1992

Publicat în Dilema Veche nr. 632 din 31 martie - 6 aprilie
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Au trecut doi ani şi jumătate de la Revoluţie şi sînt îndrăgostit rău, rău de tot. Dar dragostea costă şi trebuie să fac rost de bani, căci altfel nu corespund cererilor de pe piaţă. Vreau să mă duc la mare cu zîna şi am super-stimulente de a fi creativ, mai ales că intimitate nu prea există decît în Oltcit-ul paradit al lui nea Gogu. Cum nea Gogu are cîteva contracte de spălat cazane în ţară, sînt cam disperat.

@aceleasiautorMeditaţiile pe care le fac cu Suheil şi gașca de palestinieni, săpatul de şanţuri şi montatul de dozatoare mi-au adus  bani de ajuns încît să ies din iarnă şi să îmi scot paşaport. Am făcut ceva mai mulţi bani muncind la o firmă de televiziune prin cablu. Apoi am  cumpărat ciorapi pe care i-am vîndut în Belgrad, unde era uşor să ajung folosindu-mă de permisul CFR gratuit pe care îl am graţie lui taică-meu. Sînt pe plus cam cu 200 de dolari, aşa că decid să reinvestesc deştept şi mă duc la bulgari, de unde cumpăr încălţări pe care le vînd la consignaţie. Îmi fac de cap şi îmi opresc şi eu din profit nişte ghete Adidas. Pînă atunci am mai avut fix două perechi de ghete de baschet – unele măsura 45 (port 42) şi unele purtate pe care le-am luat din tîrg, dar care îmi erau un pic cam mici. Ambele le-am folosit pînă cînd lipeala cu leucoplast furat de mama de la serviciu nu mai reuşea să ţină bucăţile de vinilin împreună. Singurele dăţi cînd aveam şi eu încălţări ca lumea de sport erau cînd se milostivea Edi (colegul de clasă) să îmi împrumute încălţările lui Romika – tot de la bulgari. Ţoale am, căci nemţoaica la care face curat mama are cam aceeaşi statură ca mine şi, în plus, tîrgul de haine vechi şi lucruri furate de prin Germania din Craiova oferă posibilităţi multiple de a pretinde că vin dintr-o familie de hippioţi nemţi bruneţi. Cu ghetele cele noi şi cu averea rămasă decid să amîn investiţia strategică într-o bicicletă şi decid să rezolv problema hormonală acută alegînd o vacanţă luxoasă la Costineşti.

Bineînţeles, stăm într-o căsuţă de piatră. Mîncăm la cantină şi din cînd în cînd ne facem de cap cu nişte cornuri, gogoşi sau, cînd mă simt generos, cu niște mici. Îmi este continuu foame, dar ce contează – sînt la mare şi descopăr o soluţie şi pentru foame cerînd mai multe chifle şi muştar la mici.

Cinci într-o cameră de maximum șase metri pătraţi. Sîntem cu bun-simţ şi facem cu rîndul în cameră. Radu a venit de unul singur, nu are bani mai deloc şi doarme pe jos. Joacă bine baschet şi e tare frumuşel. E şi virgin. Simt – imediat ce aflu blestemul – că am o datorie să îl ajut pe om. Îl iau cu japca la agăţat – Ileana e o tipă frumoasă şi sexoasă pe care o ştiu un pic mai bine decît îndrăznesc să îi mărturisesc lui sau zînei. Sînt mîndru de lipeala pe care am reuşit să le-o fac. Cati şi Lăzărescu, cuplul care este cu noi, s-au dus în vizită la Constanţa pentru o noapte, aşa că îi propun zînei să ne ducem la plimbare pe malul mării, noaptea. Îi lăsăm pe amîndoi în cameră şi plecăm la plimbare. Mă întorc pe la 1. Radu joacă cărţi cu Ileana. Mă uit în jur şi e clar că asta au făcut de cînd am plecat. Îmi vine să îl bat.

– Ce-ai făcut, băi, Radule ?

– Am jucat șeptic, zice el, un pic nedumerit şi un pic mîndru.

– Cum, mă, ai jucat șeptic două ore?

– Da, mă!

E clar că ăsta e bou, aşa că decid să vorbesc cu umanoida din încăpere.

– Băi, Ileana, eşti dusă? Cum dracu’ aţi jucat șeptic două ore?

– Aşa a zis Radu, să jucăm șeptic. Ce voiai să fac?

Sînt furios. Ăsta e la Facultatea de Matematică şi încerc să îi explic pe înţelesul lui.

– Băi, Radu, două ore camera goală, la mare, la 20 de ani, este o chestie. Adaug-o la ecuaţia asta pe Ileana şi e probabil cea mai mare şansă pe care ai avut-o tu ca să rezolvi problema cea mai importantă a vieţii tale!

– Ce problemă?

Mă gîndesc să încerc să vorbesc cu el în mugete, că poate mă înţelege. Ileana rîde. Brusc, neuronul lui Radu se activează. Se înroşeşte tot la faţă şi începe să se bîlbîie. Îi spun că îl mai las singur în cameră cu Ileana pentru o oră şi că, spre binele lui, sper că nu o să treacă la tabinet, oricît de multă satisfacţie intelectuală i-ar aduce asta.

Revin în două ore. Radu e singur în cameră. E în pat, pe spate, şi are o privire de parcă tocmai a vorbit cu dumnezeul lui, Iliescu.

S-au căsătorit, spre stupoarea mea, la mai puţin de trei luni după noaptea cea bună.

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului și fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.