12 octombrie – Fiesta Nacional?

Publicat în Dilema Veche nr. 712 din 12-18 octombrie 2017
12 octombrie – Fiesta Nacional? jpeg

În 12 octombrie, Spania își săr-bă-to-rește Ziua Națională. Conjunctură potrivită ca să punem un accent (nici grav, nici ascuțit, doar istoric) asupra ei, mai ales în contextul politic recent.

Bazele Regatului Spaniei s-au constituit conform unui scenariu tradițional în epocă, o căsătorie între monarhi, în acest caz între Ferdinand al II-lea de Aragon și Isabela I de Castilia. Se în-tîmpla la mijlocul secolului al XV-lea. Deși unite, Aragonul (din care făcea parte și Catalonia) și Castilia și-au păstrat dreptul de a se administra singure.

Mai tîrziu, sub patronajul celor doi regi, Cristofor Columb a plecat în faimoasele expediții în urma cărora a descoperit America, eveniment consemnat pe 12 octombrie 1492, dată care a și rămas Ziua Națională a Spaniei. Poate suna cel puțin curios: Ziua Spaniei este cînd s-a descoperit America. Pe scurt, pentru Spania acela a fost momentul debutului unei perioade de maximă glorie, în care a ajuns să stăpînească cel mai vast imperiu colonial și s-a impus ca prima putere comercială și maritimă a lumii. Pentru spanioli, subiectul rămîne discutabil și discutat.

Revenind la firul istoric, între 1701-1714 a avut loc războiul de succesiune la tronul Spaniei, care a marcat un punct de cotitură în istoria spaniolă, dar și în povestea catalană. Dintre cele două dinastii care își disputau tronul, a Habsburgilor și a Bourbonilor, Catalonia a ales să o susțină pe cea dintîi. A cîștigat cea de-a doua.

Astfel, Filip al V-lea de Bourbon a devenit rege al Spaniei și, neuitînd opțiunea catalană, a dat un decret, în 1716, prin care Catalonia își pierdea autonomia și trecea în directa administrare a Madridului. De atunci, autonomia – și chiar independența – catalane au reprezentat o temă recurentă în istoria Spaniei.

În 1931, cînd Spania a redevenit republică pentru a doua oară, Catalonia și-a recapătat autonomia, însă, în urma Războiului Civil (1936-1939), încheiat cu victoria lui Francisco Franco, s-a instituit un regim centralist și autoritar, în cadrul căruia statutul autonom a fost abolit. A urmat o perioadă de reprimare puternică a culturii catalane, care s a încheiat odată cu moartea generalului Franco în 1975 și reîntoarcerea la monarhie prin persoana lui Juan Carlos I de Bourbon. Catalonia și-a reprimit (a cîta oară?!) autonomia, iar în timp s-a conturat din ce în ce mai puternic, cu urmări în plină desfășurare, dorința de independență.

Catalanii nu sărbătoresc Ziua Națională a Spaniei din 12 octombrie, care face trimitere directă la Cristofor Columb. Dar unde stă astăzi statuia marelui descoperitor? Exact, fix în inima Cataloniei, în Barcelona. Istoria le așază ironic. Și continuă.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Din istoria cozonacului: de la pufosul din „La Medeleni“ la economicosul comuniștilor, copt pe ambalajele de la unt
Unul dintre cele mai iubite deserturi, care împletește religia cu laicul, tradiția cu inovația și care mereu are miros de copilărie, este cozonacul. „Weekend Adevărul“ vă conduce în câteva puncte-cheie ale istoriei acestei prăjituri.
image
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic nutriționist
Medicii subliniază că, pentru a îmbunătăți sănătatea și starea de bine, este crucial să înțelegem cum să bem corect apă în timpul zilei pentru a ne asigura că organismul primește hidratarea necesară
image
Ceapa verde și beneficiile ei pentru sănătate. Ce persoane trebuie să fie precaute cu consumul acesteia
Ceapa verde este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în sezonul de primăvară. Puțini știu însă că, pe lângă gustul pe care îl are, leguma oferă și beneficii importante pentru sănătate

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.