230 de ani de Luvru

Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

Pe data de 10 august 1793, guvernul revoluționar francez a deschis pentru public Muzeul Central de Arte în galeriile Palatului Luvru. 537 de tablouri.

La început, prin secolul al XII-lea, Luvru era o simplă fortăreață construită de regele Filip al II- lea al Franței. În secolul al XVI-lea, regele Francisc I a demolat construcția originală și a reconstruit un palat în stil renascentist, unde și-a stabilit reședința regală. Palatul Luvru a fost casa suveranilor francezi pînă în 1682, cînd Ludovic al XIV-lea a construit Palatul de la Versailles. De-a lungul anilor, aproape fiecare rege care a trecut pe la Luvru a extins domeniul și construcțiile. Și nu numai asta. Suveranii francezi au găzduit artiști și au adus diverse și valoroase piese sau chiar colecții de artă. Printre acestea și faimoasa capodoperă semnată de Leonardo da Vinci, Monalisa, adusă de Francisc I și ținută la Luvru pe parcursul domniei sale.

După deschiderea pentru public din 1793 animată de Revoluția Franceză, muzeul Luvru a fost închis în 1796 pentru reparații. L-a redeschis Napoelon în 1801. Și nu oricum, desigur, ci în stilul său caracteristic: l-a redenumit Muzeul Napoleon. A îmbogățit semnificativ patrimoniul muzeului cu piese de artă luate drept pradă de război. Și a cam avut de unde și ce lua. După ce a fost învins în 1815, vreo 5.000 de opere de artă au fost returnate către țările lor de origine. Între timp, Napoleon a luat-o pe Monalisa din muzeu și a așezat tabloul pe perete în dormitorul lui. Simplu.

Aceasta a fost una dintre puținele ocazii (și prima), de la deschiderea muzeului de acum 230 de ani pînă în prezent, cînd opera lui Da Vinci a părăsit expoziția permanentă în care se afla. Monalisa a mai plecat de la Luvru de două ori din motive de război, pentru a fi ascunsă, în timpul războiului franco-prusac și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1911 a părăsit incinta muzeului fără să vrea, a fost furată, dar înapoiată după doi ani. Turneul din anii ’60 din Statele Unite ale Americii trebuie să îi fi priit Monalisei. S-a plimbat prin muzeele din New York și Washington, la cererea Primei Doamne Jacqueline Kennedy. Așa a cam încheiat scurta listă de deplasări inițiată de Napoleon.

În 1988, în curtea de la Luvru a fost construită o structură de sticlă în formă de piramidă, care asigură intrarea către toate cele trei aripi ale muzeului. Nu fără a trezi controverse, piramida de sticlă a devenit un simbol al instituției în întreaga lume.

Monalisa ce părere o avea? Dar Napoleon?

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.