230 de ani de Luvru

Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

Pe data de 10 august 1793, guvernul revoluționar francez a deschis pentru public Muzeul Central de Arte în galeriile Palatului Luvru. 537 de tablouri.

La început, prin secolul al XII-lea, Luvru era o simplă fortăreață construită de regele Filip al II- lea al Franței. În secolul al XVI-lea, regele Francisc I a demolat construcția originală și a reconstruit un palat în stil renascentist, unde și-a stabilit reședința regală. Palatul Luvru a fost casa suveranilor francezi pînă în 1682, cînd Ludovic al XIV-lea a construit Palatul de la Versailles. De-a lungul anilor, aproape fiecare rege care a trecut pe la Luvru a extins domeniul și construcțiile. Și nu numai asta. Suveranii francezi au găzduit artiști și au adus diverse și valoroase piese sau chiar colecții de artă. Printre acestea și faimoasa capodoperă semnată de Leonardo da Vinci, Monalisa, adusă de Francisc I și ținută la Luvru pe parcursul domniei sale.

După deschiderea pentru public din 1793 animată de Revoluția Franceză, muzeul Luvru a fost închis în 1796 pentru reparații. L-a redeschis Napoelon în 1801. Și nu oricum, desigur, ci în stilul său caracteristic: l-a redenumit Muzeul Napoleon. A îmbogățit semnificativ patrimoniul muzeului cu piese de artă luate drept pradă de război. Și a cam avut de unde și ce lua. După ce a fost învins în 1815, vreo 5.000 de opere de artă au fost returnate către țările lor de origine. Între timp, Napoleon a luat-o pe Monalisa din muzeu și a așezat tabloul pe perete în dormitorul lui. Simplu.

Aceasta a fost una dintre puținele ocazii (și prima), de la deschiderea muzeului de acum 230 de ani pînă în prezent, cînd opera lui Da Vinci a părăsit expoziția permanentă în care se afla. Monalisa a mai plecat de la Luvru de două ori din motive de război, pentru a fi ascunsă, în timpul războiului franco-prusac și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1911 a părăsit incinta muzeului fără să vrea, a fost furată, dar înapoiată după doi ani. Turneul din anii ’60 din Statele Unite ale Americii trebuie să îi fi priit Monalisei. S-a plimbat prin muzeele din New York și Washington, la cererea Primei Doamne Jacqueline Kennedy. Așa a cam încheiat scurta listă de deplasări inițiată de Napoleon.

În 1988, în curtea de la Luvru a fost construită o structură de sticlă în formă de piramidă, care asigură intrarea către toate cele trei aripi ale muzeului. Nu fără a trezi controverse, piramida de sticlă a devenit un simbol al instituției în întreaga lume.

Monalisa ce părere o avea? Dar Napoleon?

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.