⬆
TÎLC SHOW
Pagina 4
La Azuga (I)
Ochii, însă, trebuie deschiși degrabă, a venit Primul Război Mondial. Azuga se afla la doar șapte kilometri de granița cu Imperiul Austro-Ungar.
Stiloul lui Petrache Poenaru și un sac de povești. Un dar pentru sărbătorile de iarnă
Dacă Theodoros va atîrna în talerul faptelor bune la Judecata de Apoi, cum speră autorul, nu se poate ști.
Românism și antiromânism
Românismul a dispărut pur și simplu astăzi. Ce s-a putut întîmpla? Cînd? De ce?
Réveiller? (de) Cînd? (de) Unde?
Rămînînd la Revelion, réveillon, réveiller, réveil, mă gîndeam că sensul s-ar putea manifesta și la modul figurat, pe tot parcursulul anului.
Subiect de drept și drept subiectiv (II) Infans conceptus pro nato habetur
Împreună cu alte soluții practice, rezolvarea cuprinsă în acest adagiu dovedește intuiția juridică a romanilor.
Luna inutilității necesare. La români
Eugène Ionesco, în Journal en miettes, dacă nu mă-nșeală memoria, spune că „arta este absolut inutilă, dar acest inutil este absolut necesar”.
Da-Da-Da-Dum! Simfonia destinului
Ce rămîne de făcut? Să dirijăm cît mai multe legături între simfonii ale destinului și victorii.
Dilema excesului ucrainean
Dacă tot ne plac nuanțele și distingem între Putin și Ceaikovski, să nuanțăm și mai departe văzînd că un „cancel“ nu seamănă cu altul.
Diplomația Crăciuniței
Noche Buena. Mi se pare că, tradusă fără interpretare, sintagma definește în mod substanțial noaptea de Crăciun: Noaptea Bună. Ce schimbare poate crea un accent hotărît…
Totuși, mai există competență profesională și credibilitate
Încetarea MCV este și un act de echitate.
Darul din istorie
Dacă darurile nu sînt acceptate sau gestul nu devine reciproc la un momentdat, relația în cauză poate avea de suferit.
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Libertate abstractă și libertăți speciale
Fiecare libertate specială nu este o simplă prerogativă, ci un set sau un evantai de prerogative juridice.
Fără Rusia, da, fără Twitter, nu?
Ca de fiecare dată, atît stînga, cît și dreapta le declară deja de o importanță „istorică”, deși vor sfîrși mai degrabă la categoria „fapt divers”.
Prima emisie radio BBC din istorie
Pînă prin anii ’20, autoritățile britanice au interzis existența emițătorilor privați de radio, raționînd probabil că ar putea interfera cu serviciile de telecomunicații ale armatei.
Havel, azi
„Ne-am îngropat ca națiune cînd am încetat să mai vrem să trăim o viață măreață”.
Curierii de altădată
Oricum ar fi, chiar dacă vremea curierilor poștali pe cal a trecut, iscusința și ingeniozitatea perșilor au rămas o sursă de inspirație istorică.
Puterile speciale ca prerogative juridice
Diferența principală dintre puterile speciale de drept public și puterile speciale de drept privat rezultă din specificul raporturilor juridice în cadrul cărora ele se constituie.
Înamorări democratice
N-a fost Hitler ales democratic? N-a fost el văzut ca un apărător al nemților în fața altor „băieți răi”?
Jackie Kennedy: secretul de sub pantof
Jackie Kennedy a fost cunoscută, admirată și definitiv înscrisă în istorie (și) pentru stilul său.
Schengen – în fond, de ce?
Așadar, recapitulînd, dacă aderarea la Schengen nu e atît de importantă în plan real, iar spectacolul reușitei va fi grețos prin impudoare și minciună, de ce punem atîta suflet în povestea asta?
Arhitectură, istorie, literatură: Catedrala Notre-Dame
Opera lui Hugo s-a transfomat în capodoperă universală și a devenit extrem de populară, iar mesajul acesteia a început să aibă și efecte concrete, stînd la baza nașterii unei mișcări care lupta pentru conservarea arhitecturii gotice în Franța.
Ce este în „mintea” păpușii Sally?
Dialogul dintre europenism și alte tipuri de gîndire regională, iar nu globalismul, este calea care poate duce la înțelegerea alterităților, adică a diferențelor din mintea celuilalt
Cuantica, Ciucă, Cîmpeanu
Din fericire, mai există și minuni, la fel de inexplicabile și, aparent, la fel de ilogice precum ghinioanele.
Din culisele Încoronării de la Alba Iulia
Fiind o luptătoare, îmi vine, desigur, să le dau cu religia în cap și să trec imediat la ortodoxie, spunea Regina Maria.
Sînt un deviaționist
Nebun de ură antioccidentală, nebun de sine, nebun mistic, treaba lui ce fel de nebun o fi, dar e nebun. Și simt că în „tribul” meu mă privesc de-aproape tot mai mulți nebuni...
Un secol de la Marș
A doua zi, pe 29 octombrie, regele i-a cerut lui Mussolini să formeze un nou guvern, învestindu-l astfel cu funcția de prim-ministru al țării.
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Sandaua lui Honoratus de acum 1.700 de ani și gîndul meu eretic de azi
Cred că pentru oricine a ajuns să cunoască cît de cît natura umană, să înțeleagă ce sînt oamenii în stare să facă, transmiterea culturii dintr-o generație în alta pe parcursul secolelor ori mileniilor este cu adevărat un miracol.
Carte versus sport
În aceeași ordine, literar-sportivă, de idei și mișcări, Albert Camus (care a și fost jucător de fotbal la un moment dat, în tinerețe) afirma într-un interviu că cele mai multe lucruri despre moralitate și despre îndatoririle umane le-a învățat din sport.
Legile poeziei – libertate și constrîngere
Raportul dintre libertate și constrîngere este o temă recurentă nu numai în etică, în filosofia politică și în teoria juridică, ci și în arta poetică.
Paradoxul birtului
Simplu spus, oamenii aceia aleargă pentru ca noi, clienții, să putem sta. Pentru a ne îngădui să ne tragem sufletul – atît la propriu, cît și la figurat. Acesta este paradoxul birtului – sau ar trebui să fie.
Contele de Sandwich
Nu este exclus ca diferite alimente să mai fi fost mîncate în forme asemănătoare și înainte de momentul Sandwich, dar cu siguranță denumirea produsului pe care îl știm și mîncăm astăzi (și mîine, că doar istoria continuă) provine de la nobilul englez.
#jesuissalieri
Amadeus rămîne una dintre cele mai puternice povești despre mediocritate. Despre deznădejdea și furia care pot cuprinde pe oricine știe că este foarte bun, dar devine mediocru în clipa în care intră în cameră geniul.
Pe străzile fără lumină electrică
În Iașii sfîrșitului de secol al XIX-lea, în timpul verii, de pe la ora 20, personajele principale de pe străzi deveneau fanaragiii. Pe timp de iarnă, programul se adapta, treaba acestora începea de pe la ora 16.
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.