în şedinţă la arest!“ (cancan.ro); „E şocat de divorţul soţilor Slav. Naşul Zsolt Csergo îl bagă în şedinţă pe Victor!“ (cancan.ro). Se observă că această folosire a expresiei, preferată de tabloide, presupune un personaj autoritar (cel care „bagă în şedinţă“) şi unul în postură subordonată (soţ, ginere, fin etc.).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Victor Piturca la DNA  Foto Inquam Photos George Calin (5) jpg
A depus mărturie mincinoasă pentru Gigi Becali, dar acum se jură că spune adevărul. Cu apreciază Victor Pițurcă traseul FCSB-ului
Fost antrenor în Ghencea și susținător al divizionarei secunde CSA Steaua, ex-selecționerul Victor Pițurcă, 69 de ani, laudă FCSB.
atac cu drone in Kiev foto Serviciul de Urgență de Stat al Ucrainei png
Kievul, vizat de un atac cumplit cu drone rusești. Cel puțin o persoană a fost ucisă
Capitala Ucrainei, Kievul, a fost vizată de un atac intens cu drone rusești sâmbătă seară, 17 mai. Cel puțin o persoană a fost ucisă, iar alte trei, printre care și un copil, au fost rănite.
Ilie Bolojan vot, captura video jpg
Ilie Bolojan a votat: „Președintele ales nu va putea face totul, dar poate reda speranța și încrederea”
Președintele interimar Ilie Bolojan a votat duminică dimineață, 18 mai, la Școala Gimnazială Nr. 150, Bulevardul Eroii Sanitari 29 – 31 din București.
Simion si Georgescu captura fb png
George Simion și Călin Georgescu, împreună la vot. „Am votat împotriva abuzurilor și sărăciei, împotriva celor care ne desconsideră pe toți”
George Simion și Călin Georgescu au votat împreună la Mogoșoaia. Cei doi au vrut să facă declarații în interiorul secției, dar un jandarm i-a poftit afară după ce le-a explicat că nu pot face acest lucru în interior.
fani sporting gettyimages 1053355464 jpeg
În Portugalia, ca în România. Sporting Lisabona și-a păstrat titlul de campioană
Sporting Lisabona a câștigat aseară titlul în Portugalia în ultia etapă.
Alegeri in Polonia FOTO Profimedia jpg
Polonezii, așteptați la urne să-și voteze noul președinte. „Sper că aceste alegeri vor finaliza schimbarea”
Polonezii își vor alege președintele, duminică, 18 mai, un scrutin decisiv pentru viitorul guvernul proeuropean.
137105 Mediafax Foto Emanuel Parvu jpg
Alegerile din Duminica Orbului. Coposu, Rațiu și Câmpeanu, apostolii anti-sistem. Mesajul Seniorului pe care românii nu l-au auzit niciodată
În anul 1990, România se lepăda de comunism. Generații la rând nu învățaseră nimic despre partidele istorice, despre făuritorii Marii Uniri sau despre elita intelectualității care a înfundat temnițele comuniste sau despre martirii care au murit în lagărele Canalului Dunăre-Marea Neagră.
terapie magneti jpg
Terapia cu magneţi rezolvă aceste probleme de sănătate
Ştiai că terapia cu magneţi are efect analgezic, antiinflamator şi că poate aduce alinare în bolile reumatismale, neuropsihice şi în multe alte probleme de sănătate?
Sectie de votare FOTO Constantin Duma
Care sunt institutele ce vor efectua sondaje la ieşirea de la urne, la nivel naţional
Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieşirea de la urne, la nivel naţional, la alegerile prezidenţiale de duminică, 18 mai.