230 de ani de Luvru

Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

Pe data de 10 august 1793, guvernul revoluționar francez a deschis pentru public Muzeul Central de Arte în galeriile Palatului Luvru. 537 de tablouri.

La început, prin secolul al XII-lea, Luvru era o simplă fortăreață construită de regele Filip al II- lea al Franței. În secolul al XVI-lea, regele Francisc I a demolat construcția originală și a reconstruit un palat în stil renascentist, unde și-a stabilit reședința regală. Palatul Luvru a fost casa suveranilor francezi pînă în 1682, cînd Ludovic al XIV-lea a construit Palatul de la Versailles. De-a lungul anilor, aproape fiecare rege care a trecut pe la Luvru a extins domeniul și construcțiile. Și nu numai asta. Suveranii francezi au găzduit artiști și au adus diverse și valoroase piese sau chiar colecții de artă. Printre acestea și faimoasa capodoperă semnată de Leonardo da Vinci, Monalisa, adusă de Francisc I și ținută la Luvru pe parcursul domniei sale.

După deschiderea pentru public din 1793 animată de Revoluția Franceză, muzeul Luvru a fost închis în 1796 pentru reparații. L-a redeschis Napoelon în 1801. Și nu oricum, desigur, ci în stilul său caracteristic: l-a redenumit Muzeul Napoleon. A îmbogățit semnificativ patrimoniul muzeului cu piese de artă luate drept pradă de război. Și a cam avut de unde și ce lua. După ce a fost învins în 1815, vreo 5.000 de opere de artă au fost returnate către țările lor de origine. Între timp, Napoleon a luat-o pe Monalisa din muzeu și a așezat tabloul pe perete în dormitorul lui. Simplu.

Aceasta a fost una dintre puținele ocazii (și prima), de la deschiderea muzeului de acum 230 de ani pînă în prezent, cînd opera lui Da Vinci a părăsit expoziția permanentă în care se afla. Monalisa a mai plecat de la Luvru de două ori din motive de război, pentru a fi ascunsă, în timpul războiului franco-prusac și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1911 a părăsit incinta muzeului fără să vrea, a fost furată, dar înapoiată după doi ani. Turneul din anii ’60 din Statele Unite ale Americii trebuie să îi fi priit Monalisei. S-a plimbat prin muzeele din New York și Washington, la cererea Primei Doamne Jacqueline Kennedy. Așa a cam încheiat scurta listă de deplasări inițiată de Napoleon.

În 1988, în curtea de la Luvru a fost construită o structură de sticlă în formă de piramidă, care asigură intrarea către toate cele trei aripi ale muzeului. Nu fără a trezi controverse, piramida de sticlă a devenit un simbol al instituției în întreaga lume.

Monalisa ce părere o avea? Dar Napoleon?

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Screen Shot 2025 02 27 at 12 29 37 png
INTERVIU Stanley Tucci și Giancarlo Esposito, apocalipsa după AI: „Oamenii tehnologiei nu știu cum să gestioneze eșecul; au o gândire narcisistă“
Într-un interviu acordat în exclusivitate unei publicații din România, actorii Stanley Tucci și Giancarlo Esposito vorbesc despre cum găsim umanitatea într-o lume dominată de tehnologie și cine deţine, de fapt, controlul.
fulgere foto octav dragan
Capitala, sub avertizare de grindină, vijelie și fulgere până la 18.30
Avertizarea meteorologică este valabilă pentru Capitală în intervalul orar 17:35 - 18:30.
banner theo rose png
Theo Rose, foc și pară după ce a deschis ambalajul unor eugenii. Cântăreața nu se aștepta la asta: „Dar ce aveți, mă...”
Theo Rose este apreciată la scară largă în România, atât pentru talentul ei muzical, cât și pentru personalitatea sa jovială. Recent, artista a împărtășit cu fanii din mediul online o experiență neplăcută, însă a comentat-o în stilul ei caracteristic, cu simțul umorului.
Volodimir Zelenski FOTO AFP
Zelenski critică reacţia slabă a Ambasadei SUA la atacul din Krivoi Rog: „Le este frică să pronunţe cuvântul «rusesc»”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat sâmbătă reacţia „slabă” a ambasadei SUA în Ucraina la atacul mortal produs cu o zi înainte în Krivoi Rog, reproşându-i în special că i-a fost „teamă” să spună că racheta care l-a provocat a venit din Rusia, informează AFP.
profimedia 0978876243 jpg
Dispariție misterioasă a generalului numărul doi din armata lui Xi Jinping. Cum se poate explica absența sa de la un eveniment important
He Weidong, numărul doi din structura de conducere a armatei chineze, a lipsit de la ultimul eveniment de PR al Chinei, plantarea de copaci în Beijing, o tradiție veche de decenii, alimentând diverse speculații cu privire la soarta sa.
Plaja Nisipurile de aur din Bulgaria FOTO M.I.
Bulgarii înființează Poliția Turismului. La ce alte schimbări se pot aștepta turiștii
Ministrul Turismului, Miroslav Borshosh, a anunțat că au început demersurile pentru crearea unei poliții turistice în Bulgaria și că sezonul estival va începe cu o petrecere pe malul Mării Negre, pe data de 31 mai 2025.
Studiile privind o mutație a virusului H5N1 pot fi publicate
Vaccin nazal împotriva gripei aviare H5N1, dezvoltat în Hong Kong: protecție dintr-o singură doză
Cercetătorii din Hong Kong au anunțat lansarea unui vaccin intranazal inovator împotriva virusului gripei aviare H5N1.
Mihail Kalașnikov, foto Pinterest jpg
Inventatori care își regretă creațiile. Mihail Kalașnikov: „Aș fi preferat să fi inventat o mașină de tuns iarba”
Oamenii inteligenți au schimbat, de-a lungul vremurilor, cursul istoriei prin invențiile lor remarcabile, însă unii dintre ei au ajuns ulterior să își regrete creațiile. Mihail Kalașnikov este unul dintre ei!
a4a6793f0fe427ce702af116a94c73ed jpg
Două animale rare au fost surprinse în timp ce se plimbau pe străzile din Cluj. Ce vedetă din România a deținut această specie sălbatică
Să vezi și să nu crezi! După ce românii s-au obișnuit să vadă tot felul de animale sălbatice umblând singure pe stradă, acum imaginația multora este complet depășită. Două lame au fost surprinse în timp ce se plimbau pe străzile din Cluj, iar trecătorii s-au amuzat teribil.