1994

Publicat în Dilema Veche nr. 713 din 19-25 octombrie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Mi-am cumpărat biletul cel mai ieftin pentru bac. Plouă mărunt şi bate vîntul. Sînt cam 30 de oameni pe punte. Ne îndepărtăm rapid de coasta Belgiei şi priveliştea e tare frumoasă. Nu ştiu dacă biletul este pentru afară sau pot să intru şi înăuntru. Nu am mai fost niciodată pe un vapor aşa de mare şi simt că toată lumea se uită la hainele mele urîte, la rucsacul terfelit şi la adidaşii bulgăreşti care sînt şi ei ponosiţi rău.

Urăsc umezeala rece. Mi-e frig, aşa că pînă la urmă îmi iau inima în dinţi şi intru înăuntru. Ştiu că miros a hoit după aproape trei zile în trenuri şi fără duş, aşa că mă pun într-un colţ şi mă uit cu invidie la oameni. Toţi arată incredibil de bogaţi. Au haine ale căror brand-uri le recunosc şi care în România costă mai mult decît salariul mamei pe o lună. Pantofi care arată scumpi şi noi, bagaje elegante. Marea lor majoritate şi-au cumpărat cafele şi ceva de mîncat. Preţurile mi se par îngrozitor de mari şi mă gîndesc că oamenii ăştia ar trebui să fie foarte fericiţi să poată avea tot ce au.

Aproape de mine e o femeie cam de vîrsta mea. Vorbeşte cu voce tare de una singură, din cînd în cînd ţipă. E îmbrăcată bine şi e tare frumuşică. Vorbeşte în germană. Înţeleg fragmente. Vede că mă uit la ea şi vine înspre mine. Îi spun în engleza mea stricată că nu vorbesc germană.

Vorbeşte o engleză care mi se pare impecabilă. Nu are nici un sens ce zice. Vorbeşte despre război, despre conspiraţii, despre capitalism. Are ochi verzi-albăstrui, care mă duc cu gîndul la iubita mea. Nu am avut nici un chef să plec din România. Îmi era bine, numai că ea credea că sîntem mult prea săraci. Dacă aş putea, m-aş întoarce, mă simt cumplit de străin, mult, mult mai străin decît m-am simțit vreodată în ţară cînd cei din jur mă făceau să mă simt ţigan.

O cheamă Jana şi vorbeşte prin mine. Pupilele îi sînt dilatate anormal. O fac frumoasă şi în acelaşi timp ciudată. Cel mai probabil e schizofrenică. E foarte agitată. Mă aşez jos şi se aşază şi ea. Sîntem amîndoi cît se poate de străini în grupul din jurul nostru.

Mă gîndesc că în Anglia o să scap de scandalurile zilnice şi de ameninţările cu moartea pe care le aud aproape mereu la adresa mamei de la taică-miu – un rasist alcoolic şi agresiv. Că o să scap de şobolanii pe care îi văd în fiecare seară printre gunoaiele care se întind la cîţiva metri buni în jurul containerelor.

Încerc să mă încurajez. Mă duc în gol, nu ştiu pe nimeni în Anglia. Habar nu am cum o să mă descurc. Dar măcar o să învăţ engleza bine şi nu o să mai fiu aşa de sărăntoc. Oricum e bine că sînt întreg la minte. Nu îmi este deloc bine şi încerc să mă liniştesc privind oamenii din jur. Nu prea merge şi simt că mă pierd în gînduri care sînt din ce în ce mai aproape de disperare. Nemţoaica din faţa mea e din ce în ce mai agitată, se ridică brusc, înjură şi pleacă.

Nu e prima dată cînd plec în gol. Nici ultima. O să fac acelaşi lucru plecînd în America, apoi în Canada, Malta, Belgia. Încet-încet nu o să mai fiu sărac, dar tot nu o să îndrăznesc să îmi iau mîncare din aeroport sau de pe bacuri. O să mai întîlnesc oameni care vorbesc prin mine. În Beeka, în Liban, în Larnaca, în Cipru, în Austin, în Statele Unite.

O să mă mai simt de multe ori pierdut. În Chicago, în taberele de refugiaţi sirieni, în aşezarea de beduini de lîngă Hebron, în Gaza, în satul incredibil de sărac şi plin de copii din nordul Laosului, în zilele negre din Ferentari.

Disperarea are un gust dulceag-amărui şi un pic stricat.

De fiecare dată am reușit să ies rapid din stările astea încercînd să găsesc soluții. Lucruri mici care să mă facă să simt că în viitorul apropiat o să fie un pic mai bine.

De cîteva săptămîni îmi bat capul cu analiza de discurs de la Antena 3 şi RTV, şi încerc să fac cît pot ca să ajut şi oameni care au intrat de curînd în politică sau care poate or să o facă în curînd. Şi îmi dau seama că sînt Jana. Că vorbesc prin oameni şi că risc să par dus cu pluta. Că soluţiile pe care le găsesc nu sînt de-ajuns şi că încerc din cînd în cînd prea tare. Şi habar nu am ce aş putea face.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Hipertermia, urgența medicală care ne amenință viața pe caniculă. Care este măsura imediată care ne ajută
După o săptămână de Cod Roșu, serviciile de ambulanță aproape că nu mai fac față solicitărilor. Dintre acestea, hipertermiile cauzate de caniculă sunt urgențe majore, supraîncălzirea organismului punând viața pacienților în pericol.
image
Șase dintre cele mai supraestimate atracții turistice din lume. „Nu a fost deloc ceea ce mă așteptam” VIDEO
Fiecare țară are obiectivele sale turistice despre care se spune că nu trebuie să le ratezi când vizitezi acele locuri. Adesea, realitatea se ridică sau depășește nivelul așteptărilor, dar sunt și situații în care atracțiile turistice sunt supraestimate.
image
„Nostradamus cel viu” a prezis căderea sistemelor informatice încă de acum trei luni și prevestește un nou război mondial
Clarvăzătorul brazilian Athos Salomé, supranumit „Nostradamus cel viu”, a prezis o „pană tehnologică de trei zile” în 2024, potrivit Daily Mail Online, iar acum susține că ar urma un conflict la scară largă, asemănător unui al treilea război mondial.

HIstoria.ro

image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.
image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne