A băga în şedinţă

Publicat în Dilema Veche nr. 636 din 28 aprilie - 4 mai 2016
„Cu bule“ jpeg

În textele jurnalistice care privilegiază registrul familiar-argotic, expresia a băga în şedinţă a devenit un clişeu destul de ambiguu, dar extrem de frecvent. Formula nu pare foarte veche: chiar dacă termenul şedinţă aminteşte multora de perioada comunistă, el a continuat să fie folosit şi după 1989 (fiind definit în DEX ca „adunare organizată a membrilor unui corp constituit, a unui colectiv, a personalului unei întreprinderi, al unei instituții, pentru a discuta, pentru a dezbate și a hotărî ceva“). Definiţia se referă la o activitate de rutină, care nu are nimic negativ, dar în scenariile prototipice din mintea vorbitorilor rămîn mai ales şedinţele excepţionale, „punitive“ sau cele al căror scop este dezbaterea şi rezolvarea unei probleme grave. Dezvoltările figurate ale formulei provin, probabil, şi din integrarea ei într-o serie destul de bogată: a băga în sperieţi, a băga în boale, în răcori, în cofă, în fabrica de pumni etc. Se observă uşor că spaţiul în care este introdus cu forţa cineva are atribute predominant negative; sînt rare expresiile construite pe acest tipar care să aibă un sens pozitiv (ca a băga în pîine).

Expresiei îi este specifică pendularea între un sens denotativ – în care doar folosirea verbului a băga aduce o conotaţie populară şi sugerează o acţiune autoritară – şi unul conotativ, în care şedinţa e doar o figură de stil. Uneori, şedinţa este un fapt real, o întrunire sau o reunire a responsabililor dintr-un domeniu, provocată de apariţia unei situaţii grave: „Tîlhăriile din Piatra Neamț au băgat în ședință conducerea Primăriei și șefii Poliției și Jandarmeriei“ (newsallert.ro); „USD băgat în şedinţă. Dragnea: Ar fi urît să se ajungă la moţiune de cenzură“ (stiripesurse.ro). Titlul marcat colocvial – „Prefectul Iaşului bagă în şedinţă directorii din sistemul medical“ (bzi.ro) – poate fi urmat în text de o reformulare care dezambiguizează expresia, dovedind că este vorba chiar de o şedinţă: „Conducerea Prefecturii Iaşi i‑a convocat astăzi pe toţi directorii instituţiilor din sectorul medical la o şedinţă internă“ (ibidem). Tonul colocvial nu ocoleşte politica internaţională, tratată nonşalant: „Sarkozy şi Merkel îl bagă în şedinţă pe Papandreou“ (antena3.ro); „Deprecierea rapidă a euro îi bagă în şedinţă pe miniştrii europeni de finanţe“ (zf.ro). Verbul a băga este introdus în titluri, pentru a atrage atenţia, chiar atunci cînd textul, mai decent, recurge la a convoca: „Sarkozy îi bagă în şedinţă pe bancherii şi asiguratorii francezi / Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, îi va convoca marţi (…) pe şefii principalelor bănci si companii franceze de asigurări, pentru o analiză asupra situaţiei acestor instituţii, a anunţat, luni, președinția franceză, relatează AFP“ (wall-street.ro).

Alteori, poate să nu fie vorba de o şedinţă propriu-zisă, desfăşurată într-un cadru oficial, ci de o discuţie (serioasă) cu mai mulţi participanţi, parteneri, subordonaţi, colegi etc.: „Reghecampf trece la fapte – i-a băgat în şedinţă pe stelişti“ / „Laurenţiu Reghecampf a anunţat că a purtat o discuţie «bărbătească» cu jucătorii Stelei, după ce echipa a ajuns la patru meciuri consecutive fără victorie“ (ziare.com). Expresia se foloseşte foarte des în presa sportivă: „Perez, FURIOS! L-a băgat în şedinţă pe Zidane imediat după înfrîngerea cu Atletico!“ (sport.ro); „Golul lui Rotariu i-a băgat în ședință pe olteni“ (evz.ro).

Descrierea situaţiei poate indica îndepărtări tot mai mari de prototipul unei şedinţe reale; astfel, a băga în şedinţă devine o metaforă globală pentru situaţia „a avea o discuţie în care cineva se comportă autoritar, dînd indicaţii, criticînd etc.“: „Fostul acţionar dinamovist i-a băgat în şedinţă pe «pieţarii» din zonă, iar apoi a «descins» ca un lord într-un magazin de costume, fiind salutat cu «plecăciuni» de angajaţi“ (…).  „Pesemne că nea Vasile avea ceva cumpărături de făcut pentru acasă, dar ceva l-a deranjat, astfel că a pornit o mini-şedinţă cu angajații din zonă“ (wowbiz.ro); „Gigi Becali a făcut show în faţa vilei sale din Pipera, scrie cancan.ro. Pe o temperatură caniculară, latifundiarul a ieșit la bustul gol în stradă şi i-a băgat în şedinţă pe muncitorii care lucrează la lărgirea şoselei Pipera-Tunari“ (antena3.ro).

Pasul următor în îndepărtarea de sensul literal al expresiei presupune reducerea drastică a participanţilor la aşa‑zi­sa şedinţă. Cînd doar o persoană este în această situaţie, e clar că din mulţimea posibilităţilor scenariului „şedinţă“ s-a păstrat doar ideea de ceartă, de mustrare: „Blonda de care turcul a fost nedespărţit timp de trei săptămîni a dispărut din peisaj, dar «Zîna» tot şi-a băgat soţul în şedinţă“ (romaniatv.net); „Borcea s-a trezit cu o vizită surpriză în închisoare. Soacra l-a băgat în şedinţă la arest!“ (cancan.ro); „E şocat de divorţul soţilor Slav. Naşul Zsolt Csergo îl bagă în şedinţă pe Victor!“ (cancan.ro). Se observă că această folosire a expresiei, preferată de tabloide, presupune un personaj autoritar (cel care „bagă în şedinţă“) şi unul în postură subordonată (soţ, ginere, fin etc.).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.